Τετάρτη 25 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λεηλασία συντάξεων και νέα χαράτσια

Σωρευτικά στις ρυθμίσεις προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων δρουν οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου

Νέο πλήγμα στην Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί το Μεσοπρόθεσμο, καθιστώντας αναγκαίο όσο ποτέ τον παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή του
Νέο πλήγμα στην Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί το Μεσοπρόθεσμο, καθιστώντας αναγκαίο όσο ποτέ τον παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή του
Ενα «νέο ασφαλιστικό», με επιπλέον επώδυνα μέτρα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και μάλιστα πριν συμπληρωθεί χρόνος από την ψήφιση των δύο αντιασφαλιστικών νόμων που συνέταξε το ΠΑΣΟΚ, συνιστούν οι αποφάσεις στο προχτεσινό υπουργικό συμβούλιο στον τομέα της Ασφάλισης. Τα νέα μέτρα προβλέπουν:

  • Αύξηση στις εισφορές των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, υπό το πρόσχημα εισφοράς για την ανεργία, όταν είναι γνωστό πως και από τις ήδη υπάρχουσες εισφορές μόνο το 1/3 περίπου πάει στους ανέργους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στα ταμεία των επιχειρήσεων, μέσω διάφορων προγραμμάτων.
  • Περικοπή των επιδομάτων και των παροχών σε ΟΑΕΔ, Οργανισμό Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, καθώς και στο ΕΚΑΣ, μέσω αλλαγών στους όρους και τις προϋποθέσεις με την προσθήκη και εισοδηματικών κριτηρίων.
  • Πρόσθετο χαράτσι στις συντάξεις από ένα όριο και πάνω, πέραν αυτού που επιβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο για τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
  • Ειδική περικοπή θα γίνει στις συντάξεις όσων συνταξιούχων είναι κάτω των 60 ετών, η οποία έρχεται να προστεθεί στην αφαίρεση εξ ολοκλήρου της 13ης και 14ης σύνταξης που έγινε από πέρσι το καλοκαίρι.
  • Μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι, έτσι και αλλιώς, το λαμβάνουν με καθυστέρηση σχεδόν τριών ετών και άρα με μειωμένη την αγοραστική του αξία.
  • Αμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων με την επιβολή «ειδικής εισφοράς», όπως και στην περίπτωση της κύριας σύνταξης, ενώ από την 1.1.2012 θα επέλθει νέα περικοπή στις επικουρικές, που δεν πρέπει να ξεπερνούν το 20% της κύριας.

Στο σύνολό τους τα νέα μέτρα και στο φόντο των περσινών μέτρων, που η εφαρμογή τους ήδη «τρέχει», φέρνουν ακόμα πιο κοντά και ακόμα πιο σύντομα ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν αποδίδει πλέον συντάξεις, αλλά προνοιακά επιδόματα.

Βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι και η εξίσωση προς τα κάτω των παροχών Υγείας προς τους ασφαλισμένους, μέσω της λειτουργίας του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Μέτρο το οποίο, μαζί με τις συμβάσεις που άμεσα θα υπογραφούν μεταξύ νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, υπολογίζεται πως θα μειώσει στο μισό τις διαθέσιμες κλίνες στο Δημόσιο. Επιπλέον, σχεδιάζεται νέα επέκταση της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, γεγονός που θα επιβαρύνει κι άλλο τις τσέπες των ασφαλισμένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ