Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ προκειμένου να προχωρήσει ο τερματισμός του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος φέρεται πως ζητά η ΛΔ Κορέας, σύμφωνα με μήνυμα της βορειοκορεατικής ηγεσίας που μετέφερε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, ολοκληρώνοντας τριήμερη επίσκεψη στη χώρα, μαζί με άλλους πρώην ηγέτες από τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία.

Ο Κάρτερ πρόσθεσε ακόμη ότι η Πιονγιάνγκ επιζητεί «συνομιλίες άνευ όρων» με τις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα με στόχο τη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων, μεταφέροντας την ετοιμότητα της ΛΔ Κορέας για μία συνάντηση κορυφής οποτεδήποτε. Ο Κάρτερ και οι πρώην ηγέτες των τριών ευρωπαϊκών χωρών φαίνεται πως δε συναντήθηκαν με τον ηγέτη της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, αλλά τους μεταφέρθηκε προσωπικό μήνυμά του από υψηλόβαθμο αξιωματούχο. Οσον αφορά στην απαίτηση των ΗΠΑ και της Ν. Κορέας να αναλάβει η ΛΔ Κορέας την ευθύνη για το περσινό ναυάγιο της νοτιοκορεατικής κορβέτας «Τσεονάν», οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι φέρεται να εξέφρασαν στην τετραμερή αντιπροσωπεία αφενός τη λύπη τους για το γεγονός, ξεκαθάρισαν αφετέρου πως δεν πρόκειται να αναλάβουν δίχως να ευθύνονται το βάρος του ναυαγίου...

Σε άλλο σημείο ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο επισιτιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΛΔ Κορέας έπειτα από συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και τις οικονομικές και άλλες κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα Ουάσιγκτον και Σεούλ. «Ενα από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το δικαίωμα στην τροφή και από τη στιγμή που Ν. Κορέα, ΗΠΑ και άλλοι εσκεμμένα εμποδίζουν την αποστολή βοήθειας σε τρόφιμα στον βορειοκορεατικό λαό τότε πρόκειται πραγματικά για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατέληξε σε άλλο σημείο ο Τζίμι Κάρτερ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ