Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Παζάρια με όλους

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί αν η προσωρινή κυβέρνηση εγγυηθεί την ασφάλεια τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του και την εγκαθίδρυση της τάξης στη χώρα, ανακοίνωσε χτες ο εκδιωχθείς Πρόεδρος του Κιργιστάν, Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ. Δέχθηκε επίσης να συνομιλήσει με εκπροσώπους της προσωρινής κυβέρνησης καλώντας ταυτόχρονα την πρωθυπουργό Ρόζα Οτουμπάγεβα στο νότο της χώρας όπου βρίσκεται καθώς, όπως υποστήριξε, ο ίδιος φοβάται να μεταβεί στην πρωτεύουσα, επικαλούμενος την ασφάλειά του.

Πάντως, η Οτουμπάγεβα, μιλώντας χτες στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» δήλωσε πως η κυβέρνησή της εγγυάται την ασφάλεια του Μπακίγεφ αν παραιτηθεί αλλά όχι της οικογένειάς του, καθώς ο αδερφός και ο πατέρας του έχουν κατηγορηθεί πως διέταξαν τις αστυνομικές δυνάμεις να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών στις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις την περασμένη βδομάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 80 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες. Νωρίτερα, η προσωρινή κυβέρνηση είχε άρει την προεδρική ασυλία του Μπακίγεφ και άρχισε ανακρίσεις σε βάρος του, ενώ μέχρι το βράδυ είχε θέσει διορία να επιστρέψει στην πρωτεύουσα απειλώντας τον πως σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινήσει η επιχείρηση σύλληψής του.

Παραμένει η βάση των ΗΠΑ

Χτες, η Ρ. Οτουνμπάγεβα επανέλαβε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» πως η κυβέρνησή της θα ανανεώσει «αυτόματα» τη συμφωνία (που λήγει τον Ιούλη) για τη χρήση της στρατιωτικής βάσης «Μανάς» με τις ΗΠΑ, μιας βάσης σημαντικής για τη συνέχιση της κατοχής του Αφγανιστάν. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μία ημέρα πριν τη σημερινή άφιξη στη χώρα του Ρόμπερτ Μπλέικ, αρμόδιου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη νότια και κεντρική Ασία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Μπλέικ υποστήριξε πως με την επίσκεψή του αυτή θα ...προσφέρει στους ηγέτες της προσωρινής κυβέρνησης «ανθρωπιστική βοήθεια και άλλη υποστήριξη», ενώ παράλληλα θα συζητήσουν για τις επερχόμενες εκλογές και τη «δημοκρατική μετάβαση» της χώρας. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως μέχρι πρότινος, ο Μπακίγεφ θεωρούνταν ιδιαίτερα «καλός σύμμαχος» των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ είχε λάβει τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης μετά τη λεγόμενη «επανάσταση των τουλίπων» του 2005 οπότε εκδίωξε τον τότε Πρόεδρο Ασκάρ Ακάγιεφ.

Αργά το βράδυ μεταδόθηκε πως ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, υποστήριξε πως «υπάρχουν και άλλες βιώσιμες, αλλά δαπανηρές, στρατιωτικές λύσεις» σε ό,τι αφορά τη χρήση της βάσης «Μανάς», όμως πρόσθεσε πως από τα στοιχεία που έχει διαφαίνεται προθυμία της προσωρινής κυβέρνησης να αφήσει ανοιχτή τη βάση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολα τα θέματα επί τάπητος στη συνάντηση Ομπάμα - βασιλιά Αμπντάλα(2014-03-29 00:00:00.0)
Συνέχεια της διαμάχης(2010-06-24 00:00:00.0)
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση(2010-06-22 00:00:00.0)
Αιματηρές συγκρούσεις με ...πολλαπλά κίνητρα(2010-06-15 00:00:00.0)
Νέες αιματηρές συγκρούσεις(2010-06-12 00:00:00.0)
Η «προσωρινή κυβέρνηση» ενισχύεται(2010-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ