Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετράμηνη παράταση για τους ημιυπαίθριους

Ερχεται και νέο φοροσαφάρι για τα πρόστιμα των εξ ολοκλήρου αυθαίρετων κτισμάτων

Τετράμηνη παράταση, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιούνη, στην κατάθεση δηλώσεων για την τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων, με την αντίστοιχη καταβολή των χαρατσιών, δίνει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα ψάχνει τρόπους για να ξεκινήσει ένα αντίστοιχο φορομπηχτικό κυνηγητό για την είσπραξη των προστίμων για τα καθ' ολοκληρίαν αυθαίρετα, προκειμένου να συγκεντρωθεί στα ταμεία του κράτους το 1,5 δισ. ευρώ μέσα στην τρέχουσα διετία, όπως προβλέπει το αντιλαϊκό μνημόνιο. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και του αναπληρωτή υπουργού Ν. Σηφουνάκη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 553.700 δηλώσεις τακτοποίησης ημιυπαίθριων και άλλων χώρων (πιλοτές, πατάρια, υπόγεια κ.λπ.), που άλλαξαν χρήση, σε όλη τη χώρα και οι εισπράξεις που αναμένονται φτάνουν συνολικά τα 709 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται σ' αυτές τα παράβολα. Με την τετράμηνη παράταση εκτιμάται ότι το ποσό αυτό των χαρατσιών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο, οι υψηλότερες εισπράξεις έχουν πραγματοποιηθεί στα πολεοδομικά γραφεία Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ευβοίας, Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Η ίδια φορομπηχτική πολιτική θα ακολουθηθεί και στα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί αυθαίρετα εξ ολοκλήρου. Οσον αφορά αυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος παραδέχτηκε ότι με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν μπορεί να γίνει καμία ρύθμιση νομιμοποίησης ή τακτοποίησης. Το μόνο που θα γίνει είναι μέτρα και ρυθμίσεις για τη συντόμευση των διαδικασιών είσπραξης των προστίμων, που ήταν άλλωστε και το αντικείμενο ενδοκυβερνητικής σύσκεψης που έγινε το προηγούμενο διάστημα. Οι δύο υπουργοί επισήμαναν ότι υπάρχουν προβλήματα στην είσπραξη των προστίμων, όμως δεν έθεσαν θέμα μείωσής τους - τουλάχιστον γι' αυτά που ισχύουν από την 1-1-2004 και τα οποία πολλές φορές υπερβαίνουν και την αξία του ακινήτου - ρίχνοντας γι' αυτό το «μπαλάκι» στα υπουργεία Οικονομικών (που εποπτεύει τις Εφορίες) και Εσωτερικών (που εποπτεύει τις Πολεοδομίες).

Προβληματισμός συνεχίζει να υπάρχει και όσον αφορά τις οριστικές ρυθμίσεις περί αρτιότητας στις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα. Οριστικές είναι οι ρυθμίσεις που προβλέπουν αρτιότητα στα 10 στρέμματα και κατάργηση των παρεκκλίσεων κάτω των 4 στρεμμάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές. Προβληματισμός υπάρχει για αν για τη διατήρηση των 4 στρεμμάτων θα ισχύσει αν έχουν «πρόσωπο» σε δρόμο 25 μέτρων ή 45 μέτρων, αλλά και αν θα διατηρηθεί η ζώνη των 500 μέτρων γύρω από τα όρια των εγκεκριμένων οικισμών, όπου επιτρέπονται διάφορες παρεκκλίσεις αρτιότητας. Την οριστική διατύπωση, δήλωσε η υπουργός, θα την καταθέσει η ίδια στη Βουλή.

Για το Ελληνικό, η υπουργός δήλωσε ότι προς το παρόν επιλύονται περίπλοκα νομικά και οικονομικά ζητήματα και ότι πριν το ξεπούλημα το όλο μάστερ πλαν θα τεθεί σε διαβούλευση, προφανώς για «τα μάτια του κόσμου». Παράλληλα, ο Ν. Σηφουνάκης, που συμμετείχε στο κυβερνητικό κλιμάκιο που πήγε στο Κατάρ, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του αραβικού ομίλου, χωρίς, ωστόσο, να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ανακοινώθηκε ακόμη ότι μέχρι τέλους Μάρτη θα προκηρυχθούν οι ειδικές μελέτες για την αναθεώρηση των χωροταξικών σχεδίων των 12 Περιφερειών της χώρας, με κατεύθυνση τη διευκόλυνση των επενδύσεων του μεγάλου κεφαλαίου. Επίσης ότι μέσα στο Μάρτη θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες του Μαραθώνα, της Πεντέλης και Ν. Πεντέλης και θα κληθούν οι κάτοικοι να υποβάλουν ενστάσεις.

Τέλος, δήλωσαν ότι περιμένουν εγγράφως τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αθηναίων για να προχωρήσουν στη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την τσιμεντοποίηση της έκτασης του Βοτανικού για να κτιστούν το γήπεδο και τα εμπορικά κέντρα της ΠΑΕ ΠΑΟ και του μεγαλοεργολάβου Βωβού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ