Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υποσχέσεις στο κεφάλαιο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Υπόσχεση για κέρδη δισεκατομμυρίων στο κεφάλαιο ήταν η προεκλογική ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τα σχέδια κατασκευής της διώρυγας του Βοσπόρου, που θα επιχειρήσει να συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Η διώρυγα, που φιλοδοξεί να ξεπεράσει το Σουέζ, θα είναι μήκους 50 χιλιομέτρων, πλάτους 150 μέτρων και βάθους 25 μέτρων, με το κόστος επί του παρόντος να παραμένει ανυπολόγιστο, παρότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως η χρηματοδότησή του δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα.

Η ανακοίνωση έγινε με το επιχείρημα ότι το συγκεκριμένο έργο θα έχει δυναμική 160 πλοίων ημερησίως και θα αποσυμφορήσει το Βόσπορο με τη μεταφορά της κίνησης μεγάλων εμπορικών, φορτηγών και επιβατηγών πλοίων. Παράλληλα, με τη διώρυγα, προβλέπεται η κατασκευή του τρίτου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, από το οποίο θα μετακινούνται 60 εκατομμύρια επιβάτες ημερησίως, η ανάπτυξη νέων οικισμών και επιχειρηματικών περιοχών.

Στην πραγματικότητα το «τρελό σχέδιο του Ερντογάν» έχει στόχο να πλουτίσουν οι υποστηρικτές του ΑΚΡ, με παράλληλο ενδεχόμενο την περαιτέρω αύξηση του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης, ενώ η μεταφορά της κίνησης του Βοσπόρου στη νέα διώρυγα δεν είναι τόσο απλή αφού διέπεται από διεθνείς συνθήκες που θα πρέπει να αλλάξουν, με επιστήμονες να εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις για τόσο σοβαρές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον.

Σχετικά με τις εκλογές ανακοινώθηκε ότι θα λάβουν μέρος 15 κόμματα, ενώ σε συγκέντρωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στην πόλη Σαματάνγκ, άγνωστος και χωρίς τα αίτια της επίθεσης να διευκρινίζονται, άνοιξε πυρ εναντίον των παρευρισκομένων τραυματίζοντας 27 άτομα.

Τέλος, σε χτεσινές συγκρούσεις του στρατού με φερόμενους ως μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), σκοτώθηκαν επτά Κούρδοι «αντάρτες», στην περιοχή Τουντσελί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ