Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φουντώνουν οι αντιδράσεις από μαζικούς φορείς

Εντονες είναι οι αντιδράσεις μαζικών και άλλων φορέων, αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων για τις εξελίξεις που αφορούν στους θανάτους στρατιωτών του ΝΑΤΟ από λευχαιμία, ως συνέπεια της έκθεσής τους σε ραδιενέργεια, που απελευθερώθηκε από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας χαρακτηρίζει «έγκλημα κατ' εξακολούθηση» τη ΝΑΤΟική επίθεση σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, καταγγέλλει πως η «ελληνική κυβέρνηση, Ευρωπαίοι και ΑμερικανοΝΑΤΟϊκοί απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι βάζουν το κέρδος των πολεμοκάπηλων και τη διατήρηση της απάνθρωπης εξουσίας τους πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Μιλούν για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη στιγμή που οι ίδιοι στέλνουν τα παιδιά του εργαζόμενου λαού και τον ίδιο το λαό στο θάνατο. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε ατιμώρητους».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας εκφράζει την αγανάκτηση και την οργή του για το «αποτρόπαιο, μαζικό και συνεχή έγκλημα που διαπράττουν οι Αμερικανο-Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές σε βάρος των λαών της Βαλκανικής Χερσονήσου».

Υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του πως «πραγματικός στόχος των φονιάδων των λαών δεν ήταν η τότε ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας, ούτε βέβαια οι βομβαρδισμοί γίνονταν για να προστατέψουν την αλβανική μειονότητα. Τη μειονότητα όπως και το σερβικό λαό τους σκότωναν τότε στα λεωφορεία, τα τρένα και τα σπίτια τους που βομβάρδιζαν, και τώρα τους αποτελειώνουν με τη λευχαιμία και τον καρκίνο, που έσπειραν τότε».

«Πραγματικοί στόχοι - τονίζεται - των ιμπεριαλιστών είναι η επιβολή των εγκληματικών τους σχεδίων, η καθυπόταξη των λαών στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων και η κατατρομοκράτησή τους για να μην αντισταθούν και γι' αυτό χρησιμοποιήθηκαν οι βόμβες που μολύνουν με ραδιενέργεια και άλλα τοξικά δηλητήρια για πάρα πολλά χρόνια μεγάλες περιοχές της γης».

Το Συνδικάτο καταγγέλλει ως συνένοχη την κυβέρνηση, επισημαίνοντας και τις ευθύνες εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που έβαζαν στο ίδιο τσουβάλι θύτη και θύμα. Καλεί τέλος τους οικοδόμους και όλη την εργατική τάξη να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να αποσύρει όλους τους Ελληνες φαντάρους από το Κοσσυφοπέδιο ή όπου αλλού βρίσκονται. Να δημιουργήσουν το λαϊκό μέτωπο εναντίον του ιμπεριαλισμού.

Η ΟΓΕ καταγγέλλει και κατακρίνει το ΝΑΤΟ και όσους συμμετείχαν στον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας που «καταδικάζουν λαούς και στρατιώτες σε αργό μαρτυρικό θάνατο». Ζητά την άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών αλλά και των Ελλήνων φοιτητών από τη Γιουγκοσλαβία, ενώ τονίζει πως οι Ευρωπαίοι είναι καιρός να αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα και να διατάξουν μετρήσεις στη Γιουγκοσλαβία, να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους για τη σχέση τους με το ΝΑΤΟ, να αναγνωρίσουν ότι η συμμετοχή τους σ' αυτόν τον πόλεμο είναι έγκλημα διαρκείας και να οδηγήσουν στο ειδικό ποινικό δικαστήριο τους υπευθύνους.

Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αυτοκινητιστών Λάρισας καταδικάζει το έγκλημα σε βάρος ενός ολόκληρου λαού που έχει συνέπειες τόσο στη ζωή του ίδιου, όσο και στη ζωή των απογόνων τους. Το Σωματείο χαρακτηρίζει έγκλημα και την απόκρυψη στοιχείων για τις επιπτώσεις της χρήσης των συγκεκριμένων βομβών.

Επιπλέον, καταγγέλλει ως συνυπεύθυνη την ελληνική κυβέρνηση που επιμένει να καθησυχάζει, την ίδια στιγμή που ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Οσοι υπέγραψαν και συμμετείχαν στους βομβαρδισμούς πρέπει να δικαστούν ως στυγνοί δολοφόνοι. Η αντίδραση όλως μας πρέπει να είναι η απάντησή μας στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων» καταλήγει.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι Γιατροί του Κόσμου τονίζουν πως οι ίδιοι, παρόντες στο Κόσσοβο και τη Γιουγκοσλαβία από την πρώτη στιγμή των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την επιστημονική ανησυχία τους για τις συνέπειες της χρήσης βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Υπογραμμίζουν πως τόσο στο Κόσσοβο όσο και στη Σερβία οι Γιατροί του Κόσμου νοσηλεύουν πολλούς ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα, σημειώνουν ωστόσο πως «αν και δεν μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια ότι τα κρούσματα αυτά συνδέονται με τη χρήση των συγκεκριμένων βομβών οι Γιατροί του Κόσμου διαπιστώνουν τις τεράστιες ελλείψεις σε εξειδικευμένα φάρμακα και νοσηλευτικά μέσα». Για το λόγο αυτό ζητούν από το ελληνικό υπουργείο Υγείας να αυξήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αντινεοπλασματικά φάρμακα και προγράμματα περίθαλψης παιδιών με νεοπλασματικά νοσήματα στη χώρα μας.

Η Βαλκανική Ενωση Φιλίας θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τις αντίστοιχες οργανώσεις των χωρών της Βαλκανικής και κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, τον ερχόμενο Μάρτη διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη με θέμα «οικολογικές επιπτώσεις στα Βαλκάνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία».

Δηλώσεις εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων

Στα πλαίσια της χτεσινής συνέντευξης που έδωσαν αντιπρόσωποι 90 περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24 ερωτήθηκαν και για τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιήθηκαν από το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Ο Γ. Σαρηγιάννης, καθηγητής ΕΜΠ και μέλος του Δικτύου Κινήσεων για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο οποίο συμμετέχουν 21 περιβαλλοντικές οργανώσεις, τόνισε ότι «... όταν έγινε η επίθεση στις 24 Μαρτίου 1999 ήμουνα στις Βρυξέλλες, το πρώτο που ειπώθηκε είναι προσέξτε μην ρίξουνε βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου. Ομως εδώ υπήρξανε δυστυχώς πολλοί καθηγητές πανεπιστημίων και ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι διαβεβαίωναν την ελληνική κοινωνία ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπήρξε συνάδελφος που είχε στριμωχτεί κυριολεκτικά στα κανάλια και έλεγε ότι παρόλο που δεν είμαστε σίγουροι, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Αυτός ο άνθρωπος ήταν διατεταγμένος. Είναι ντροπή για τους Ελληνες επιστήμονες, πλην ενός, που τώρα τάχα ανακαλύπτουν τι συνέβαινε».

Ο Κ. Βολιώτης, μέλος της επταμελούς γραμματείας του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και των 49 μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - μελών του δικτύου, επισήμανε πως «η έκπληξή μας είναι ακριβώς η έκπληξη των κυβερνήσεων γι' αυτό το οποίο βγαίνει στην επικαιρότητα αυτή τη στιγμή. Μας θεωρούν, δηλαδή, τόσο αφελείς ώστε να πιστεύουμε ότι δεν ξέρανε ποιες είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στους ανθρώπους από το βομβαρδισμό; Τώρα, οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ πληρώνουνε τις αμαρτίες του ΝΑΤΟ και δυστυχώς μαζί με αυτούς και οι πολίτες της γιουγκοσλαβίας και των γειτονικών χωρών που υφίστανται τις επιπτώσεις μιας αλόγιστης πολιτικής που μόνο με παραφροσύνη μπορεί να συγκριθεί».

Ενώ ο Μ. Δεκλερής, επίτιμος πρόεδρος του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για παραφροσύνη, αλλά για «... έγκλημα γενοκτονίας και έγκλημα εσκεμμένης οικολογικής καταστροφής. Κανονικά πρέπει να κινηθούν διαδικασίες κατά των ανθρώπων αυτών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ