Στην ΕΣΣΔ η εξάλειψη της εκμετάλλευσης, η εξάλειψη της ανεργίας στην πόλη, η εξάλειψη της αθλιότητας στο χωριό, αποτελούν τέτοιες ιστορικές κατακτήσεις στην υλική κατάσταση των εργαζομένων, που δεν μπορούν ούτε καν να τις ονειρευτούν οι εργάτες και οι αγρότες και των πιο «δημοκρατικών» αστικών χωρών... |
Σήμερα δίνουμε ορισμένα ακόμη αποσπάσματα από την εισήγηση στο 17ο Συνέδριο που καταγράφουν συνοπτικά τα αποτελέσματα της οικοδόμησης και την άνοδο της λαϊκής ευημερίας.
«Σαν αποτέλεσμα έχουμε:
Είναι ευνόητο ότι αυτή η ιστορική νίκη ενάντια στους εκμεταλλευτές δεν μπορούσε να μη φέρει ριζική καλυτέρευση στην υλική κατάσταση και στην όλη ζωή των εργαζομένων.
Η εξάλειψη των παρασιτικών τάξεων οδήγησε στην εξαφάνιση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η δουλειά του εργάτη και του αγρότη απαλλάχτηκε από την εκμετάλλευση. Τα εισοδήματα που απομυζούσαν οι εκμεταλλευτές από τη λαϊκή εργασία παραμένουν σήμερα στα χέρια των εργαζομένων και χρησιμοποιούνται, εν μέρει για την επέχταση της παραγωγής και την προσέλκυση στην παραγωγή καινούργιων τμημάτων εργαζομένων, και εν μέρει για την άμεση αύξηση των εισοδημάτων των εργατών και των αγροτών.
Εξαφανίστηκε η ανεργία, η μάστιγα της εργατικής τάξης. Αν στις αστικές χώρες εκατομμύρια άνεργοι υποφέρουν από την ανέχεια και τα βάσανα γιατί δεν υπάρχει δουλειά, σε μας δεν υπάρχουν πια εργάτες, που να μην έχουν δουλειά και μεροκάματο.
Με την εξαφάνιση της υποδούλωσης στους κουλάκους εξαφανίστηκε η αθλιότητα στο χωριό. Ο κάθε αγρότες, κολχόζνικος ή ατομικός νοικοκύρης, έχει τώρα τη δυνατότητα να ζει ανθρώπινα, αρκεί μονάχα να θέλει να δουλεύει τίμια, αρκεί να μην τεμπελιάζει, να μην αλητεύει, να μην κατακλέβει το κολχόζνικο βιος.
Η εξάλειψη της εκμετάλλευσης, η εξάλειψη της ανεργίας, στην πόλη, η εξάλειψη της αθλιότητας στο χωριό, αποτελούν τέτοιες ιστορικές καταχτήσεις στην υλική κατάσταση των εργαζομένων, που δεν μπορούν ούτε καν να τις ονειρευτούν οι εργάτες και οι αγρότες και των πιο "δημοκρατικών" αστικών χωρών.(...).
Με βάση αυτές τις επιτυχίες έχουμε στην περίοδο που εξετάζουμε:
Οσο για την εκπολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, έχουμε στην περίοδο που εξετάζουμε:
Δε θάναι ανώφελο ίσως να σημειώσουμε ότι το ποσοστό των εργατών που φοιτούν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα φτάνει στη χώρα μας το 51,4%, και το ποσοστό των εργαζομένων αγροτών το 16,5%, ενώ στη Γερμανία, λόγου χάρη, το ποσοστό των εργατών στους σπουδαστές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ήταν στο σχολικό έτος 1932-33 μονάχα 3,2% και το ποσοστό των μικρών αγροτών μονάχα 2,4%.
Πρέπει να σημειώσουμε σαν παρήγορο γεγονός και σα σημάδι ανάπτυξης του πολιτισμού στο χωριό, την ανάπτυξη της δραστηριότητας των γυναικών που είναι μέλη του κολχόζ στον τομέα της κοινωνικο-οργανωτικής δουλειάς. Είναι γνωστό, λόγου χάρη, ότι σήμερα 6 περίπου χιλιάδες γυναίκες - κολχόζνισες είναι πρόεδροι κολχόζ, πάνω από 60 χιλιάδες είναι μέλη διοικήσεων κολχόζ, 28 χιλιάδες αρχηγοί συνεργείων, 100 χιλιάδες οργανώτριες ομάδων δουλειάς, 9 χιλιάδες διευθύνουν κολχόζνικα εμπορικά πρατήρια και 7 χιλιάδες είναι τραχτερίστριες. Είναι περιττό να πούμε ότι αυτά τα στοιχεία δεν είναι πλήρη. Κι αυτό όμως το λίγο που περιέχεται σ' αυτά τα στοιχεία, δείχνει αρκετά καθαρά τη μεγάλη ανάπτυξη του πολιτισμού στο χωριό. Το περιστατικό αυτό έχει, σύντροφοι, τεράστια σημασία. Εχει τεράστια σημασία γιατί οι γυναίκες αποτελούν το μισό του πληθυσμού της χώρας μας, αποτελούν μια τεράστια στρατιά εργασίας και έχουν αποστολή ν' αναθρέψουν τα παιδιά μας, τη μελλοντική μας γενιά, δηλαδή το μέλλον μας. Και γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να φυτοζωεί μέσα στο σκοτάδι και στην αμάθεια αυτή η τεράστια στρατιά των εργαζομένων! Και γιατί πρέπει να χαιρετίσουμε την αναπτυσσόμενη κοινωνική δραστηριότητα των εργαζόμενων γυναικών και την ανάδειξή τους σε καθοδηγητικές θέσεις, σαν αναμφισβήτητο σημάδι ανάπτυξης του πολιτισμού μας.
Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ακόμα ένα γεγονός, αρνητικού όμως χαραχτήρα. Εχω υπόψη μου το απαράδεχτο φαινόμενο, ότι οι παιδαγωγικοί και ιατρικοί "κλάδοι" εξακολουθούν ακόμα να βρίσκονται ολότελα παραμελημένοι στη χώρα μας. Αυτή είναι μια μεγάλη έλλειψη που εγγίζει τα όρια της παραβίασης των συμφερόντων του κράτους. Πρέπει το δίχως άλλο να βάλουμε τέρμα σ' αυτή την έλλειψη. Και όσο γρηγορότερα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα».
Ολα αυτά αποκαλύπτουν μια πορεία που η εργατική εξουσία με επικεφαλής το Κομμουνιστικό Κόμμα, οικοδομούσε τη νέα κοινωνία «πατώντας» στις νομοτέλειες που διέπουν το νέο κοινωνικοοικονομικό σχηματισμό, στη θεωρητική βάση για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, στην πορεία οι νομοτέλειες παραβιάστηκαν, η θεωρητική βάση οικοδόμησης εγκαταλείφθηκε και οδήγησε στην αντεπανάσταση, στην ανατροπή. Σχετικά μ' αυτό δημοσιεύουμε σήμερα αποσπάσματα από την απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ: «Eκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ. Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό».
(1) Δεν περιλαμβάνεται η εργασία σε υπόγειο χώρο (ανθρακωρυχεία, μεταλλεία κλπ.)