Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Πιέζουν οι αντικαθεστωτικοί για κλιμάκωση και εξοπλισμό

Από εκπαίδευση αντικαθεστωτικών, που τώρα έχουν και ανοιχτή στήριξη σε πολεμοφόδια από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις
Από εκπαίδευση αντικαθεστωτικών, που τώρα έχουν και ανοιχτή στήριξη σε πολεμοφόδια από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις
TΡΙΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ως «εξαιρετικά σοβαρή» χαρακτήρισαν τη διαμορφωθείσα κατάσταση στη Λιβύη, εκτιμώντας ότι «οι μάχες μοιάζουν να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο» ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα, Ιορδανός Αμπντέλ Ιλάχ Χατίμπ, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμάντ Νταβούτογλου, που συναντήθηκαν στην Αγκυρα. Οι δύο άνδρες φέρονται να συζήτησαν, επίσης, επιπλέον τρόπους εντατικοποίησης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων ανακοίνωσε ότι, με βάση τους υπολογισμούς του, τα τρόφιμα που υπάρχουν στη Λιβύη αρκούν μόνο για τις επόμενες 60 ημέρες, ενώ στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας δεν έχει καταστεί δυνατή η πρόσβαση αποστολών βοήθειας.

Η ρωσική ηγεσία, από την άλλη, κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως επί της ουσίας ζήτησε η λιβυκή ηγεσία. Το λιβυκό αίτημα διατυπώθηκε μετά τις δηλώσεις Πούτιν ότι οι, εν εξελίξει, επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα έχουν παραβιάσει τα όρια που θέτουν οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Σχολιάζοντας τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο επανέλαβε ότι «υποδαυλίζουν μια φωτιά που μπορεί να κάψει όλο τον κόσμο».

Η ιταλική ηγεσία που στηρίζει το αντικαθεστωτικό «στρατόπεδο» (η ενεργειακή ΕΝΙ έχει υπογράψει προνομιακή συμφωνία) διαμέσου του υπουργού Εξωτερικών, Φρατίνι, προχώρησε σε νέα ένταση των τόνων ζητώντας ο Καντάφι να προσαχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Στις Βρυξέλλες, ο στρατιωτικός υπεύθυνος του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου, ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Γιούνις, πρώην υπουργός Εσωτερικών του Καντάφι, ζήτησε ανοιχτά, πλέον, εξοπλιστική βοήθεια από το ΝΑΤΟ.

Πιέσεις για ενεργότερη εμπλοκή της Ελλάδας

Συνεχίζονται οι οχλήσεις στην ελληνική κυβέρνηση από το ΝΑΤΟ για τη συμμετοχή ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών κατά της Λιβύης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας σε επικοινωνία του με τον Γ. Παπανδρέου επανέλαβε το αίτημα για ενεργότερη ελληνική συμμετοχή στις επιχειρήσεις. Οπως έχει γράψει από 6/4/2011 ο «Ρ», η ελληνική κυβέρνηση δέχεται εντονότατες πιέσεις για τη διάθεση τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών, για συμμετοχή στους βομβαρδισμούς κατά της Λιβύης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα προς την Ελλάδα διατυπώνονται από τη στιγμή κατά την οποία η ΝΑΤΟική συμμαχία, διαπίστωσε πως η επιχείρηση κατά του Καντάφι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, όσο τραβά σε μάκρος η αποστολή τόσο μεγαλύτερη είναι η «ανάγκη» για τον επιμερισμό του πολιτικού και οικονομικού κόστους το οποίο συνεπάγονται οι βομβαρδισμοί. Το ότι η Ελλάδα έχει δώσει «γην και ύδωρ» (Σούδα και άλλες βάσεις), δεν αρκεί στη λυκοσυμμαχία.

«Προχωρούν» οι δυνάμεις του Καντάφι

Στο μεταξύ, χτες υπήρξαν εξελίξεις στο πεδίο των μαχών. Στα δυτικά, οι, προσκείμενες στον Καντάφι, δυνάμεις ανακατέλαβαν το μεθοριακό πέρασμα Ντεχίμπα, στα σύνορα με την Τυνησία, με αποτέλεσμα αντικαθεστωτικοί να αναζητήσουν καταφύγιο στη γειτονική χώρα, ενώ οι μάχες στην ευρύτερη περιοχή (ακόμη και στην τυνησιακή μεθόριο) μαίνονταν επί ώρες. Και η Κούφρα, στα νοτιοανατολικά, πέρασε υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Καντάφι, χωρίς ουσιαστικά να γίνουν μάχες. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 48 ώρες έχουν περάσει στην Τυνησία 5.000 πρόσφυγες.

Από την άλλη, στη Μιζράτα συνεχίστηκαν οι σκληρές συγκρούσεις πέριξ του λιμανιού, ενώ βομβαρδίστηκαν και κατοικημένες περιοχές. Οπως υποστήριζαν νοσοκομειακές πηγές, 12 αντικαθεστωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών! Η είδηση συνέπεσε με τις διαβεβαιώσεις της γαλλικής αεροπορίας ότι βομβαρδίζει με βόμβες που δεν έχουν εκρηκτική γόμωση, για να περιορίσει τις παράπλευρες απώλειες. Παρά τις μάχες, πάντως, χτες κατέστη δυνατή η μετακίνηση άλλων 1.100 ανθρώπων (στην πλειοψηφία τους ξένων εργατών) από τη Μιζράτα προς τη Βεγγάζη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ