Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εκατοντάδες νεκροί από ανεμοστρόβιλους

Τεράστιες είναι οι καταστροφές στις ΗΠΑ, κυρίως σε φτωχόσπιτα
Τεράστιες είναι οι καταστροφές στις ΗΠΑ, κυρίως σε φτωχόσπιτα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._

Σε άμορφη μάζα συντριμμιών μεταμορφώθηκαν πολλές περιοχές στις νότιες Πολιτείες εξαιτίας των σφοδρών καιρικών φαινομένων και των ανεμοστρόβιλων που τις πλήττουν από το περασμένο Σάββατο. Οι νεκροί αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και ήδη πλησιάζουν τους 300 ενώ οι αρχές εκφράζουν ανησυχίες ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κι άλλο καθώς τα συνεργεία διάσωσης αναζητούν αγνοούμενους μέσα στα ερείπια. Ερείπια κατά κύριο λόγο φτωχόσπιτων, τροχόσπιτων και άλλων «φτηνών κατασκευών», κατοικιών που σίγουρα δεν μπορούν να παρέχουν ούτε καν τη στοιχειώδη προστασία από δριμύτατα καιρικά φαινόμενα. Και η φτώχεια είναι ενδημική στο νότο των ΗΠΑ...

Συνολικά, έχουν επιβεβαιωθεί 269 νεκροί από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, κακοκαιρία που μετράται σε περίπου 300 ανεμοστρόβιλους και εξ αυτών 137 μόνο την Τετάρτη, σύμφωνα με το βρετανικό BBC. Η Πολιτεία της Αλαμπάμα είναι αυτή που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές και πληρώνει το βαρύτερο φόρο αίματος καθώς μετρά 180 νεκρούς. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Πολιτείες της Αλαμπάμα, του Αρκανσο, του Μισισίπι και του Τένεσι ενώ στις πληγείσες περιοχές κατατάσσονται και οι Πολιτείες της Τζόρτζια, του Κεντάκι, του Μισούρι και της Οκλαχόμα.

Τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα και κυρίως οι ανεμοστρόβιλοι έχουν προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης, ζημιές σε κτίρια και μεγάλες πλημμύρες. Προληπτικά, έκλεισαν τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλαμπάμα, εντείνοντας τα προβλήματα στην παροχή ρεύματος. Οι κυβερνήτες των Πολιτειών ζήτησαν από τις δυνάμεις της Εθνοφυλακής να μετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο από ανεμοστρόβιλους, χαλαζόπτωση, ξαφνικές πλημμύρες και πτώσεις κεραυνών σε ορισμένες περιοχές της Αλαμπάμα, της Τζόρτζια και του Μισισίπι ενώ αναμένεται η κακοκαιρία να μετακινηθεί και στη Νότια και τη Βόρεια Καρολίνα. Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να πλήξουν συνολικά 21 αμερικανικές Πολιτείες, στη ζώνη από τις Μεγάλες Λίμνες μέχρι τον Κόλπο του Μεξικού και την ακτή του Ατλαντικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ