Παρασκευή 6 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η ιστορική πείρα παρακαταθήκη για τη σύγκρουση

Εκδήλωση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού

Η ιστορική πείρα των ταξικών δυνάμεων με τη νεανική ορμή αλλά και την αποφασιστικότητα για ρήξη και ανατροπή, μπολιάστηκε μέσα από μια μαζική και όμορφη συνάμα εκδήλωση που πραγματοποίησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής με θέμα «Το συνδικάτο μας, κομμάτι του ταξικού κινήματος. Οι μεγάλοι αγώνες του κλάδου μας».

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι απόμαχοι της δουλειάς που παραμένουν μαχητικά παρόντες στους καθημερινούς αγώνες και διετέλεσαν πρόεδροι του Σωματείου τα προηγούμενα χρόνια: Γιάννης Χαμουξιάρας, Νίκος Χατζηελευθεριάδης, Θωμάς Μελιτζανάς, Θανάσης Τσιμίτρης και Γιώργος Χριστοδούλου. Αναφορά έγινε στην ιστορία του Συνδικάτου - από τα πρώτα σωματεία που στήθηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όπου πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, και η ιστορία του είναι ταυτισμένη με την ιστορία του ταξικού εργατικού κινήματος της πόλης και της χώρας. Αναφέρθηκαν επίσης κατακτήσεις που κερδήθηκαν (κατάφεραν τη ΣΣΕ για τους μάγειρες). Στους αγώνες που αναπτύχθηκαν με ολοκληρωμένο περιεχόμενο για τις συνολικότερες ανάγκες της εργατικής τάξης και δεν περιορίστηκαν στη λογική «μια δεκάρα πάνω ή κάτω».

Στιγμές από αυτή τη δράση αποτυπώνονταν στην έκθεση του ιστορικού υλικού, μέσα από ανακοινώσεις, φωτογραφίες, αλλά και την εφημερίδα «Η υπόθεσή μας». Παρουσιάζονταν μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, αγώνες ενάντια στη χούντα, για τη διεθνή ύφεση και ειρήνη, δραστηριότητες και ανακοινώσεις αλληλεγγύης προς ταξικές δυνάμεις άλλων χωρών, όπως οι ανθρακωρύχοι της Βρετανίας.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Κυριάκος Τσιαούσης, αναφέρθηκε στα διδάγματα από την αντοχή του ταξικού κινήματος σε δύσκολες περιόδους και σημείωσε: «Σήμερα, βιώνουμε τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης. Τα καθήκοντα του συνδικάτου, των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ αυξάνονται. Η αναγκαιότητα ανασύνταξης του κινήματος γίνεται επιτακτική. Η συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα, η ταξική πορεία αυτών είναι μονόδρομος. Κάθε χώρος δουλειάς, κάθε συνοικία να γίνει μέτωπο αγώνα από εργαζόμενους ενωμένους, συσπειρωμένους σε γραμμή ρήξης με την εξουσία του κεφαλαίου, για να οργανώσουμε μια κοινωνία που ο πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ