Παρασκευή 6 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ 11 ΜΑΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κινητοποιούνται για την προστασία των ανέργων

Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας

Πάλη ενάντια στην ανεργία σημαίνει πάλη για ανάπτυξη με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες
Πάλη ενάντια στην ανεργία σημαίνει πάλη για ανάπτυξη με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν τα ταξικά συνδικάτα την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μάη, στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), με θέμα την τεράστια ανεργία. Στην παράσταση καλούν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, το Συνδικάτο Μετάλλου Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ» και η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών και Βαφέων.

Στους κλάδους του μετάλλου και της οικοδομής η ανεργία στην κυριολεξία θερίζει. Η κατάσταση στους δύο αυτούς κλάδους αναδεικνύει το πώς αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη το κεφάλαιο. Οι δύο αυτοί κλάδοι, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας προς όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην πραγματικότητα απαξιώνονται, ακριβώς διότι γνώμονας «ανάπτυξης» είναι τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών των κλάδων και όχι οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων επισημαίνει: «Μέρα με τη μέρα η κατάσταση χειροτερεύει. Αυτή τη στιγμή δεκάδες χιλιάδες οικοδόμοι και οι οικογένειές τους ζουν εφιαλτικά, αφού η ανεργία στον κλάδο σπάει κόκαλα. Παίρνει τεράστιες διαστάσεις, αυξάνεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Η ανεργία γίνεται χιονοστιβάδα, συμπαρασύροντας σ' ένα νέο πραγματικό Καιάδα το δικαίωμα της επιδότησης της ανεργίας, το δικαίωμα να έχουμε γιατρό, φάρμακα. Δυσκολεύει επιπρόσθετα τη συνταξιοδότησή μας».

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», από την πλευρά του, επισημαίνει: «Στον κλάδο μας και στο χώρο ευθύνης του συνδικάτου μας, μόνο τον τελευταίο χρόνο, έχουμε 70 απολύσεις από την εταιρεία ΖΟΓΟΜΕΤΑ, 100 από τη ΣΒΑΜΠΕ, πάνω από 150 από την ΕΔΡΑΣΗ, πάνω από 60 στο ΛΑΪΝΟΠΟΥΛΟ. Εκατοντάδες από μικρές επιχειρήσεις».

Μέτρα για την προστασία των ανέργων

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο απαραίτητη είναι η διεκδίκηση μέτρων προστασίας για τους ανέργους. Ο ενιαίος αγώνας εργατών και ανέργων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, με στόχο:

  • Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.
  • Ο χρόνος της άδειας λοχείας και της ειδικής 6μηνης άδειας μητρότητας (Ν. 3655/2008) να υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας και όχι ασθενείας, ώστε να δικαιούται η μητέρα επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσής της μετά την άδεια.
  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
  • Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
  • Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
  • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
  • Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.
  • Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς. Να χορηγηθούν 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων από 100 που ισχύει σήμερα.
  • Ολα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους, που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου, με στόχο την εξαφάνιση της ανεργίας. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αύξηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους εργάτες και τους τεχνίτες λόγω απόλυσης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ