Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ενίσχυση των μέτρων καταστολής

«Προετοιμασία» για κύμα προσφύγων από τις χώρες της Β. Αφρικής

Την ενίσχυση των μέτρων καταστολής σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο για τις χώρες της ΕΕ, ζήτησαν οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων - Δημόσιας Ασφάλειας των μεσογειακών χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη οι υπουργοί Ασφάλειας της Ιταλίας , της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Κύπρου συνεδρίασαν στη Ρώμη μετά από πρόσκληση του Ιταλού συναδέλφου τους Ρ. Μαρόνι. Η συνάντηση συγκλήθηκε, με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίζονται στις χώρες της Β. Αφρικής.

Στη συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χ. Παπουτσής, εκφράστηκε η απαίτηση για «μια νέα ώθηση στις πολιτικές ασφάλειας και μετανάστευσης της Ευρώπης». Οι πολιτικές αυτές, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν πρέπει να συνάδουν με τα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και το πρόγραμμα της Στοκχόλμης. Το τελευταίο αποτελεί νέα δέσμη αντιδραστικών μέτρων, με ορίζοντα εφαρμογής έως το 2014, θωρακίζει παραπέρα το πολιτικό σύστημα και την κυριαρχία των μονοπωλίων, με θεσμικά μέτρα και μηχανισμούς που στήνει και συνέχεια θρέφει ενάντια στο εργατικό, λαϊκό κίνημα. Εναρμονίζει και ομογενοποιεί τις εθνικές νομοθεσίες. Ενδυναμώνει τους υπάρχοντες κατασταλτικούς μηχανισμούς και δημιουργεί νέους σε πανευρωενωσιακό επίπεδο. Επεκτείνει το φακέλωμα. Ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των κρατών - μελών, αλλά και μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ. Κατατρύχει στυγνά τους μετανάστες. Ορθώνει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των εργαζομένων ακόμη και σε αυτήν την αστική Δικαιοσύνη. Περιορίζει, καταλυτικά, δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες.

Στην τοποθέτησή του, ο Χρ. Παπουτσής ανέφερε πως πρέπει να παρθούν μέτρα «για να προστατεύσουμε την ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη των Ευρωπαίων πολιτών», ενώ απαιτείται άμεση και συνδυασμένη αντίδραση της ΕΕ στο σύνολό της, αλλά και του Frontex. Ο τελευταίος αποτελεί στρατιωτικό - αστυνομικό Σώμα που συγκροτήθηκε το 2005, με σκοπό το συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ. Στην ουσία, πρόκειται για ένα κατασταλτικό Σώμα παρεμπόδισης της εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ