Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απειλεί το Ισραήλ μετά την ενδο-παλαιστινιακή συμφωνία

Το Ισραήλ δε βλέπει με καλό μάτι τη διαφαινόμενη συμφωνία «Φατάχ» - «Χαμάς»
Το Ισραήλ δε βλέπει με καλό μάτι τη διαφαινόμενη συμφωνία «Φατάχ» - «Χαμάς»
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με κάθε δυνατό τρόπο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της η ισραηλινή ηγεσία απέναντι στη συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων, η οποία ανακοινώθηκε προχτές μετά από μήνες άκαρπων επαφών μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ». Επιπλέον, Ισραηλινοί αξιωματούχοι, εμμέσως πλην σαφώς, κατέστησαν σαφές ότι, για άλλη μια φορά, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να υποσκάψουν τη συμφωνία αυτή, που επισήμως θα υπογραφτεί πριν τις 10 Μάη στο Κάιρο.

Μετά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και κάλεσε τον πρόεδρο Αμπάς «να διαλέξει ανάμεσα στην ειρήνη με τη "Χαμάς" και στην ειρήνη με το Ισραήλ, γιατί δεν πρόκειται να έχει και τα δύο», ήρθε η σειρά του υπουργού Εξωτερικών. Ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν επανήλθε με απειλές: «Θα χρησιμοποιήσουμε ένα τεράστιο οπλοστάσιο, διπλωματικό, οικονομικό και όχι μόνο, κατά της Π. Αρχής, γιατί πέρασε την κόκκινη γραμμή» είπε αναφέροντας ως παράδειγμα «την άρση της αναγνώρισης του Αμπάς ως προέδρου» ή τη «μη καταβολή των φόρων που συλλέγονται από το Ισραήλ για λογαριασμό της Π. Αρχής».

Από την άλλη, η επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Καντίμα», Τζίπι Λίβνι, όσο και το σημαίνον στέλεχός του Χαΐμ Ραμόν, έσπευδαν να δώσουν μια άλλη διάσταση. Κάλεσαν την ισραηλινή ηγεσία «να πιέσει τη διεθνή κοινότητα να εκμαιεύσει από την ενωμένη παλαιστινιακή ηγεσία δέσμευση κατά της βίας» και να καταθέσει συγκεκριμένο ειρηνευτικό σχέδιο, γιατί «αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, στο τέλος ακόμη και το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο - ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία - θα αναγνωρίσει και τη "Χαμάς", και το Ισραήλ θ' απομονωθεί διεθνώς».

Η είδηση της ενδο-παλαιστινιακής συμφωνίας δεν σχολιάστηκε σε πρώτο επίπεδο από αρκετές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. «Συγκρατημένη ικανοποίηση» με δεδομένο «το στόχο της επίτευξης ειρήνης με το Ισραήλ» εξέφρασαν ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή Ρόμπερτ Σερν και η εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Αστον.

Από την άλλη, αισιόδοξες φαίνονταν οι δηλώσεις της παλαιστινιακής πλευράς. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς εκτίμησε ότι η ενδο-παλαιστινιακή συμφιλίωση είναι «θετική εξέλιξη για τις όποιες διαπραγματεύσεις», επανέλαβε ότι η ΟΑΠ και ο ίδιος είναι υπεύθυνοι για τις συνομιλίες και την εξωτερική πολιτική και τόνισε ότι στη μεταβατική κυβέρνηση, στη σύσταση της οποίας συμφώνησαν οι δύο οργανώσεις, δεν θα συμμετέχουν πολιτικοί αλλά τεχνοκράτες, που θα επιβλέψουν την οργάνωση και διεξαγωγή εκλογών. Ο Αμπάς υπογράμμισε ότι η μεταβατική κυβέρνηση έχει ως στόχο να καθορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών και να φροντίσει για την ανοικοδόμηση της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ