Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Προς προσέγγιση

ΤΟΚΙΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την παρουσία δύο κινεζικών υποβρυχίων και αρκετών πολεμικών πλοίων σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της ιαπωνικής νήσου Οκινάουα ερευνά το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Τοσίμι Κιταζάουα.

Ωστόσο, το συμβάν δε φαίνεται πως επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις Κίνας - Ιαπωνίας εάν κρίνουμε απ' το καλό κλίμα που παρατηρήθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν αργά προχτές βράδυ στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια στην Ουάσιγκτον ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιούκιο Χατογιάμα. Ο τελευταίος μάλιστα παρατήρησε ότι οι χώρες τους θα αποτελέσουν το σκληρό πυρήνα μιας επικείμενης «Κοινότητας Ανατολικής Ασίας» και κάλεσε το Πεκίνο να άρει τα όποια εμπόδια προκειμένου να προχωρήσει το κοινό σχέδιο εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε (διαφιλονικούμενη) περιοχή της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας.

Επαινώντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης Χατογιάμα για τη συγκρότηση Οικονομικής Κοινότητας Ανατολικής Ασίας, ο Χου Ζιντάο απάντησε πως η Κίνα είναι έτοιμη να ενώσει τα χέρια με την Ιαπωνία σε έναν ευρύ τομέα δραστηριοτήτων όπως το εμπόριο, οι οικονομικές υπηρεσίες, η ανακάλυψη «πράσινων» καινοτόμων τεχνολογιών και η κατασκευή υποδομών στην ευρύτερη περιφέρεια της ΝΑ Ασίας.

Τέλος αργά χτες βράδυ σε συνάντηση που είχε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα συζητήθηκε το θέμα της μετεγκατάστασης των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων. Ο Χατογιάμα πάντως επανέλαβε στον Ομπάμα ότι θα έχει αποφασίσει επί του θέματος μέχρι τον ερχόμενο Μάη...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ