Παρασκευή 6 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΠΕΡΓΙΑ 11 ΜΑΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
ΟΑΕΔ
Αναστέλλουν τα επιδόματα σε μακροχρόνια ανέργους

Το πρόσχημα είναι ότι έχουν... τεκμαρτό εισόδημα πάνω από 5.000 ευρώ

Την κατάργηση ακόμα και αυτών των εξευτελιστικών επιδομάτων που δίνει στους μακροχρόνια άνεργους μεθοδεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ η διοίκηση του ΟΑΕΔ προχώρησε ήδη σε διακοπή της καταβολής τους, με πρόσχημα την ...εφαρμογή των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου, με τον οποίο οι κυβερνώντες όρισαν νέα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία ισχύουν από φέτος.

Θυμίζουμε ότι από τους δεκάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργους, μόλις περίπου 2.000 δικαιούνταν το επίδομα των 200 ευρώ. Τώρα και αυτοί θα βρεθούν εκτός επιδότησης.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος (το λαμβάνουν για 12 μήνες) θα πρέπει να είναι 45 - 65 χρονών, άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο και να έχουν ετήσιο οικογενειακό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ. Το τεκμαρτό εισόδημα υποτίθεται πως αποτελεί ρύθμιση για να εντοπίζονται οι κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ωστόσο ο τρόπος που το εφαρμόζει, για πρώτη φορά στα ιστορικά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην πραγματικότητα δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους, που έχουν χαμηλές αμοιβές, ενώ βγάζει εκτός των καταστάσεων των δικαιούχων τους μακροχρόνια άνεργους, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν δεκάρα εισόδημα, όμως για τον φορολογικό νόμο, από τη στιγμή που αναπνέουν και ζουν σε σπίτι, θεωρείται ότι έχουν τεκμαρτό εισόδημα, που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και τα 5.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, με βάση το φορολογικό νόμο:

Πρώτον: η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική (τεκμαρτή) δαπάνη για κάθε φορολογούμενο ορίζεται σε 3.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, και 5.000 ευρώ, αν πρόκειται για ζευγάρι.

Δεύτερον, η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική (τεκμαρτή) δαπάνη για τον καθένα ορίζεται ανάλογα με το σπίτι που μένει και υπολογίζεται με 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μέχρι τα 80 τετραγωνικά. Για ένα τέτοιο σπίτι το τεκμήριο είναι 2.400 ευρώ.

Τρίτον, από εκεί και πέρα ισχύουν τα τεκμήρια για την κατοχή ΙΧ αυτοκινήτου και πάει λέγοντας...

Με δυο λόγια. Με βάση το γράμμα του νόμου, όσοι είναι παντρεμένοι ή όσοι άγαμοι ζουν σε σπίτι πάνω από 67 τετραγωνικά δεν δικαιούνται επιδόματος, χωρίς να γίνεται λόγος για όσους μπορεί να διαθέτουν και κανένα σαραβαλάκι ΙΧ.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» δήλωσε ότι παγώνει προσωρινά η καταβολή του επιδόματος των 200 ευρώ συμπληρώνοντας ότι οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ θα κάνουν δεκτές τις αιτήσεις που θα υποβάλλονται από όσους υπερβαίνουν το εισόδημα των 5.000. Είπε ότι ο ΟΑΕΔ συζητά με τα συναρμόδια υπουργεία το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής προς τα πάνω του πλαφόν των 5.000, αλλά για το αν τελικά θα προκύψει και σε τι ύψος, παρέπεμψε συνολικά στην κυβέρνηση.

Αμεση αντίδραση

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον ΟΑΕΔ στην οδό Δωδεκανήσου, διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 9 Μάη, στις 8.30 το πρωί. Καλεί σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους και τους άνεργους προκειμένου να απαιτήσουν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις και για όλο το διάστημα της ανεργίας.

«Η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και των ανέργων συνεχίζεται, με το κόψιμο επιδόματος σε μακροχρόνιους άνεργους. Η ισχυροποίηση του μετώπου της εργατικής τάξης και της ενίσχυσης της κοινωνικής συμμαχίας είναι η μόνη διέξοδος που έχει ο κάθε εργαζόμενος», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ