Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Φλεβάρη 2011 - αριθ. φύλλου: 10886

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ από το 1917 έως το 1933

Στο «Ριζοσπάστη» της περασμένης Κυριακής από τη στήλη της Ιστορίας και με αφορμή την επέτειο του 17ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων) της ΕΣΣΔ, αναφερθήκαμε στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ εκείνη την περίοδο που εκτιμούσαν τα αποτελέσματα του πρώτου πεντάχρονου πλάνου, και κυρίως τα ως τότε επιτεύγματα της οικοδόμησης, στην πρώτη κατώτερη φάση. Εχει τη σημασία του, αφού ήταν σταθμός για την παραπέρα πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Το γιατί και πώς το έδινε η εισήγηση της ΚΕ του Κόμματος, ένα μικρό συνοπτικό μέρος της οποίας παρουσιάσαμε. Στην εισήγηση αναφέρονταν: «Στο διάστημα αυτής της περιόδου η ΕΣΣΔ μεταμορφώθη­κε ριζικά και απόβαλε την όψη της καθυστέρησης και του μεσαιωνισμού. Από χώρα αγροτική έγινε χώρα βιομηχανική. Από χώρα της μικρής ατομικής αγροτικής οικονομίας έγινε χώρα της μεγάλης συλλογικής μηχανοποιημένης αγροτικής οικονομίας. Από χώρα της αμάθειας και της αγραμματοσύνης και από χώ­ρα απολίτιστη έγινε - πιο σωστά, γίνεται - χώρα γραμματισμέ­νη και πολιτισμένη με ένα τεράστιο δίχτυ από ανώτερες, με­σαίες και κατώτερες σχολές, που διδάσκουν στις γλώσσες των εθνοτήτων της ΕΣΣΔ».

Σήμερα, δίνουμε ορισμένα ακόμη αποσπάσματα από την εισήγηση στο 17ο Συνέδριο που καταγράφουν συνοπτικά τα αποτελέσματα της οικοδόμησης και την άνοδο της λαϊκής ευημερίας.


ΣΕΛ.  11   -   16


ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Η ... συνήθης «πρωτοχρονιά»

Υπολειτουργία, απολύσεις και απόπειρα «φίμωσης» της συνδικαλιστικής δράσης είναι οι «λέξεις - κλειδιά» της κρατικής πολιτιστικής πολιτικής.


ΣΕΛ.  3
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Χαράγματα ... με «το αίμα της καρδιάς του»

Συνεχίζεται, μέχρι τις 27/2, η έκθεση χαρακτικών του μεγάλου Νορβηγού ζωγράφου Εντβαρντ Μουνκ, στο Μουσείο Ηρακλειδών.


ΣΕΛ.  4
ΘΕΑΤΡΟ
... πολέμα να ζήσεις όλο τον αγωνιζόμενο άνθρωπο

Η «Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη, ένα από τα πιο εμπνευσμένα και συμπαγή κείμενα της ελληνικής γλώσσας, παρουσιάζεται σε μορφή θεατρικού μονολόγου, στην «Αθηναΐδα».


ΣΕΛ.  5
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
«Οχημα» μονομερούς και ανισόμετρης ανάπτυξης

Τόσο η ανάθεση, όσο και η αφαίρεση της διοργάνωσής τους από τη χώρα μας, παρά τη σχετική προπαγάνδα, δε σχετίζονται με τις αθλητικές, αλλά και με γενικότερες λαϊκές ανάγκες.


ΣΕΛ.  9
«ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ»
Επισπεύδεται το ξεπούλημα ακίνητων - «φιλέτων»

ΣΕΛ.  24

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ