Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ
Τίποτα δεν ήταν κρυφό

Επιστήμονες του ΟΗΕ είχαν περιγράψει σε έκθεσή τους ένα εφιαλτικό σενάριο για τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών και ζητούσαν να παρθούν επειγόντως μέτρα 

«Οι κίνδυνοι να έρθει κάποιος σε επαφή με στέρεα κομμάτια απεμπλουτισμένου ουρανίου (ΑΟ) δεν πρέπει να αγνοούνται και τέτοιες ενέργειες πρέπει να αποφευχθούν.

Ατομα που ήταν κοντά στους στόχους κατά την επίθεση, μπορεί να έχουν υποστεί υψηλή έκθεση σε ραδιενέργεια. Το μέγεθος της έκθεσης μπορεί να επαληθευτεί από ειδικές εξετάσεις υγείας. Ο κίνδυνος μεγάλης εισαγωγής ΑΟ στον οργανισμό - από εισαγωγή χώματος στο στόμα (παιδιά), από πυκνόφυλλα λαχανικά ή μέσω ανοιχτών πληγών - είναι σημαντικός για κάποιο καιρό μετά την επίθεση (μέχρι να ακολουθήσουν μεγάλες βροχοπτώσεις).

Η κατανάλωση κρέατος και γάλακτος από ζώα που έβοσκαν στην περιοχή επίθεσης νωρίς μετά την επίθεση και πριν από μεγάλες βροχοπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό κίνδυνο. Τα ζώα μπορεί να υποστούν υψηλή ακτινοβολία, από εσωτερική μόλυνση. Επειδή, η εισαγωγή χώματος στον οργανισμό θα συνεχίσει για κάποιο διάστημα να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για εισαγωγή ΑΟ στο σώμα από ζώα που βόσκουν, ο κίνδυνος έκθεσης ζώων και ανθρώπων δε θα πρέπει να αγνοείται σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική.

Οι συγκεντρώσεις ΑΟ σε ένα κοντινό πηγάδι μπορεί να είναι υψηλές και να προκαλέσουν σημαντικούς κινδύνους».

Ο εφιάλτης είχε περιγραφεί με τον πλέον επίσημο τρόπο δέκα μήνες πριν. Το κείμενο με τα έντονα γράμματα είναι απόσπασμα της έκθεσης που συνέταξε επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που είχε επισκεφτεί το Κόσσοβο και δημοσιεύτηκε στο «Ρ» στις 19 Μάρτη του 2000. Η τότε έρευνα ήταν προκαταρκτική και αφορούσε τις συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον από τη χρήση όπλων με περίβλημα «Απεμπλουτισμένου Ουρανίου» (ΑΟ).

Οι ερευνητές σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν τους έδωσε στοιχεία για το πού και πώς χρησιμοποιήθηκε ΑΟ, τόνιζαν πως με βάση τα δοσμένα στοιχεία και την επιστημονική γνώση και εμπειρία, πρέπει να γίνουν γρήγορα εκτεταμένες έρευνες και μετρήσεις. Κατέληγαν σ' ένα σενάριο τρόμου για τη Γιουγκοσλαβία και τους ανθρώπους της:

«Απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιήθηκε σε επιθέσεις από αεροσκάφη. Κάθε επίθεση, όπου χρησιμοποιήθηκε ΑΟ, περιλάμβανε τρία αεροσκάφη και στη διάρκειά της "καταναλώθηκαν" περίπου 10 κιλά ΑΟ. Στόχος ήταν ένα ή περισσότερα οχήματα και η περιοχή που μολύνθηκε από ΑΟ είναι 1.000 τμ σε κάθε επίθεση». Σήμερα γνωρίζουμε πως το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε επισήμως 31.000 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας...».

Με δεδομένα τα αποτελέσματα αυτών των επιθέσεων οι επιστήμονες ζητούσαν να εφαρμοστούν τα παρακάτω:

  • Κομμάτια ΑΟ, μολυσμένα αντικείμενα και ελεύθερη μόλυνση πρέπει να συγκεντρωθούν και να απομακρυνθούν. Το ΑΟ που θα συγκεντρωθεί, θα πρέπει να αποθηκευτεί σε ασφαλείς συνθήκες, με την ευθύνη διορισμένης αρχής και μέχρι να δοθούν περαιτέρω οδηγίες.
  • Σε μέρη όπου επιβεβαιώθηκε η μόλυνση από μετρήσεις ή όπου υπάρχει φανερός κίνδυνος μόλυνσης, πρέπει να τοποθετηθεί σήμανση για να απαγορευτεί η δημόσια πρόσβαση. Αυτές οι περιοχές πρέπει να σημαδευτούν με ταινίες ή φράκτες. Πρέπει να αποτραπεί η πρόσβαση σ' αυτές τις περιοχές ζώων που βόσκουν.
  • Οι τοπικές αρχές και τα άτομα που κινδυνεύουν πρέπει να πληροφορηθούν για τα αποτελέσματα των ερευνών, όπως και για τους πιθανούς κινδύνους και τα αντίμετρα.
  • Πρέπει να σχεδιαστεί πρόγραμμα για πιθανές ιατρικές εξετάσεις των ατόμων που ζουν μέσα ή κοντά στις χτυπημένες περιοχές. Αν οι νεότερες πληροφορίες το επιβάλλουν, το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί, με προτεραιότητα στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ