Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγανάκτηση και οργή για τις αποκαλύψεις κρουσμάτων λευχαιμίας

Φοιτητές που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία μεταβαίνουν σήμερα το πρωί στο ΑΧΕΠΑ, απαιτώντας  να εξεταστούν 

Αγανάκτηση και οργή έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για κρούσματα λευχαιμίας σε στρατιώτες που υπηρετούν στο Κόσσοβο και φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Σερβίας. Σήμερα στις 9 το πρωί φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία και αυτές τις μέρες βρίσκονται στα σπίτια τους, θα πάνε στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προκειμένου να απαιτήσουν να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Γονείς και φοιτητές είναι αναστατωμένοι, αφού βλέπουν να επιβεβαιώνονται με το χειρότερο τρόπο οι υποψίες και οι φόβοι τους, τα λόγια και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων της χώρας όπου σπουδάζουν. Οπως καταγγέλλουν γονείς των φοιτητών, πέρσι πέθανε από λευχαιμία μια φοιτήτρια από τα Τρίκαλα η οποία σπούδαζε φιλοσοφία σε πανεπιστήμιο της Σερβίας. Τις τελευταίες μέρες νοσηλεύεται με λευχαιμία στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, 25χρονος φοιτητής από την Κοζάνη που σπούδαζε ιατρική σε πανεπιστήμιο του Νις.

Και ενώ κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να κάνει διάγνωση των αιτιών που ολοένα και περισσότεροι νέοι φοιτητές, το τελευταίο διάστημα προσβάλλονται από λευχαιμία, χτες ο πρόεδρος του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Κ. Χασάπης, διαβεβαίωνε με δηλώσεις του πως «δεν υπάρχει κανένα περιστατικό λευχαιμίας που να συνδέεται άμεσα με τα γεγονότα των βομβαρδισμών». Και αιτιολογώντας το συμπέρασμά του ανέφερε πως οι βλάβες από τέτοιου είδους και μεγέθους ακτινοβολία χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα για να εκδηλωθούν, τουλάχιστον 5 έτη.

Λίγες ώρες αργότερα επιβεβαιωνόταν η πολυδιαψευσμένη μέχρι χτες το μεσημέρι πληροφορία πως εδώ και μήνες νοσηλεύεται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ένας Ελληνας υπαξιωματικός που προσβλήθηκε από λευχαιμία. Για να καλμάρουν την οργή, φρόντισαν να αναφέρουν μόνο πως ο ασθενής υπηρέτησε στη Βοσνία πριν 3 χρόνια. (Αρα, δηλαδή, δε φταίει το απεμπλουτισμένο ουράνιο;). Και ενώ από τον Αύγουστο είναι γνωστό το περιστατικό, ουδείς φρόντισε να ενημερώσει τους στρατιώτες που υπηρετούν στη δύναμη Κοσσόβου ή που υπηρέτησαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και επέστρεψαν στη χώρα, όπως κανείς δε φρόντισε να τους υποβάλει στην «ταλαιπωρία» των προληπτικών εξετάσεων.

Ολοι περιορίζονται στο να καθησυχάζουν τους άμεσα αλλά και τους έμμεσα ενδιαφερόμενους, πως η ελληνική ταξιαρχία που σταθμεύει στο Ουρόσεβατς βρίσκεται μακριά από την περιοχή που βλήθηκε από τα «έξυπνα» όπλα του ΝΑΤΟ.

Πάντως σήμερα στις 6.30 το απόγευμα οι γονείς των φοιτητών που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία, θα συγκεντρωθούν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους ώστε να διασφαλιστεί η απορρόφηση των παιδιών τους από τα ελληνικά πανεπιστήμια. «Δε θα τους αφήσουμε να φύγουν πίσω», δηλώνουν αγανακτισμένοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Βουλή η τροπολογία του ΚΚΕ για τη μετεγγραφή τους(2001-03-29 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις(2001-01-20 00:00:00.0)
Στο «Δημόκριτο» η μοναδική ασφαλής εξέταση(2001-01-09 00:00:00.0)
Φόβοι και για τους Ελληνες φοιτητές της Γιουγκοσλαβίας(2001-01-06 00:00:00.0)
Εδωσαν εξιτήριο σε 10χρονο αγόρι(2000-09-03 00:00:00.0)
Διεκδικούν μεταγραφή από τη Γιουγκοσλαβία(2000-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ