Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευκαιρία για μπίζνες στους Ελληνες εφοπλιστές

Με διμερείς συμφωνίες, ανέλαβαν να μεταφέρουν 15.000 Κινέζους στην Κρήτη

Ευκαιρία για μπίζνες με την Κίνα βρήκαν οι Ελληνες ακτοπλόοι εφοπλιστές, με αφορμή τον αναγκαίο απεγκλωβισμό υπηκόων της χώρας από τη φλεγόμενη Λιβύη. Με διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες και το κράτος της Κίνας, ναυλωμένα πλοία που εκτελούν εσωτερικά δρομολόγια ή είναι δρομολογημένα στη γραμμή Ελλάδα - Ιταλία, ανέλαβαν να μεταφέρουν στην Κρήτη συνολικά 15-20.000 Κινέζους από διάφορα λιμάνια της Λιβύης. Από εκεί, σε συνεργασία με την κινέζικη πρεσβεία στην Ελλάδα, θα επαναπατριστούν στη χώρα τους.

Αγνωστο παραμένει ωστόσο αν έχουν ληφθεί και αν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια επιβατών και πληρώματος, στα πλοία που έχουν ναυλωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι επίσημα χτες από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, δηλώθηκε ότι «η αποκλειστική ευθύνη για την ασφαλή μεταφορά των επιβατών αυτών ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον πλοίαρχο και την εταιρεία». Οπως αποκαλυπτικά διευκρινίστηκε, «οι ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες σύναψαν συμφωνία με την κινεζική κυβέρνηση και απλώς το υπουργείο έδωσε έγκριση».

Με άλλα λόγια, το υπουργείο «νίπτει τας χείρας» του σε ό,τι αφορά την ασφαλή μεταφορά χιλιάδων ανθρώπων και απλά ενδιαφέρθηκε μόνο για να «κλείσει η δουλειά» για λογαριασμό των Ελλήνων εφοπλιστών, πατώντας στην άμεση και επιτακτική ανάγκη της απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων.

Χτες το μεσημέρι, κατέπλευσαν στο λιμάνι του Ηρακλείου τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία «HELLENIC SPIRIT» και «OLYMPIC CHAMPION», προερχόμενα από το λιμάνι της Βεγγάζης, με περίπου 4.500 επιβάτες. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν Κινέζοι. 17 ήταν Ελληνες και μερικοί ακόμα υπήκοοι άλλων κρατών.

Επίσης, τα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» χτες κατέπλευσαν στο λιμάνι της Βεγγάζης, ενώ το επιβατηγό - οχηματαγωγό «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» αναμενόταν χτες το βράδυ να καταπλεύσει στο λιμάνι Ρας Λανούφ της Λιβύης. Τέλος, το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΚΝΩΣΣΟΣ ΠΑΛΑΣ» απέπλευσε χτες το μεσημέρι από το λιμάνι του Ηρακλείου για το λιμάνι Μιζουράτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» την περασμένη βδομάδα έμεινε μέσα σε 48 ώρες δύο φορές «εκτός» από σοβαρή βλάβη. Παρ' όλα αυτά, για να μη χάσει το ναύλο η πλοιοκτήτρια εταιρεία, του έδωσαν άδεια απόπλου για Λιβύη.

Σε ό,τι αφορά τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από τη Λιβύη, χτες τρία C-130 πέταξαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για την πρωτεύουσα Τρίπολη και τις πόλεις Σάπχα και Σύρτη. Η επιστροφή τους στην Αθήνα αναμενόταν αργά χτες το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ