Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24
Συνιστά επίθεση στο δικαίωμα ζωής
  • Συνέντευξη Τύπου έδωσαν εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων
  • Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το ΚΚΕ 

Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά τη συνέντευξη Τύπου
Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά τη συνέντευξη Τύπου
Η μάχη για τη σωτηρία των δασών σημαίνει μάχη για την υπεράσπιση των ζωτικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, ήταν το κεντρικό μήνυμα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν εκπρόσωποι 90 περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η συνέντευξη δόθηκε στα πλαίσια των αγωνιστικών δραστηριοτήτων τους κατά της κυβερνητικής προσπάθειας να αναθεωρηθεί το άρθρο 24 που προστατεύει το δασικό πλούτο της χώρας.

Στην κεντρική ανακοίνωση της συνέντευξης, υπογραμμίστηκε ότι η αναθεώρηση καταργεί τη συνταγματική προστασία του περιβάλλοντος και ακυρώνει τη δυνατότητα του ΣτΕ να ασκεί δικαστική προστασία σε αυτό. Οι στόχοι της αναθεώρησης, επισήμαναν, επιβάλλονται από οικονομικά συμφέροντα, που επιδιώκουν να «...ανοίξει ο δρόμος νομιμοποίησης της ακριβής αττικής γης και όχι μόνο. Ηδη, ο κ. Λαλιώτης δρομολογεί, σε αντίθεση με τρεις αποφάσεις του ΣτΕ, την οικοπεδοποίηση του Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη». Επίσης, ανακοινώθηκε ότι έχει κατατεθεί αναφορά - καταγγελία για την επιχειρούμενη αναθεώρηση στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποία, εκτός από τις υπογραφές πανεπιστημιακών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, συνοδεύεται και με περίπου 3.500 υπογραφές Ελλήνων πολιτών. Ενώ εντός των ημερών θα αποσταλούν προς κάθε αρμόδιο ακόμα 6.000 υπογραφές.

Μετά την κεντρική ανακοίνωση, το λόγο πήρε ο Κ. Βολιώτης, μέλος της επταμελούς Γραμματείας του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και των 49 μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μελών του δικτύου. Στην ομιλία του ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να στηρίξουν τον αγώνα τους. Ωστόσο, επισήμανε ότι το μόνο κόμμα που δεν έχει δεχτεί να συναντηθεί μαζί τους, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, είναι το ΠΑΣΟΚ. Καταλήγοντας, ανακοίνωσε ότι στις 15 Ιανουαρίου και ώρα 7 το απόγευμα θα οργανωθεί συγκέντρωση στο θέατρο «ΚΑΡΕΖΗ», όπου θα γίνει στρογγυλό τραπέζι. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι καθηγητές πανεπιστημίου Μ. Δεκλερής (και επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ), Ι. Καράκωστας, Γ. Κουμάντος, Α. Μανιτάκης και ο επίτιμος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ε. Μαχαίρας, ενώ συντονιστής της θα είναι ο δημοσιογράφος Α. Καρκαγιάννης.

Στη συνέχεια, μίλησαν ο Μ. Δεκλερής και ο Ι. Καράκωστας.

Ο Μ. Δεκλερής χαρακτήρισε στην τοποθέτησή του την κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας κατά της αναθεώρησης ως μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία αναθεωρήσεων του Συντάγματος. Επίσης, ανέδειξε ότι η μάχη για την προστασία των δασών είναι μάχη για «...το χώμα, το οξυγόνο και το νερό. Δηλαδή μάχη για την υπεράσπιση των ζωτικών μας συμφερόντων». Ο Ι. Καράκωστας, αναφερόμενος στη νομική πλευρά του θέματος, υπογράμμισε πως το άρθρο 24 του Συντάγματος «...είναι μια διάταξη, η οποία, τουλάχιστον ως προς τον πυρήνα της, είναι μη αναθεωρητέα. Η νομική επιστήμη, αλλά και η πρακτική των δικαστηρίων μέχρι σήμερα κάνουν δεκτό ότι το άρθρο 24 συνδέεται άμεσα με τα άρθρα 2 και 5, που αναφέρονται στην αξία του ανθρώπου και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του».

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Αμέσως μετά τη συνέντευξη, αντιπροσωπεία των οργανώσεων συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι αντιπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων ζήτησαν τη συμμετοχή και υποστήριξη του ΚΚΕ στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται ενάντια στην περιβαλλοντοκτόνα αναθεώρηση του άρθρου 24 και των άλλων διατάξεων του Συντάγματος. Εκ μέρους του Κόμματος, ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα, που από την αρχή αντιτάχθηκε στην αναθεώρηση του άρθρου 24 και ότι θα συμμετάσχει ενεργά στις εκδηλώσεις. Ακόμα τόνισε ότι είναι αναγκαία η μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των οργανώσεων για την επίτευξη των κοινών στόχων, όπως ο συγκεκριμένος, ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 24. Καταλήγοντας, επισήμανε ότι στις σημερινές συνθήκες, που η δράση για την προστασία του περιβάλλοντος αναδεικνύει ως απαραίτητο στοιχείο την αντίσταση στην περιβαλλοντοκτόνα δράση του μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών, η συσπείρωση και η κοινή δράση είναι όσο ποτέ αναγκαία. Και σε αυτή την κατεύθυνση, το ΚΚΕ θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ