Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Ανταγωνισμοί αλλά και κοινά συμφέροντα

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, σχέσεις «λυκοφιλίας»
Οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, σχέσεις «λυκοφιλίας»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Εχουμε να κερδίσουμε περισσότερα με τη συνεργασία μας παρά με συγκρούσεις», δήλωσε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, αναφερόμενη στη συνάντηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Κινέζου ηγέτη, Χου Ζιντάο που από την Τρίτη πραγματοποιεί 4ήμερη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζητούμενο ο συγκερασμός των αντιθέσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου ηγέτη καθώς η σχέση αλληλοεξάρτησης που έχουν οι δύο δυνάμεις είναι γεμάτη εντάσεις.

«Εχουμε μεγάλο μερίδιο ο ένας στην επιτυχία του άλλου» δήλωσε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποδεχόμενος στο Λευκό Οίκο τον Χου Ζιντάο προσθέτοντας ότι «θα έχουμε περισσότερη ευημερία και θα είμαστε πιο ασφαλείς αν εργαζόμαστε μαζί», ενώ δεν παρέλειψε και τις αναφορές στα «ανθρώπινα διακαιώματα». Από την πλευρά του ο Χου Ζιντάο ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς έχει «καρποφόρα αποτελέσματα» και οι σχέσεις τους έχουν «επιτύχει νέα πρόοδο» αλλά προσθέσε με νόημα ότι «η συνεργασία μας ως συνέταιροι θα πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό».... και ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ «θα πρέπει να σέβονται η μία τις επιλογές της άλλης στην αναπτυξιακή πορεία και τα βασικά συμφέροντα».

Τα ζητήματα της ατζέντας: ο «νομισματικός πόλεμος» που μαίνεται με μεγάλα αγκάθια το ζήτημα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος γιουάν, το ζήτημα της ΛΔ Κορέας αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη στρατιωτική ισχύς της Κίνας που προκαλεί «ανησυχίες» στις ΗΠΑ. Πάντως, βουλευτές των ΗΠΑ προωθούν νομοσχέδια για κυρώσεις κατά κινεζικών εταιρειών, ενώ η Κίνα απευθύνει κατηγορίες περί χειρισμού του δολαρίου στο φόντο των δηλώσεων του Κινέζου προέδρου περί «παρωχημένου» διεθνούς νομισματικού συστήματος όπου κυριαρχεί το αμερικανικό δολάριο.

Πάντως, οι μπίζνες προχωρούν. Την Τρίτη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ανακοινώσει, με την άφιξη του Χου Ζιντάο, σειρά συμφωνιών που κλείστηκαν με τους Κινέζους, κυριότερες εκ των οποίων είναι η παραγγελία 200 αεροσκαφών αξίας 19 δισ. δολ. από την «Boeing», συμβόλαια και κοινοπραξίες της «General Electric» ύψους 6 δισ. δολαρίων και μια συμφωνία 7,5 δισ. δολαρίων της «Alcoa» για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους το συνολικό πακέτο συμφωνιών, το οποίο κλείστηκε παρουσία των δύο ηγετών που συναντήθηκαν με 14 κορυφαία διευθυντικά στελέχη αμερικανικών εισηγμένων εταιρειών και αρκετούς επιφανείς Κινέζους επιχειρηματίες, θα οδηγήσει στη δημιουργία συνολικά 235.000 νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ