Με κοινό άρθρο οι Πρόεδροι ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας θέτουν στόχο την απομάκρυνση του Καντάφι
Οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη συνεχίζονται και εντείνονται |
Με ενισχυμένο κοινό «πολιτικό μέτωπο», αλλά χωρίς καμία σαφή ένδειξη για το πώς ακριβώς θα επιτευχθούν οι στόχοι, λόγω των ενδο-ιμπεριαλιστικών διαγκωνισμών, ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Ενα «θετικό» τόνο, ως προς το επιχειρησιακό αδιέξοδο που όλοι παραδέχτηκαν, αποπειράθηκε να δώσει ο ΓΓ της συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δηλώνοντας ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι όλοι οι σύμμαχοι θα συνεισφέρουν με αεροσκάφη, όπως ζητήθηκε». Εντούτοις, πλην της διαίσθησης Ράσμουσεν, δε διατυπώθηκε καμία συγκεκριμένη δέσμευση.
Αντίθετα, διατυπώθηκαν σαφώς αρνήσεις. Ο Καναδάς, που βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία, κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των αεροσκαφών που έχει, ήδη, προσφέρει (6) για να συμμετάσχουν στις αεροπορικές επιδρομές. Η Ιταλία, ασχέτως των «παχιών» λόγων με τα οποία ο υπουργός Εξωτερικών Φρατίνι έχει «στοιχειοθετήσει» τη στροφή 180 μοιρών του ιταλικού κεφαλαίου από τον «αγαπημένο Καντάφι» στους «αγαπημένους αντικαθεστωτικούς» και τη συμφωνία της ενεργειακής ΕΝΙ, σιώπησε αρνούμενη, προς το παρόν τουλάχιστον, να συμμετάσχουν αεροσκάφη της στις αεροπορικές επιδρομές.
Παρά τις πιέσεις που της ασκήθηκαν από Βρετανία - Γαλλία, αλλά και από το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο, αντίθετη στο ενδεχόμενο να επαναφέρει στην πρώτη γραμμή τα περίπου 50 καταδιωκτικά - βομβαρδιστικά που χρησιμοποίησε τις πρώτες δέκα ημέρες των επιχειρήσεων εμφανίζεται και η Ουάσιγκτον. Και φέρεται η υπουργός Εξωτερικών Κλίντον να το διατύπωσε ξεκάθαρα στον Γάλλο ομόλογό της, Ζιπέ, ο οποίος και προχώρησε στις σχετικές δηλώσεις. Η Κλίντον δήλωσε ότι «αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι υποστήριξης των αντικαθεστωτικών».
Ενώ αναζητούνται, λοιπόν, πραγματικοί «πρόθυμοι» στο στρατιωτικό επίπεδο, σε αυτό των δηλώσεων η «προθυμία» ξεχειλίζει. Με κοινή τους επιστολή, που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα στην αμερικανική εφημερίδα «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», στη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» και στη γαλλική «Λε Φιγκαρό», ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο Γάλλος ομόλογός του και ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστηρίζουν ότι «δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί το μέλλον της Λιβύης με τον Καντάφι στην εξουσία» και προεξοφλούν ότι «το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις όσο βρίσκεται στην εξουσία».
Πρόκειται, σαφώς, για βήμα περαιτέρω σε σχέση και με τους τρεις γενικόλογους όρους που θέτει η απόφαση του ΝΑΤΟ για την επίτευξη εκεχειρίας: Τερματισμό κάθε επίθεσης κατά αμάχων, απόσυρση των λιβυκών στρατευμάτων εντός των στρατοπέδων και απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Και πρόκειται για οριστική υιοθέτηση της προοπτικής εκδίωξης του Καντάφι από την εξουσία, εκτός και αν συμβεί κάτι πολύ εξαιρετικό, μια προοπτική που δεν εντάσσεται στις υπάρχουσες αποφάσεις του ΟΗΕ (1970-1973), στη βάση των οποίων υποτίθεται ότι γίνονται οι επιχειρήσεις.
Γι' αυτό και το Παρίσι έσπευσε να εκφράσει την άποψη ότι «πιθανώς χρειάζεται μια νέα απόφαση του ΟΗΕ». Το συγκεκριμένο ζήτημα έθιξε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι αντίθετη στην κλιμάκωση της στρατιωτικής βίας κατά της Λιβύης, ότι επιμένει στην άμεση αναθέρμανση του πολιτικού διαλόγου και ότι η απόφαση του ΟΗΕ «έχει ήδη ξεπεραστεί κατά πολύ».
Την ύπαρξη «τέλματος στο στρατιωτικό επίπεδο» παραδέχτηκε, σε συνέντευξή του στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» και ο Αμερικανός Πρόεδρος, συμπληρώνοντας όμως ότι «αποφεύχθηκε μια σφαγή» και ότι «αν συνεχίσει το ΝΑΤΟ τις επιχειρήσεις σταθερά, θα υπάρξει πρόοδος, αφού ήδη πιέζεται η ηγεσία Καντάφι». Την ίδια ώρα, ο Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Κχαλίφα αλ Θάνι, στην Ουάσιγκτον, εξήρε τη συνεισφορά σε όλα τα επίπεδα του εμιράτου, ενώ ο βασιλιάς εξήρε «τη βοήθεια των ΗΠΑ στις αλλαγές στον αραβικό κόσμο!»
Με μια ομιλία της κόρης του Καντάφι, Αϊσα, προς πλήθος υποστηρικτών, στη βομβαρδισμένη κατοικία του συνταγματάρχη στο Μπαμπ Αζιζίγιαχ, η λιβυκή ηγεσία αποφάσισε να τιμήσει την 25η επέτειο, χτες, της έναρξης των πρώτων αμερικανικών επιδρομών τη δεκαετία του '80. Η Αϊσα επανέλαβε ότι ο Καντάφι είναι αποφασισμένος να «διώξει τους εισβολείς».
Κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας, νέο μπαράζ πυραύλων έπληξε τη Μιζράτα, με πληροφορίες για 8 νεκρούς, ενώ αργά το βράδυ μεταδιδόταν ότι γίνονται σφοδρές μάχες, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι φέρονται να προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το λιμάνι, που είναι και το μοναδικό σημείο επικοινωνίας με την πόλη. Πληροφορίες ανέφεραν ότι μεγάλο μέρος των κατοίκων έχει στοιβαχτεί σε σπίτια κοντά στο λιμάνι από όπου, χτες, έφυγε, μετά από πολλές αναβολές, το ελληνικό πλοίο «Ionian Spirir», που είχε ναυλωθεί από τον ΟΗΕ για να μεταφέρει στην πολιορκημένη πόλη 400 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Το πλοίο κατευθύνεται με 1.200 εξαντλημένους και αρρώστους αμάχους προς τη Βεγγάζη.
Χτες, το απόγευμα, ΝΑΤΟικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και τη Σύρτη, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν και στην Μπρέγκα. Αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, ότι δύο μικρά πλοιάρια με 5 αξιωματικούς του λιβυκού στρατού και 13 άλλα άτομα έφτασαν στην Τυνησία.