Κυριακή 6 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιλαϊκή συναίνεση και προκλητική δημαγωγία

Υμνεί την καπιταλιστική «ανταγωνιστικότητα», στηρίζοντας κάθε μέτρο που ρίχνει ακόμα πιο κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης

«Το μνημόνιο απέτυχε. Ζήτω το ευρωμνημόνιο διαρκείας». Στη φράση αυτή συνοψίζεται η επικαιροποιημένη τακτική της ηγεσίας της ΝΔ, με την οποία επιδιώκει να έχει «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο»: Και να στηρίξει το τσουνάμι των νέων αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια εντός του αστικού συστήματος, μέσα από την ανέξοδη δημαγωγία και τη συνειδητή παραπλάνηση.

Πρόκειται για την ίδια τακτική που τήρησε και απέναντι στο μνημόνιο και τώρα την προσαρμόζει στις καινούριες συνθήκες, δηλαδή στο πλαίσιο της «συνολικής λύσης» που προωθεί η ΕΕ για τη φιλομονοπωλιακή διαχείριση της κρίσης. Η ηγεσία της ΝΔ είχε έγκαιρα τοποθετηθεί θετικά, προβάλλοντας την ανάγκη ενός «συνολικού σχεδίου της ΕΕ», το οποίο, όπως έλεγε ο Αντ. Σαμαράς,«θα συνδυάζει τη δημοσιονομική εξυγίανση με την ανάπτυξη». Δηλαδή, τα δύο αλληλένδετα συστατικά της συνολικής λύσης που προωθούν τα όργανα και οι κυβερνήσεις της ΕΕ, όπου το «Σύμφωνο Σταθερότητας» συμπληρώνεται με το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».

Η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ από την πρώτη στιγμή καλλιεργούσε το έδαφος και πίεζε σε αυτή την κατεύθυνση, όταν δήλωνε ότι «το μνημόνιο δεν αρκεί, χρειάζεται και ανάπτυξη». Μάλιστα, πρώτη στήριξε ένθερμα και προπαγάνδισε τα βασικά εργαλεία για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής των ευρωμονοπωλίων: Το «ευρωομόλογο», με το οποίο επιδιώκεται η φθηνότερη χρηματοδότηση του ντόπιου και ευρωενωσιακού κεφαλαίου και τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», ως εργαλείο για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας σε βάρος του λαού.

Την ίδια στιγμή, εμφανίζεται προκλητικά να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της, ισχυριζόμενη ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε νέα μέτρα, επειδή - όπως σε όλους τους τόνους διατυμπανίζουν τα στελέχη της - «δεν τα αντέχει η κοινωνία και η οικονομία».

Πρόκειται, βέβαια, για δημαγωγία δίχως όρια και θρασύτατο εμπαιγμό. Πρώτα απ' όλα, επειδή γνωρίζει ότι το ευρωμνημόνιο διαρκείας περιλαμβάνει το σύνολο των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα, ενισχυμένο στο σκέλος της «ανταγωνιστικότητας» με μέτρα που ισοπεδώνουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προκειμένου να φτηνύνει ακόμα περισσότερο η εργατική δύναμη.

Η λεγόμενη «συμπίεση του εργατικού κόστους» είναι το βασικό εργαλείο με το οποίο επιχειρούν τα ευρωμονοπώλια να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να θωρακίσουν την κερδοφορία τους.

Ο,τι συμφέρει την «επιχειρηματικότητα»

Η ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για να προσδώσει θετικό πρόσημο στον όρο «ανταγωνιστικότητα» και αποφεύγει σκόπιμα να αναφερθεί στα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που τη συνοδεύουν, όπως κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και αντικατάστασή τους από τις επιχειρησιακές και τις ατομικές, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, ανασφάλιστη εργασία, δραστική μείωση των μεροκάματων και των μισθών, κ.ο.κ. Αποκρύπτουν, δηλαδή, συνειδητά ότι η καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα προϋποθέτει διαρκή συμπίεση μισθών και δικαιωμάτων.

Η ηγεσία της ΝΔ έχει αποδεχθεί και στηρίζει στην πράξη όλα τα μέτρα που προωθούνται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, με τον εκπρόσωπο Τύπου να θεωρεί αυτονόητη τη συναίνεση του κόμματος σε «ό,τι στηρίζει την επιχειρηματικότητα». Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τον Αντ. Σαμαρά να δημαγωγεί ασύστολα δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί επιτέλους αυτή η κυβέρνηση να καθίζει στο εδώλιο την εργασία»!

Το ίδιο υποκριτική και παραπλανητική είναι η τακτική της απέναντι στο μέτρο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, που αποτελεί το νέο βαρύ πυροβολικό στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή επίθεση. Στο όνομα της επίτευξης των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, οι μισθοί και οι συντάξεις θα πετσοκόβονται διαρκώς, οι δαπάνες για την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, την Κοινωνική Ασφάλιση θα συρρικνώνονται, θα ενταθούν οι φοροεπιδρομές, κυρίως μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων, θα βαθύνει η ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων και κοινωνικών υπηρεσιών, ενώ θα ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία, είτε ακίνητη είτε «κινητή».

Η φραστική επιφύλαξη που εξέφρασε ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στην ΚΟ της ΝΔ, δεν αφορά στην ουσία του μέτρου, αλλά στο αν θα πρέπει να αποκτήσει συνταγματική ισχύ μέσα από την επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Στην πραγματικότητα, η ηγεσία της ΝΔ εκφράζει την ανησυχία μερίδας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, μήπως μια «άκαμπτη» εφαρμογή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών δε θα επιτρέψει στο κράτος να διοχετεύσει με όλα τα μέσα ζεστό χρήμα για τις «επενδύσεις» τους, όπως γίνεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.

Επί της ουσίας, η ηγεσία της ΝΔ πλειοδοτεί υπέρ της άμεσης και μόνιμης τήρησης του μέτρου των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ανεξάρτητα από το αν και πότε θα θεσπιστεί στο Σύνταγμα, επειδή, όπως είπε ο πρόεδρός της, «το θεωρούμε απαραίτητο σήμερα και μέχρι να τελειώσει η κρίση δανεισμού». Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος δεν είχε πρόβλημα να δηλώνει υποκριτικά πως «εμείς λέμε σε κάθε περίπτωση "όχι" σε νέα μέτρα. Δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία»!

Κόμμα του κεφαλαίου

Το συμπέρασμα είναι ολοφάνερο. Η ΝΔ, ως κόμμα του κεφαλαίου, βάζει πλάτες με κάθε τρόπο και όσο μπορεί για να υλοποιηθεί η στρατηγική της πλουτοκρατίας. Τρανή επιπλέον απόδειξη είναι η μαχητική συστράτευση στο μέτωπο εναντίον των μεταναστών, πλειοδοτώντας στη «μηδενική ανοχή» στα δικαιώματά τους και σιγοντάροντας διαρκώς για συνεχείς διώξεις και καταστολή.

Η άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών είναι αστείρευτη πηγή κερδοφορίας για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα ένα ισχυρό όπλο πίεσης για να πετύχει παραπέρα μείωση στους μισθούς των Ελλήνων εργαζομένων. Ακριβώς γι' αυτό τα κόμματα του κεφαλαίου υποθάλπουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία εμφανίζοντας τους μετανάστες ως πηγή όλων των δεινών, κρατώντας στο απυρόβλητο την αληθινή αιτία, τη βάρβαρη υπερεκμετάλλευση των λαών από τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Μετά απ' όλα τα παραπάνω, μόνο ως πρόκληση και κοροϊδία για το λαό μπορεί να ακουστεί η ρήση του Αντ. Σαμαρά ότι «η ΝΔ είναι λαϊκό κόμμα, στηρίζεται στο λαό και μόνο σε αυτόν. Εκπροσωπεί το λαό και μόνον αυτόν. Αγωνίζεται για το λαό και μόνο γι' αυτόν».


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ