Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιπαραθέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, νέες διαδηλώσεις εντός

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ._

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, η ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις στη Συρία, μετά από αίτημα των Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας και Πορτογαλίας, των οποίων το σχέδιο ψηφίσματος που καταδίκαζε με έντονο ύφος «την κλιμακούμενη καταστολή» και άνοιγε το δρόμο για τη συζήτηση κυρώσεων σε βάρος του συριακού καθεστώτος, δεν έγινε δεκτό. Αντίθετες στην υιοθέτηση μιας τέτοιας απόφασης εμφανίστηκαν, με διαφοροποιημένη, μεταξύ τους, επιχειρηματολογία οι Κίνα, Ινδία, Λίβανος και Ρωσία.

Οι πρέσβεις της Κίνας και της Ινδίας υποστήριξαν ότι η λύση προς την αποκλιμάκωση δεν μπορεί παρά να είναι η έναρξη πολιτικού διαλόγου, αποφεύγοντας επισταμένα την ξεκάθαρη καταδίκη της καταστολής των διαδηλώσεων και εκτιμώντας ότι ήδη η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή λόγω των εξελίξεων και σε άλλες αραβικές χώρες, είναι πολύ μεγάλη. Ο πρέσβης του Λιβάνου υπενθύμισε τη στενή σχέση της χώρας του με τη Συρία, υποστήριξε ότι «το μυαλό του λιβανικού λαού είναι στο συριακό» και αρκέστηκε να χαρακτηρίσει θετικό βήμα την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ανακοινώθηκε (σε ισχύ από το 1963).

Περισσότερη εντύπωση, όμως, έκανε η τοποθέτηση του Ρώσου αναπληρωτή πρέσβη, Αλεξάντερ Πάνκιν, που προειδοποίησε ότι μια «εξωτερική επέμβαση στη Συρία θα πυροδοτούσε εμφύλια σύρραξη με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για όλη την περιοχή καθώς η Συρία είναι θεμέλιο του οικοδομήματος σταθερότητας όλης της Μέσης Ανατολής». Ο Πάνκιν συμπλήρωσε ότι «η καταστολή που ασκείται εντός Συρίας δεν απειλεί τη διεθνή ειρήνη» και κατέληξε ότι «η Δαμασκός θα πρέπει να τιμωρήσει όσους ευθύνονται για τη βία».

Από την πλευρά του, ο Σύρος πρέσβης Μπάσαρ Τζα'αφάρι παρέμεινε σταθερός στις επίσημες τοποθετήσεις της Δαμασκού, αποδίδοντας το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης «σε ένοπλες τρομοκρατικές συμμορίες». Ο Τζα'αφάρι επανέλαβε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεγάλος και μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων, κάτι που δέχτηκε ο Ρώσος πρέσβης αλλά αμφισβήτησαν άλλοι, όπως η Αμερικανίδα Σούζαν Ράις και η πολιτική υπεύθυνος του ΟΗΕ Λιν Πάσκοε, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν ξεκάθαρα και διασταυρωμένα παντοιοτρόπως στοιχεία για τα τεκταινόμενα».

Τουρκική πρωτοβουλία και συνάντηση στην Κύπρο

Συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ είχε, χθες, τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φίντον, και τον επικεφαλής της υπηρεσίας υποδομών, Κεμάλ Μαντένογλου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, γιατί δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, η τουρκική αντιπροσωπεία πίεσε τον Ασαντ «για άμεση και γρήγορη υιοθέτηση θαρραλέων πολιτικών μεταρρυθμίσεων» προσφέροντας ως αντάλλαγμα «περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων» καθώς και «κοινή ανάληψη της κατασκευής σειράς υποδομών στη Συρία».

Δεδομένο, όμως, είναι ότι η Αγκυρα δεν έχει τοποθετηθεί ως προς την επιβολή κυρώσεων και έχει αντιταχθεί στο ενδεχόμενο ξένης επέμβασης μέχρι στιγμής. Ενδιαφέρον έχει το ότι ενάντια σε μια στρατιωτική επέμβαση «πάση θυσία» τάχθηκε χθες και ο Αμερικανός Συντηρητικός Γερουσιαστής, Τζον Μακ Κέιν, εκτιμώντας ότι θα είναι «καταστροφή για όλους».

Ατυπη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών με θέμα τις περιφερειακές εξελίξεις συγκαλεί σήμερα στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκος Κυπριανού. Στη συνάντηση θα συμμετέχει και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δρούτσας, ενώ στην Κύπρο βρίσκονται ήδη από χθες ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν και ο ΥΠΕΞ της Μάλτας.

Συγκεχυμένες εξελίξεις

Χωρίς ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και τηλεπικοινωνίες φέρεται να ήταν και χθες η πόλη Ντεράα, για τρίτη ημέρα, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο στρατός παραμένει στην πόλη και ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Καθώς αρκετές οργανώσεις καλούσαν σε νέες διαδηλώσεις σήμερα, η ανθρωπιστική οργάνωση «Σαουάζια» υποστήριξε ότι οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 500 μεταξύ των διαδηλωτών και ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί και στις γραμμές του στρατού, καθώς, κατά την οργάνωση, γίνονται εκτελέσεις στρατιωτών όταν αρνούνται να πυροβολήσουν διαδηλωτές.

Εξίσου ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι συνέβησαν, ήδη, συγκρούσεις ανάμεσα σε μονάδες του στρατού, πιθανότατα στην Ντεράα. Βέβαιο, πάντως, είναι ότι άλλα 200 μέλη του κόμματος Μπάαθ του Ασαντ από τη νότια Συρία παραιτήθηκαν, χθες, διαμαρτυρόμενα για την καταστολή, όπως λένε, των διαδηλώσεων στην περιοχή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεσταλμένοι και νέος γύρος διαβουλεύσεων(2012-03-06 00:00:00.0)
Πιέσεις από τον Αραβικό Σύνδεσμο(2011-10-27 00:00:00.0)
Αιματηρότατη και η χθεσινή Παρασκευή(2011-07-16 00:00:00.0)
Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση(2011-04-21 00:00:00.0)
Ενταση, συγκεντρώσεις και αναμονή στο νότο(2011-03-23 00:00:00.0)
Τεταμένα πνεύματα στο νότο με συνεχείς διαδηλώσεις(2011-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ