Νόμιμο κρίθηκε από το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα για τη λεγόμενη «προστασία του Υμηττού», το οποίο, ουσιαστικά, ανάβει το «πράσινο φως» για την παγιοποίηση και νομιμοποίηση των ήδη διαμορφωμένων καταστάσεων, ώστε να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο βουνό.
Το ΠΔ εγκρίθηκε με την υπ' αριθμό 34/2011 γνωμοδότηση του ΣτΕ και καθορίζει τον Υμηττό σε πέντε ζώνες προστασίας. Στη Ζώνη Α' απόλυτης προστασίας απαγορεύεται η δόμηση. Ωστόσο, παραμένουν οι ραδιοτηλεοπτικές κεραίες, οι οποίες θα συγκεντρωθούν σε δύο ιστούς (κεραιών).
Στη Ζώνη Β' επιτρέπονται ήπιες χρήσεις, γεωργικές αποθήκες, εκπαιδευτήρια, κατασκευή εγκαταστάσεων περίθαλψης, πρόνοιας, αθλητισμού και πολιτισμού, ενώ το ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας ορίζονται τα 40 στρέμματα και ποσοστό κάλυψης 15%. Αντίθετα, το ΣτΕ αναφέρει ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί αν είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.
Η τρίτη ζώνη είναι αρχαιολογικής προστασίας και επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση και ανέγερση αποθηκών. Η Ζώνη Δ' αποτελείται από το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και Ιλισίων για τη διαχείριση των οποίων το ΣτΕ αναφέρει ότι επιβάλλεται να συσταθεί ο προβλεπόμενος φορέας. Επίσης, προβλέπεται η κατεδάφιση του κτιρίου Μπάντμιγκτον, αλλά όταν τελειώσει η μίσθωση στον ιδιώτη, δηλαδή σε ...20 χρόνια! Η Ζώνη Ε' περιλαμβάνει τα νεκροταφεία, στα οποία δε θα επιτρέπεται η επέκτασή τους σε δασικές περιοχές. Τέλος, τα λατομεία χαρακτηρίζονται «ανενεργά», τα στρατόπεδα Ζορμπά και Φακίνου παραμένουν και μέσα σε πέντε χρόνια πρέπει να μετεγκατασταθούν οι υπάρχουσες βιομηχανίες.