Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατιωτική επιχείρηση με πρόσχημα τον απεγκλωβισμό

Μεγάλη και επικίνδυνη συγκέντρωση δυνάμεων στα ανοιχτά της Λιβύης με τη συμμετοχή και της Ελλάδας

Η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά»

Eurokinissi

Η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά»
Χαρακτηριστικά στρατιωτικής επιχείρησης αποκτά όλο και περισσότερο η συγκέντρωση ναυτικών και άλλων δυνάμεων στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, με πρόσχημα την κάλυψη της επιχείρησης απομάκρυνσης ξένων υπηκόων από τη Λιβύη.

Ηδη, ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης συγκεντρώνονται πολεμικά πλοία ΝΑΤΟικών χωρών, ανάμεσά τους και η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά», η οποία πλέει σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λιβύης, σε εφαρμογή του σχεδίου «Αριστέος». Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, μια ακόμη φρεγάτα, η «Υδρα», είναι σε ετοιμότητα στο ναύσταθμο της Κρήτης να σπεύσει στην περιοχή ανά πάσα στιγμή.

Στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, με πρόσχημα την επόπτευση της απομάκρυνσης των ξένων πολιτών, σπεύδουν πλοία και άλλων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Χτες έγινε γνωστό ότι εκτός από την Ιταλία και η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αποστέλλει πολεμικά πλοία στην περιοχή. Πρόκειται για δύο φρεγάτες (Rheinland - Pfalz και Brandenburg) καθώς και ένα πλοίο υποστήριξης (Berlin). Στα γερμανικά πλοία υπάρχει και μια δύναμη 600 ανδρών.

Οι συγκεκριμένες στρατιωτικές κινήσεις προς το παρόν δεν εντάσσονται επίσημα σε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο να έχει ανακοινωθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δε διευκρινίζεται αν η αποστολή και η παρουσία των πλοίων αυτών (συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού) θα λήξουν με την ολοκλήρωση της επιχείρησης απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, μιλώντας από την ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε πως η Συμμαχία «δεν προτίθεται να παρέμβει στη Λιβύη», ωστόσο η συνέχεια της δήλωσής του δείχνει ακριβώς το αντίθετο αφού υποστήριξε ότι «δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα προς αυτή την κατεύθυνση» και ότι «κάθε ενέργεια θα πρέπει να βασίζεται σε σαφή εντολή των Ηνωμένων Εθνών». Είναι επομένως φανερό ότι υπάρχουν διεργασίες και φυσικά προετοιμασίες, όπως δείχνουν οι έντονες κινήσεις ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς την περιοχή.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η διεθνής - στην ουσία ΝΑΤΟική - Ναυτική Δύναμη, UNIFIL, που επιτηρεί τον αποκλεισμό του Λιβάνου, εγκαταστάθηκε εκεί το 2006 μετά την εισβολή του Ισραήλ, με πρόσχημα την απομάκρυνση των ξένων υπηκόων και παραμένει ακόμα εκεί. Η Ελλάδα στην παρούσα περίοδο συμμετέχει στην UNIFIL με μια τορπιλάκατο και ένα αρματαγωγό.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις που δρομολογούνται με επίκεντρο τη Λιβύη φέρνουν στην επικαιρότητα το ρόλο της Κρήτης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και της εκεί αμερικανικής βάσης της Σούδας, αλλά και των λιμενικών εγκαταστάσεων στους Καλούς Λιμένες, στη νότια Κρήτη, όπου ήδη έχει ελλιμενιστεί αμερικανικό πλοίο με κοντέινερ άγνωστου περιεχομένου.

Σημειώνεται πως η απόσταση σε ευθεία γραμμή των νοτιοδυτικών ακτών της Κρήτης από τις απέναντι ακτές της Κυρηναϊκής Χερσονήσου της Λιβύης είναι μικρότερη από 270 χιλιόμετρα, ενώ η πόλη της Βεγγάζης απέχει περίπου 450 χιλιόμετρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ