Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»
Να δοθεί βήμα στους φορείς των εργαζομένων
  • Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας για τον κανονισμό λειτουργίας
  • Συγκεκριμένες προτάσεις για τη λίμνη Κορώνεια

Την ανάγκη δημοκρατικής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου μέσα από έναν κανονισμό που θα δίνει τη δυνατότητα στους κοινωνικούς φορείς, στα κινήματα, στις μικρές παρατάξεις να παρεμβαίνουν στα μεγάλα ζητήματα για τα οποία καλείται η Περιφέρεια να πάρει αποφάσεις, τόνισαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Γιάννης Ζιώγας και Τιμοθέα Ρακιτζή, στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Κατήγγειλαν ότι ο «πρότυπος κανονισμός» που στάλθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, υιοθετήθηκε ομόφωνα από τους περιφερειάρχες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και επιχειρείται να επιβληθεί, φιμώνει τις φωνές της αντιπολίτευσης. Ζήτησαν τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα καταθέσει προτάσεις για τη διαμόρφωση του κανονισμού. Τελικά αποφασίσθηκε η σύσταση 19μελούς διαπαραταξιακής επιτροπής που θα συζητήσει και θα καταθέσει σχέδιο κανονισμού λειτουργίας.

Για τη Λίμνη Κορώνεια και την καθυστέρηση που υπάρχει στην υλοποίηση των έργων για τη σωτηρία της, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατέθεσαν γραπτή δήλωση προκειμένου να συμπεριληφθεί στα πρακτικά, καθώς δεν επιτράπηκε στους επικεφαλής των παρατάξεων να τοποθετηθούν.

Μεταξύ άλλων η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά: Να αξιοποιηθούν άμεσα τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για την πραγματοποίηση ολοκληρωμένων έργων για τη σωτηρία της λίμνης. Να τεθεί τέρμα στην ασυλία και ασυδοσία των βιομηχανιών. Να γίνει αυστηρός έλεγχος και να περιοριστεί η άντληση νερού. Να παρθούν μέτρα για τη ρύπανση από βιομηχανίες, βιοτεχνίες κλπ., να ολοκληρωθούν οι εργασίες για το βιολογικό καθαρισμό των δήμων της περιοχής. Να ξεκινήσει άμεσα διαρκής βιοπαρακολούθηση της Κορώνειας και της Βόλβης. Να μη γίνει καμία αλλαγή στη χρήση γης και να εφαρμοστεί ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός για το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον, ενάντια στην κυριαρχούσα πολιτική της κερδοσκοπίας στη γη, που θα αποτρέπει τάσεις γιγαντισμού και υπερσυγκέντρωσης. Να προστατευτούν η αγροτική παραγωγή και οι φτωχοί αγρότες της περιοχής με οργάνωση παραγωγικών συνεταιρισμών μέσω του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κοινωνική ιδιοκτησία στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στις μεταφορές, στη βιομηχανία μεταποίησης.

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατέθεσαν ανακοίνωση για τη ΝΑΤΟική άσκηση «Καλλίμαχος», που έγινε στο Κιλκίς στις αρχές του Φλεβάρη, για την αντιμετώπιση διαδηλωτών από στρατιωτικές δυνάμεις και καταστολή πλήθους σε κατοικημένες περιοχές. Κατήγγειλαν ότι τα σχέδια παρόμοιων ασκήσεων αποτυπώνονται σε δόγματα και διακηρύξεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που στοχοποιούν τα λαϊκά κινήματα και χαρακτηρίζουν τη δράση τους ως «ασύμμετρες απειλές» για το σύστημα και τις λειτουργίες του. Κάλεσαν το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταδικάσει τέτοιου είδους ασκήσεις.

Τέλος, εκδόθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στους μετανάστες απεργούς πείνας και στο αίτημά τους για νομιμοποίηση, ψήφισμα το οποίο αρνήθηκε να τεθεί σε συζήτηση η παράταξη του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ