Κυριακή 6 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Από μέρα σε μέρα
Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο

Γρηγοριάδης Κώστας

Νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού θα επιφέρει η συμφωνία ταξικής συναίνεσης στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση της Ισπανίας, οι εργοδοτικές ενώσεις και οι ηγεσίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας (Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Εργατικών Επιτροπών «CCOO» και Γενική Ενωση Εργατών «UGT»), στο όνομα της ενίσχυσης «της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας». Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έσπευσαν να συγχαρούν τον Ισπανό «σοσιαλιστή» πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

Στο επίκεντρο της συμφωνίας, που είναι προσαρμοσμένη στην εργοδοτική κερδοφορία, βρίσκεται η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια από το 2013. Υπάρχουν όμως και διατάξεις που δίνουν «κίνητρα» στους εργοδότες, καθώς απαλλάσσονται από τις εισφορές, για να προσλάβουν νέους ανέργους και μακροχρόνιους ανέργους σε εργασίες ημιαπασχόλησης. Υπάρχει ήδη μείωση στα επιδόματα ανεργίας από τα 426 ευρώ στα 400. Και αυτά, σε μια στιγμή που επίσημα η ανεργία έχει φτάσει το 20,3% το Γενάρη, μια αύξηση κατά 3,2% σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβρη.

Οι «CCOO» και «UGT», οργανώσεις που χρόνια τώρα παίρνουν μέρος στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» και συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, το ίνδαλμα της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, έχουν συμφωνήσει στην έναρξη νέων συνομιλιών με την κυβέρνηση και την εργοδοσία για τη μεταρρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ η κυβέρνηση προτείνει οι εργαζόμενοι να χρηματοδοτούν με δικές τους εισφορές την αποζημίωσή τους σε περίπτωση απόλυσης από τους εργοδότες.


Κ.Χ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org