Σάββατο 16 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ασίγαστοι ανταγωνισμοί για τον επιμερισμό της ζημιάς

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις αξιωματούχων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, σχετικά με τη διαχείριση του χρέους στην Ελλάδα

Μέσα από την ελεγχόμενη πτώχευση και τα βάρβαρα μέτρα, η πλουτοκρατία επιδιώκει να ξεκολλήσει από την κρίση με το λαό χρεοκοπημένο. Μέτωπο για την εξουσία, είναι η απάντηση που συμφέρει τα λαϊκά στρώματα
Μέσα από την ελεγχόμενη πτώχευση και τα βάρβαρα μέτρα, η πλουτοκρατία επιδιώκει να ξεκολλήσει από την κρίση με το λαό χρεοκοπημένο. Μέτωπο για την εξουσία, είναι η απάντηση που συμφέρει τα λαϊκά στρώματα
Με τη βεβαιότητα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας και αντιπαραθέσεις γύρω από το χρόνο και τον τρόπο που θα επιλεγεί, ώστε να επιμεριστεί η καταστροφή κεφαλαίων χωρίς ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στα μονοπώλια, οι εκπρόσωποι της ΕΕ και της καπιταλιστικής αγοράς εντείνουν την τροφοδότηση των σεναρίων γύρω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ντέιβιντ Οουεν, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της «Jeffries International», μιλώντας στη «Wall Street Journal» επισημαίνει ότι «τίποτα δεν είναι σίγουρο, αλλά η πιθανότητα να καταφέρει η Ελλάδα να αποφύγει την αναδιάρθρωση είναι πολύ χαμηλή» και ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, αλλά πιθανότατα μετά το 2012-2013». Διαφορετική άποψη έχει ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, Τζέιμι Καρουάνα, ο οποίος επισημαίνει ότι «η αναδιάρθρωση χρέους είναι ένα πολύ δύσκολη και δαπανηρή (...) κάτι τέτοιο δε βρίσκεται στο τραπέζι».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ΕΕ και ΔΝΤ, διαψεύδουν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην εφαρμογή των αντιδραστικών αντιλαϊκών μέτρων που στοχεύουν στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα. Σύμφωνα με τον Τζον Λίπσκι, αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, «είναι πάντα πιθανό ένα νέο συμπληρωματικό πρόγραμμα για την Ελλάδα». Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστήριξε ότι «οι φήμες σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι παντελώς αβάσιμες. Αυτό δεν είναι καν πιθανότητα».

Φόβοι για μετάδοση της κρίσης και στην Κύπρο

Μιλώντας στους «Financial Times», η Λένα Κομίλεβα, της «Brown Brothers Harriman» στο Λονδίνο, εκτιμά ότι «μια ελληνική αναδιάρθρωση αναπόφευκτα θα προκαλέσει παράπλευρες απώλειες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και ντόμινο στις πιο ευαίσθητες οικονομίες της Ευρώπης (...) Ολοι πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση θα γίνει κάποια στιγμή».

Στην ίδια εφημερίδα, ο Γκάρι Τζένκινς, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της «Evolution Securities», εκτιμά ότι «αν το θέμα είναι να επιστρέψει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, τότε ο στόχος θα είναι το όριο της συνθήκης του Μάαστριχτ για συντελεστή χρέους επί του ΑΕΠ στο 60%. Για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο, τα ομόλογα θα πρέπει να υποστούν "κούρεμα" της τάξης του 62%». Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», «η Κύπρος μπορεί να παρασυρθεί στην κρίση από την Ελλάδα (...) το μεγαλύτερο πρόβλημα της νησιωτικής Δημοκρατίας της Κύπρου είναι η εξάρτηση των τραπεζών της από την ελληνική αγορά καθώς και τα μεγάλα αποθέματά τους σε ελληνικά ομόλογα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι οίκοι αξιολόγησης «Standard & Poor's», «Moody's» και «Fitch» έχουν ήδη υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, διότι «διαβλέπουν ρίσκα στη στενή διαπλοκή της κυπριακής με την ελληνική οικονομία. Πάνω από το ένα πέμπτο των κυπριακών εξαγωγών έχει προορισμό την Ελλάδα. Ετσι μετά την κρίση και τη συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα οι συνέπειες είναι ήδη αρνητικές για τους Κύπριους εξαγωγείς (...) αν γίνει μάλιστα "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και οι πιστωτές υποστούν μερική απώλεια των απαιτήσεών τους, τότε οι κυπριακές τράπεζες θα υποστούν δραματικές απώλειες και το κυπριακό κράτος δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στο κόστος της διάσωσής τους, διότι αντιμετωπίζει έτσι και αλλιώς σοβαρά προβλήματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Κόντρες στο εσωτερικό της Γερμανίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει η Γερμανία μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς μια τέτοια εξέλιξη δε θα αποτελούσε «καταστροφή», αφήνει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Βέρνερ Χόιερ, σε συνέντευξή του στο «Bloomberg». Σύμφωνα με τον Β. Χόιερ, η Ελλάδα «έχει κάνει τρομερή δουλειά όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις (...) Το αν όλα αυτά είναι αρκετά, αν τα αποτελέσματα θα είναι σύντομα ορατά, είναι κάτι διαφορετικό. Παρακολουθούμε τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ανησυχούμε».

Πάντως, σύμφωνα με το δίκτυο «Dow Jones Newswire», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιχείρησε να απαλύνει τις εντυπώσεις που άφησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt», όπου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι αν αυτή συμβεί πριν από το 2013, θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση. Ο Β. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν από τα αγγλόφωνα ΜΜΕ, τα οποία ανέφεραν ότι η Γερμανία ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους.

Πάντως, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Γερτρούδη Τούμπελ - Γκούγκερελ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», δηλώνει ότι η ΕΚΤ πιστεύει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει το «πρόγραμμα εξυγίανσης» και θα προχωρήσει χωρίς να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει θέση σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και δεν προτείνει αναδιάρθρωση. Ωστόσο, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «αυτό που λέμε είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια για ολισθήματα», ξεκαθαρίζοντας ότι η βασική πίεση που ασκεί η «ατμομηχανή» της ιμπεριαλιστικής ευρωένωσης είναι η εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων προς όφελος των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ