Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ
Θα στείλει το λογαριασμό στους δημότες

Στέλιος Μπενετάτος: «Φουσκώνουν» τα χρέη του δήμου με αλχημείες

Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, φορτώνοντας νέα βάρη στους δημότες, έδωσε ο δήμαρχος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ), παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου την οικονομική κατάσταση του δήμου. Μια παρουσίαση, που περισσότερο στόχευε να προετοιμάσει το έδαφος για τα όσα, με βάση τους κυβερνητικούς αντιλαϊκούς προσανατολισμούς, μεθοδεύονται για την παραπέρα οικονομική επιβάρυνση των δημοτών και γι' αυτό άκρως αναγκαίο είναι το στοιχείο του αποπροσανατολισμού.

Σε αυτό ακριβώς το φόντο ο δήμαρχος του ενοποιημένου πλέον δήμου επιχείρησε να συνδέσει την οικονομική κατάσταση που υπάρχει με τις επιλογές της προηγούμενης διοίκησης και του δήμαρχου Στέλιου Μπενετάτου. Ξεκαθάρισε, βέβαια, πως σε καμιά περίπτωση δεν εννοεί κακοδιοίκηση ή ότι καταλογίζει κάτι μεμπτό σε βάρος του πρώην δημάρχου, αλλά είπε ανοιχτά ότι υπάρχει «διαφορετική αντίληψη για την αντιμετώπιση των πραγμάτων», για να συμπληρώσει: «Δεν αφήνω κανένα υπονοούμενο, καμία υπόνοια, κανένα ύποπτο στοιχείο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «το χρέος του Δήμου της Νίκαιας μέχρι τις 31.12.2010 έφτανε τα 86,7 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται ν' αυξηθεί κατά 5-10 εκατομμύρια, από τις 320 και πλέον δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν στη Νομική Υπηρεσία».

Βέβαια - και εδώ είναι το ζουμί της υπόθεσης - ο Γ. Ιωακειμίδης ενώ έκανε λόγο για λύσεις που πρέπει να δώσει η Πολιτεία και για τα προβλήματα που δημιουργεί ο «Καλλικράτης», αρκέστηκε να πει πως αν η πολιτεία δεν δώσει λύσεις ας πάρει και τα κλειδιά του δήμου, ενώ δεν είπε κουβέντα για την ίδια την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που γεννά αυτά τα αδιέξοδα. Πολιτική που ο ίδιος υπηρετεί πιστά και που ο ίδιος συμφώνησε με τον «Καλλικράτη».

Ο Στ. Μπενετάτος

Σε δήλωσή του ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος επισήμανε ότι «το 2003 που ανέλαβε τη διοίκηση τα χρέη μόνο από τα δάνεια και τις ρυθμίσεις χρεών ξεπερνούσαν τα 37 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα χρέη σε προμηθευτές, ενοίκια, μισθούς και άλλα, που με αυτά σήμερα φουσκώνουν το χρέος».

Ξεκίνησαν από 70-80 και τελικά έφτασαν να μιλούν για χρέη 87 εκατ. ευρώ, τόνισε ο Στ. Μπενετάτος, ο οποίος επισήμανε ορισμένες μόνο από τις αλχημείες που μετέρχεται η νέα διοίκηση για να εμφανίσει διογκωμένο το χρέος. Αλχημείες όπως:

«Παρουσιάζονται στα χρέη του δήμου 15 εκατομμύρια ευρώ ως υποχρεώσεις, ενώ πολλά από αυτά τα κονδύλια, έτσι κι αλλιώς, δε βαρύνουν το δήμο, όπως αγωγές που δεν έχουν καν εκδικαστεί. Ενδεικτικό παράδειγμα η αγωγή του αθλητικού συλλόγου "Εθνικός" κατά του δήμου για αποζημιώσεις γης στο χώρο που έγιναν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, πάνω από 5 εκατ. ευρώ.

Παρουσιάζονται οι οφειλές προς την ΚΕΔ, χρέη δηλαδή του Δημοσίου προς το Δημόσιο, για την έκταση της πρώην Μηχανικής Καλλιέργειας και άλλους χώρους.

Πολλές επαναλήψεις, όπως 1,5 εκατ. ευρώ που παρουσιάζεται και στα δάνεια και στα χρέη της δημοτικής επιχείρησης και πολλά άλλα τέτοια.

Η δημοσιονομική διάρθρωση για τα διπλογκρεμισμένα του σεισμού του 1999, δηλαδή ο καταλογισμός που δεν πρέπει να περάσει, αφού με την παρέμβαση που έγινε τα κονδύλια διαφυλάχτηκαν και για το δήμο και για το Δημόσιο.

Χρέη στο ΙΚΑ 1,13 εκ. ευρώ που ζητάει να ξαναπληρώσουν εκατοντάδες συμβασιούχοι για την πριν του 2002 ασφάλισή τους την οποία έχουν ήδη πληρώσει στο ΤΕΒΕ για συμβάσεις μίσθωσης έργου που υλοποιούσαν με μπλοκάκι. Για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις κάτι ξέρουν αρκετά από τα στελέχη που ασκούσαν διοίκηση την περίοδο 1994-2002 και σήμερα ασκούν και πάλι διοίκηση με τον κ. Ιωακειμίδη».

«Πολλά ακόμα και περισσότερο προκλητικά μπορούμε να αναφέρουμε, τόνισε ο Στέλιος Μπενετάτος, αλλά έτσι κι αλλιώς ούτε στις προθέσεις, ούτε στις προσθέσεις τα πάει καλά η διοίκηση του Γ. Ιωακειμίδη. Παρουσιάζουν με αυτό τον τρόπο το "χρέος" μόνο με αριθμούς, πολλές φορές πλασματικούς και όχι το πώς δημιουργήθηκε και των ποιων είναι η ευθύνη, γιατί θέλει να βγάλει λάδι την κυβέρνηση και τις πολιτικές των κυβερνήσεων τόσο στην τοπική διοίκηση όσο και γενικότερα. Βασικά, θέλουν να στείλουν το λογαριασμό των χρεών με νέους φόρους και αυξήσεις στις παροχές στους δημότες, όπως επιτάσσει ο "Καλλικράτης"».

«Θα απαιτήσει, επισημαίνει, από την κυβέρνηση, που ήταν διαδοχικά ο εκλεκτός της, την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων - που είναι ένα από τα χρέη των κυβερνήσεων στους δήμους - για να καλυφτεί αυτό που αναγκάστηκαν να παραδεχτούν, πως τα έσοδα για το δήμο της Νίκαιας είναι 35 εκατ. ευρώ, ενώ τα ανελαστικά έξοδα 42 εκατ. ευρώ το χρόνο; Μόνο αυτό το στοιχείο αρκεί για να αξιολογήσουν οι δημότες τον αγώνα που 8 χρόνια έκανε η δημοτική αρχή της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για να διασφαλίσει τη μισθοδοσία και τη μονιμότητα των εργαζομένων, αλλά και τη λειτουργία της πόλης, τις δραστηριότητες χωρίς καμία επιβάρυνση για τη νεολαία και τους δημότες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ