Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Θύελλα αντιδράσεων για την έκδοση του αγωνιστή Μπεσέρα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Η Σουηδία ζήτησε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξηγήσεις γιατί οι σουηδικές αρχές δεν πληροφορήθηκαν όταν συνελήφθη ο Σουηδός υπήκοος και ο οποίος εκδόθηκε στις Κολομβία», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας, όσον αφορά τη σύλληψη στη Βενεζουέλα του Χοακίν Πέρες Μπεσέρα. Πρόκειται για τον Κολομβιανό αγωνιστή δημοσιογράφο και διευθυντή του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Νέα Κολομβία» (ANNCOL), που έχει καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στη Σουηδία, όπου κατέφυγε από το 1994 διαφεύγοντας από τη χώρα του, την περίοδο του μεγάλου κυνηγητού της δεκαετίας του '90.

Η σύλληψη και κράτησή του έγιναν στο διεθνές αεροδρόμιο στη Μαϊετία, δίχως πρόσβαση σε νομικούς ή οποιονδήποτε άλλο, και η έκδοσή του με συνοπτικές διαδικασίες στην Κολομβία όπου ήδη προφυλακίστηκε και κρατείται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Το ζήτημα της σύλληψης και έκδοσης του Πέρες Μπεσέρα ήδη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Λατινική Αμερική, από κομμουνιστικά κόμματα και άλλες λαϊκές οργανώσεις που ξεπερνά τα σύνορα της ηπείρου και ήδη διεθνοποιείται. Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών ήδη έχει διατάξει έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσον η κυβέρνηση της Βενεζουέλας παραβίασε σειρά διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των διπλωματών, τους πολιτικούς πρόσφυγες, την ασυλία, κ.ά. όπως τη σύμβαση της Γενεύης και της Βιέννης, το σύμφωνο του Σαν Χοσέ.

Τα ερωτηματικά όσον αφορά τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας είναι πολλά, ενώ η σιωπή της είναι ηχηρότατη, στάση που έχει δημιουργήσει έλλειψη εμπιστοσύνης και ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη λεγόμενη «μπολιβαριανή διαδικασία» που ηγείται ο Ου.Τσάβες.

Η όλη υπόθεση με τον Μπεσέρα φαίνεται ότι «στήθηκε» από τον Πρόεδρο Σάντος, όπως ακριβώς όταν σαν υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε στήσει την υπόθεση των «ψευδών ταυτοτήτων», δηλαδή τη δολοφονία αθώων που βαπτίζονταν από τις Ενοπλες Δυνάμεις ως «αντάρτες». Τώρα παρουσιάζει τον Μπεσέρα ως «πρεσβευτή» των ανταρτών των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC) και «τρομοκράτη», κατηγορίες που η κυβέρνηση Τσάβες έσπευσε να υιοθετήσει στο όνομα της κρατικής διπλωματίας και των καλών σχέσεων με την Κολομβία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ