Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιδράσεις για την ισραηλινή προκλητικότητα

Από παλιότερη διαμαρτυρία στην Δ. Οχθη, από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους που αντιμετωπίστηκε με δακρυγόνα
Από παλιότερη διαμαρτυρία στην Δ. Οχθη, από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους που αντιμετωπίστηκε με δακρυγόνα
TEΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αντιδράσεις σε πολλές λαϊκές οργανώσεις έχει η ισραηλινή στρατιωτική εντολή, που τέθηκε σε ισχύ από χτες στη Δ. Οχθη, και σύμφωνα με την οποία όποιος εντοπίζεται να εισέρχεται ή να κατοικεί στη Δ. Οχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ χωρίς «τα απαραίτητα έγγραφα» (που δεν ξεκαθαρίζεται ποια είναι), θ' απελαύνεται.

Την αναγκαιότητα «άμεσης κινητοποίησης» σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να υπάρξει άμεσα δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα απαιτεί την άρση της ισραηλινής στρατιωτικής διαταγής υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού, μιλώντας για «έγκλημα κατά του παλαιστινιακού λαού». «Ο μόνος παράνομος στα παλαιστινιακά εδάφη είναι η ισραηλινή κατοχή και οι εποικισμοί» επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του «Χαντάς» και μέλος της ΠΓ του ΚΚ Ισραήλ, Μουχάμαντ Μπαράκεχ, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για «πολιτική απόφαση με στόχο την εκδίωξη των Παλαιστινίων και τον ενταφιασμό κάθε προσπάθειας διαλόγου για την εξεύρεση δίκαιης ειρηνικής λύσης». Τέλος, την καταδίκη της στρατιωτικής εντολής από τις αραβικές ηγεσίες ζητά το ΚΚ Ιορδανίας εκτιμώντας ότι πρόκειται για προσπάθεια διαμόρφωσης μιας «ντε φάκτο κατάστασης» που εξωθεί τους Παλαιστινίους στην αναζήτηση «εναλλακτικής πατρίδας» και ότι υποσκάπτει την ηρεμία σε ολόκληρη την περιοχή.

Από την πλευρά της, με τη γνωστή υποκριτική μάσκα (που από τη μία στηρίζει την ισραηλινή επιθετικότητα και από την άλλη δήθεν ευαισθητοποιείται για το έγκλημα) η ΕΕ μέσω της ισπανικής προεδρίας και της εκπροσώπου της για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Κάθριν Αστον, ζήτησε «διευκρινίσεις» από την ισραηλινή ηγεσία.

Συγκρούσεις στη Γάζα

Αιματηρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε χτες στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, στο ύψος του εμπορικού περάσματος Κισουφίμ. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι άνοιξε πυρ κατά «υπόπτων που τοποθετούσαν βόμβες στη συνοριακή γραμμή». Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι μαχητές της ισλαμιστικής «Τζιχάντ», ενώ ο ισραηλινός στρατός ανέφερε τέσσερις νεκρούς ενόπλους Παλαιστινίους.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας πήρε αποστάσεις από το περιστατικό, τονίζοντας πως κάνει ό,τι μπορεί για να «μη δοθούν προσχήματα στο Ισραήλ να πλήττει το παλαιστινιακό έδαφος». Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, δήλωνε από τη Δαμασκό ότι η «Χαμάς» επιθυμεί να διατηρηθεί η εκεχειρία που ισχύει και γι' αυτό συγκάλεσε και σύσκεψη όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα όπου αποφασίστηκε η παράταση της κατάπαυσης του πυρός.

Από την πλευρά της, η «Τζιχάντ» επιβεβαίωσε ότι τα χτεσινά θύματα είναι μαχητές της. Συμπλήρωνε, δε, ότι από το Σαββατοκύριακο οι δυνάμεις ασφαλείας της «Χαμάς» έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον της «Τζιχάντ» και ότι, μάλιστα, συνέλαβαν και κράτησαν επί αρκετές ώρες πολλούς μαχητές της.

  • Επείγουσα έκκληση να εγκαταλείψουν άμεσα, εντός ωρών, τη χερσόνησο του Σινά απηύθυνε με έκτακτη ανακοίνωσή της η ισραηλινή ηγεσία σε όλους τους Ισραηλινούς που βρίσκονται εκεί, κυρίως για διακοπές. Η ανακοίνωση έγινε χτες βράδυ και απευθύνεται σε περίπου 35.000 Ισραηλινούς που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην περιοχή. Μάλιστα, κλήθηκαν να επικοινωνήσουν με την ισραηλινή κυβέρνηση, που υποστήριξε ότι έχει «σαφείς πληροφορίες για εκδήλωση αιματηρής επίθεσης εναντίον τους».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες ισραηλινές επιθέσεις(2008-03-13 00:00:00.0)
Νέες επιδρομές στη Γάζα(2007-08-22 00:00:00.0)
Το έγκλημα στην Παλαιστίνη συνεχίζεται(2006-08-31 00:00:00.0)
Επιπλέον σπίθες έντασης(2006-03-02 00:00:00.0)
«Τρέμει» η εκεχειρία(2005-05-04 00:00:00.0)
Ματωμένη Τετάρτη(2001-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ