Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αμείλικτα ερωτήματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα πελώρια ερωτήματα, που έτσι και αλλιώς υπάρχουν γύρω από την επιχείρηση τρομοκρατία, ενισχύονται πολύ περισσότερο μετά και τη χτεσινή δήλωση του Χρ. Μαρκογιαννάκη ότι όλοι αυτοί που συνελήφθησαν ήταν χρεωμένοι και παρακολουθούνταν από την Αντιτρομοκρατική. «Συγκεκριμένοι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής τους είχαν χρεωθεί και τους παρακολουθούσαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, απαντώντας στην εύλογη απορία - ερώτηση δημοσιογράφου (στην ΕΡΑ) ότι « όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν σεσημασμένοι του αντιεξουσιαστικού χώρου». Το ίδιο περίπου είπε (στον «Ρίαλ») και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ και νυν βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Ι. Κοραντής, παραδεχόμενος ότι ο φερόμενος ως «ιθύνων νους» Ν. Μαζιώτης «είχε περάσει από το 2007 στην αρμοδιότητα της Αντιτρομοκρατικής». Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αμείλικτο: Πώς γίνεται ο «Επαναστατικός Αγώνας» και οι άλλες τρομοκρατικές «παραφυάδες» να χτυπούν, όταν βρίσκονται υπό τη συνεχή και άγρυπνη παρακολούθηση των κρατικών μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής; Το σίγουρο είναι πως χάρη στη δράση της «τρομοκρατίας» ενισχύουν και θωρακίζουν διαρκώς τους μηχανισμούς καταστολής και καταργούν στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες. Τους βολεύει γιατί χτυπούν τους λαϊκούς αγώνες, αλλά και γιατί στήνουν επιχειρήσεις αποπροσανατολισμού όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, όπως τώρα.

Η απάντηση στο ΔΝΤ

«Γιατί δεν είναι αριστερή η πολιτική πρόταση του ΔΝΤ για μείωση μισθών αλλά και τιμών;», αναρωτήθηκε, δήθεν αφελώς, γνωστός παρουσιαστής ειδήσεων χτες το πρωί στον «Αθήνα 9,84». Προσποιείται προφανώς το λαλίστατο «παπαγαλάκι» πως δε γνωρίζει ότι το βάρος στη δήλωση του Στρος Καν για «το φάρμακο του αποπληθωρισμού» πέφτει στη δραστική μείωση των μισθών και όχι βέβαια στη μείωση των τιμών των προϊόντων. Οι πάντες γνωρίζουν ότι οι τιμές των εμπορευμάτων δεν πέφτουν αντίστοιχα ή ανάλογα με τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, ακριβώς γιατί «ενσωματώνουν» το κέρδος του καπιταλιστή, το οποίο είναι «ανελαστικό». Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά από την ίδια τους την πείρα. Ολα τα προηγούμενα χρόνια το λεγόμενο εργατικό κόστος έπεφτε διαρκώς, αλλά οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών ανέβαιναν, ακριβώς γιατί ανέβηκε σε πρωτοφανή επίπεδα η κερδοφορία των μονοπωλίων. Αυτή είναι και η βασική αιτία που οδήγησε στη σημερινή κρίση του καπιταλισμού, που είναι πρώτα και κύρια κρίση υπερπαραγωγής προϊόντων και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Δεν μπορούν λοιπόν να μας παρουσιάσουν τα διάφορα καθεστωτικά παπαγαλάκια ως διέξοδο από την κρίση του καπιταλισμού τον ενισχυμένο καπιταλισμό... Η ειρωνεία είναι ότι κανένα παπαγαλάκι δε διανοήθηκε ποτέ να αγγίξει τα ιερά κέρδη των μονοπωλίων. Ο λαός λοιπόν μόνο δεινά μπορεί να περιμένει από τέτοιες «αριστερές» προτάσεις του ΔΝΤ. Πραγματική πρόταση σύμφωνη με τα συμφέροντά του είναι μόνο η πρόταση των κομμουνιστών ότι μπορεί και πρέπει να ζήσει χωρίς τους καπιταλιστές και τα υπερκέρδη τους.

Επιλογή ιμπεριαλιστή...

Αφού ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είδε κι απόειδε στο Eυρωκοινοβούλιο ρωτώντας και ξαναρωτώντας για την ανάμειξη του ΔΝΤ στο μηχανισμό «στήριξης» της Ελλάδας, καταγγέλλοντας ότι αυτό αντίκειται στις ευρωενωσιακές συνθήκες, τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, και κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό με θέμα: «Ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον μηχανισμό δανειακής υποστήριξης της Ελλάδας και οι συνέπειες ανάμειξής του». Σ' αυτήν καταγγέλλει ότι η απόφαση δίνει στο ΔΝΤ «ρυθμιστικό ρόλο και αρμοδιότητες» και ότι «έτσι ο μηχανισμός εισάγει τη λογική και τις πρακτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην καρδιά της Ευρώπης». Και ρωτά τον πρωθυπουργό «ποιες εκτιμά ότι θα είναι οι συνέπειες των μέτρων και της ανάμειξης του ΔΝΤ στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας;», αν «δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι δε θα λάβει πρόσθετα επώδυνα μέτρα», αν «σχεδιάζει πρόγραμμα επίσπευσης ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας» και «πώς νομιμοποιείται η κυβέρνηση να υπαγάγει τη χώρα στο ΔΝΤ, χωρίς συζήτηση στη Βουλή, και χωρίς να έχει τέτοια εντολή από το εκλογικό σώμα;».

Η ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία, όμως, καμία ανάγκη δεν έχει να εισαγάγει τη λογική και την πρακτική του ΔΝΤ. Για τον απλό λόγο ότι έχει από συστάσεώς της ακριβώς την ίδια λογική και πρακτική. Βέβαια, δουλειά των οπορτουνιστών είναι να εξωραΐζουν το ρόλο και τη φύση της, όμως η προσπάθεια δαιμονοποίησης του ΔΝΤ και αγιοποίησης της ΕΕ βγάζει μάτι και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα.

... και ανησυχία για την καπιταλιστική ανάπτυξη

Οπως μάτι βγάζει και η έγνοια τους για την πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οι ανησυχίες τους βεβαίως είναι αβάσιμες, μηχανισμοί όπως το ΔΝΤ δεν την επιβουλεύονται, κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Το ίδιο δηλαδή που κάνει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της. Και δε χρειάζεται να περιμένουμε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Τσίπρα για να μάθουμε τι θα κάνει η κυβέρνηση. Και νέα μέτρα θα πάρει και «χαρακίρι» θα έκανε αν αυτό πρόσταζαν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Σε ό,τι τώρα αφορά στη «νομιμοποίησή της», δεν ξέρουμε αν μια συζήτηση στη Βουλή θα ικανοποιούσε τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα δεν είναι αν νομιμοποιείται να πάει στο ΔΝΤ. Το ζήτημα είναι να άρει ο λαός την εμπιστοσύνη του, να διορθώσει τώρα την ψήφο του, να μη νομιμοποιήσει στη συνείδησή του την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική και να παλέψει για την ανατροπή της.

Σε αντιμονοπωλιακή ρότα

Οσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και το σάπιο σύστημα που την κυοφορεί ξεγυμνώνεται κι αποκαλύπτονται τα αδιέξοδά του, τόσο «λυσσάνε» οι απολογητές και υπερασπιστές του. Κι ενώ «ο βασιλιάς είναι γυμνός» όχι μόνο παριστάνουν πως δε βλέπουν τη γύμνια του, αλλά προσποιούνται τους έκθαμβους απ' την ανύπαρκτη λαμπρή φορεσιά του, παροτρύνοντας το λαό να υποκλιθεί. Οι χειροκροτητές του καπιταλισμού δεν μπορούν, βέβαια, να μην παραδεχτούν την κρίση, το κάνουν όμως για να υπερασπιστούν το σύστημά τους καλύτερα. Να το αθωώσουν και να το θωρακίσουν απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή με το να «φορτώνουν» την κρίση στη διαχείριση που «επιλέχτηκε», αιτούμενοι μια «άλλη» διαχείριση. Κατά κύριο λόγο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα άλλα κόμματα που πολιτικά εκπροσωπούν την άρχουσα τάξη και οι εφεδρείες τους, διακηρύσσουν πως είναι εφικτή, πως αποτελεί τον εναλλακτικό δρόμο που αν ακολουθηθεί οδηγεί στη «Γη της Επαγγελίας». Λένε συνειδητά ψέματα. Δεν προκάλεσε την κρίση η λανθασμένη διαχείριση ή οι ανίκανοι διαχειριστές. Η κρίση είναι σύμφυτη του συστήματος, θα το συνοδεύει όσο υπάρχει. Είναι κρίση υπερπαραγωγής εμπορευμάτων και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Η εκδήλωσή της ταυτόχρονα σε πολλά καπιταλιστικά κράτη κονιορτοποιεί τα «επιχειρήματα» περί λανθασμένης διαχείρισης ή ανίκανων διαχειριστών. Αυτή η διαχείριση ήταν η μόνη που ανταποκρινόταν στις ανάγκες του συστήματος και ασκήθηκε από καθόλα ικανούς πολιτικούς εκπροσώπους του.

Συσκοτίζοντας οι απολογητές και θιασώτες του καπιταλισμού τα αίτια της κρίσης, συσκοτίζουν ταυτόχρονα και οτιδήποτε σχετικό με τα παρελκόμενα π.χ. ελλείμματα, χρέη, πώς και γιατί, από ποιους και για ποιους δημιουργήθηκαν, συσκοτίζουν τον ανταγωνισμό μέσα στις τάξεις του κεφαλαίου που σε περίοδο κρίσης οξύνεται. Συσκοτίζουν όμως πάνω απ' όλα τη διέξοδο. Ρητορεύοντας για μια - ανύπαρκτη στην πραγματικότητα - «άλλη διαχείριση», τη στιγμή που το κεφάλαιο τσακίζει δικαιώματα, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας στη «μετά» κρίση περίοδο, δεν κάνουν τίποτα άλλο απ' το να διευκολύνουν την επίθεσή του. Προβάλλοντας σαν πανάκεια προτάσεις όπως «συμμαχία του Νότου» ή για δανεισμό από τη Ρωσία και την Κίνα ή την παύση πληρωμών και την επαναδιαπραγμάτευση των δανείων, ρυθμίσεις και επιβολή κανόνων στις «αγορές» κ.ά., επιχειρούν να αποσπάσουν την προσοχή του λαού απ' το ουσιώδες: Στον καπιταλισμό καμία διαχείριση, καμία ρύθμιση, κανένας ελιγμός δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκός.

Ο καπιταλισμός είναι το πρόβλημα, η ανατροπή του είναι η λύση για το λαό. Η διέξοδος για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκεται στην ταξική πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του, για να γίνουν τα μέσα παραγωγής ιδιοκτησία τους και να τα κινούν προς όφελος των αναγκών τους, στο πλαίσιο μιας λαϊκής εξουσίας. Αν αυτή η διέξοδος δεν είναι τώρα ορατή απ' το λαό, οι υπερασπιστές του συστήματος κάνουν ό,τι περνά απ' το χέρι τους για να την «θάψουν» όσο βαθύτερα γίνεται. Γιατί καταλαβαίνουν ότι η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειες που βιώνουν οι άνθρωποι του μόχθου ευνοούν τη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων, ενισχύουν την αναζήτηση της πραγματικής διεξόδου. Ο,τι κι αν κάνουν, όμως, είναι ζήτημα χρόνου να τη δει ο λαός, να την υιοθετήσει ως προοπτική και να παλέψει γι' αυτή.


Βασω ΝΙΕΡΡΗ

Ληστεύουν το λαό...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΣΤΕ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΗΚΕ ο Θ. Πάγκαλος, όταν άκουσε ότι η κυβέρνηση νομιμοποιεί «μαύρο» ή «βρώμικο» χρήμα με τις ρυθμίσεις της για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων του εξωτερικού!

Η αλήθεια είναι πως όταν η ΝΔ έφερε παρόμοια ρύθμιση το 2004 - και καταγγέλθηκε ως ξέπλυμα από το ΠΑΣΟΚ - προέβλεπε φορολογία 3% για τα κεφάλαια αυτά.

Το ΠΑΣΟΚ ζητάει 5%, εκτός αν αγοραστούν ομόλογα του Δημοσίου, οπότε ζητάει 2,5% για την ίδια «εξυπηρέτηση».

Με δεδομένο ότι τα ομόλογα Δημοσίου γενικώς ...συμφέρουν (όταν είσαι επενδυτής από το εξωτερικό), η κυβέρνηση μάλλον μπορεί να κατηγορηθεί ακόμη και για ...φθηνότερο ξέπλυμα χρήματος.

Βέβαια, και το τι σημαίνει «βρώμικο» χρήμα είναι κι αυτό σχετικό. Ανάλογα από ποια σκοπιά το αντιμετωπίζει ο καθένας.

Γιατί ένας νομότυπος επιχειρηματίας, που τα χρήματά του πάνε κι έρχονται στο εξωτερικό, ή μένουν στο εσωτερικό, από την εκμετάλλευση εργαζομένων τα έχει βγάλει. Και από επιδοτήσεις που χρηματοδοτούν οι φόροι του λαού.

Κι αυτό λέγεται, επίσης, και «βρωμιά» και ληστεία. Γιατί δεν είναι, βλέπετε, όλοι οι κλέφτες παράνομοι. Για την ακρίβεια, οι νόμιμοι είναι χειρότεροι από όλους.

Απλά, δεν είναι γνωστοί με ονόματα του είδους «Μπάμπης ο Σουγιάς»... Τους αποκαλούμε «Επενδυτές», «Αναπτυξιακούς παράγοντες», «Πιστωτικά ιδρύματα» και άλλα πολλά.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ, ΟΠΩΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ, να αποκαλούν «δίχτυ ασφαλείας» τις πρόσφατες αποφάσεις της Κομισιόν οι «σχοινοβάτες» - κυβερνώντες.

Επειδή, όμως, τα ποσά δανεισμού που εγκρίθηκαν είναι απόλυτα συνδεδεμένα με το πρόγραμμα σταθερότητας μάλλον για άλλου τύπου «δίχτυ» μιλάμε.

Με αυτό, απλούστατα, προσπαθούν να «ψαρέψουν» ό,τι εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα έχει απομείνει στους εργαζόμενους. Και θα κριθούν για το αν είχαν «καλή ψαριά».


Γρηγοριάδης Κώστας

Αμεσες ανατροπές

Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο πλησιάζει η ημέρα που το υπουργείο Εργασίας θα παρουσιάσει τις θέσεις του για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψήνει, τόσο γίνεται καθαρότερο ότι οι ανατροπές θα τεθούν σε εφαρμογή άμεσα και θα έχουν σκληρές συνέπειες για όλους τους ασφαλισμένους. Ενώ δηλαδή αρχικά η κυβέρνηση εμφανιζόταν να παραπέμπει τις όποιες αλλαγές στο τέλος της δεκαετίας, με την εφαρμογή του «νέου μοντέλου» από το 2018 και μετά, σιγά - σιγά ομολογείται το αντίθετο.

Ετσι ο υφυπουργός Εργασίας, σε συνέντευξή του, έκανε καθαρό ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης με τους μειωμένους συντελεστές αναπλήρωσης, ο οποίος θα οδηγήσει σε δραστική συρρίκνωση των συντάξεων, θα εφαρμοστεί όχι από το 2018 αλλά άμεσα. Και αυτό, ενώ ήδη είναι σε λειτουργία ο νόμος Ρέππα, που σε Δημόσιο, τράπεζες και ΔΕΚΟ κάθε χρόνο μειώνει τις συντάξεις που απονέμονται και ενώ παράλληλα «τρέχει» και η εφαρμογή του νόμου Πετραλιά που σε πολλές κατηγορίες αυξάνει τα όρια ηλικίας.

Ολα τα παραπάνω, ενώ η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζεται να νομοθετήσει και για το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων με το οποίο θα αυξήσει δραματικά τα όρια ηλικίας των γυναικών και θα μετατρέψει την ασφάλισή τους σε επαγγελματική. Γίνεται καθαρό, λοιπόν, ότι οι ανατροπές στην Ασφάλιση δεν είναι ζήτημα του μέλλοντος, ούτε καν των επόμενων ετών... Και από εδώ και η ανάγκη για άμεση και αποφασιστική απάντηση όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Είναι προκλητική η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

«Συνταγή καταστροφής η γενικευμένη εκποίηση των ΔΕΚΟ» τιτλοφορείται χτεσινή ανακοίνωση της ΓΣΕΕ με την οποία η συμβιβασμένη πλειοψηφία «αντιδρά» στις νέες ιδιωτικοποιήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έχουν το θράσος να βγαίνουν και να καμώνονται τους δήθεν οργισμένους για το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων όταν έχουν πρωταγωνιστήσει για να επιταχυνθεί και να διαφημιστεί ως κάτι θετικό για το λαό η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και μιας σειράς κλάδων στρατηγικής σημασίας.

Οταν ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ η ΠΑΣΚΕ, που αρχικά έλεγε καμιά μετοχή σε ιδιώτες, κατέληξε να πρωτοστατεί στην καλλιέργεια αυταπατών στους εργαζόμενους με το αίτημα για δημόσιο έλεγχο. Τα ίδια υποστηρίζει κι η ΔΑΚΕ. Από κοντά κι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, πότε μιλά για δημόσιο έλεγχο πότε για 100% δημόσιο ΟΤΕ αλλά ποτέ για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στηρίζοντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Αντίστοιχη στάση έχουν κρατήσει π.χ. και με το ξεπούλημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Η υποκρισία τους άλλωστε αποτυπώνεται και στη χτεσινή ανακοίνωση, όπου ...προς το τέλος διευκρινίζεται ότι «η ΓΣΕΕ εκφράζει τη ριζική αντίθεση στη γενικευμένη και ισοπεδωτική αντίληψη που έντεχνα καλλιεργείται για ενοχοποίηση και εκποίηση άνευ όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων των ΔΕΚΟ». Δηλαδή, ουσιαστικά λένε ναι στις ιδιωτικοποιήσεις, αρκεί να ...βρεθούν οι απαραίτητοι όροι, προϋποθέσεις και κριτήρια, δηλαδή το κατάλληλο περιτύλιγμα και η προπαγάνδα για να ξεγελαστούν οι εργαζόμενοι.

Η μαεστρία της ψευτιάς

Βασικό όπλο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και όσων στηρίζουν αυτή την πολιτική είναι η αυθαιρεσία. Δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα την οποία αναπαράγουν διαρκώς, με την αγαστή συνεργασία των αστικών ΜΜΕ. Η συνεχής επανάληψη τους δίνει τελικά οντότητα, αντιμετωπίζονται σαν να είναι αληθινά.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον ισχυρισμό ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι πάνω από ένα εκατομμύριο, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογηθεί το χτύπημα των δικαιωμάτων τους. Τον ίδιο ισχυρισμό επανέλαβε προχτές το αποκαλούμενο Κέντρο Μελετών και Ερευνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών που στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Εφτασε να παρουσιάσει και δήθεν στοιχεία για τον ισχυρισμό αυτό.

Σε έγγραφο που έδωσε αναφέρει ότι από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης προκύπτει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι (μόνιμοι και συμβασιούχοι αορίστου χρόνου) είναι 370.517. Και τώρα θαυμάστε πώς γίνονται ένα εκατομμύριο. Σύμφωνα, σημειώνεται πιο κάτω, με εκτιμήσεις οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου είναι 550 χιλιάδες! Ετσι, γενικά και αόριστα εκτιμήσεις χωρίς να λέει ποιος τις κάνει και με τι κριτήρια. Και για το τέλος φυλάει ένα ακόμα ωραίο. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν 177.600 που είναι στρατιωτικό προσωπικό. Ως πηγή για τον αριθμό του προσωπικού στις ένοπλες δυνάμεις αναφέρει τη... «βικιπαίδεια»! Μια υποτιθέμενη εγκυκλοπαίδεια στο Ιντερνετ, στην οποία ο καθένας μας μπορεί να παρέμβει και να γράψει ό,τι θέλει.

Τα παραπάνω, ισχυρίζεται το Κέντρο, «αποδεικνύουν ότι οι εκτιμήσεις πως ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα υπερβαίνει το 1.000.000 είναι ακριβείς». Δηλαδή, κάνοντας φαύλους κύκλους είναι σα να μας λέει: «οι εκτιμήσεις κάποιων επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις κάποιων άλλων». Τι ακαταμάχητη επιχειρηματολογία!

Τα παραπάνω δεν αναφέρονται για να δείξουμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι λιγότεροι ή περισσότεροι. Αλλά ως ένα παράδειγμα της τέχνης των εκπροσώπων του κεφαλαίου να κατασκευάζουν όποιες πραγματικότητες θέλουν. Και ως προετοιμασία και προτροπή για απολύσεις στο δημόσιο, προκειμένου να μειωθούν τα κρατικά έξοδα όπως επιτάσσουν τα ...ελλείμματα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ωρα ευθύνης και δράσης

Δεν πέρασαν ούτε ώρες από την ανακοίνωση για τη «σωτηρία» της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και άρχισε η προπαγάνδα για την ανάγκη λήψης και πρόσθετων μέτρων. Κάθε μέρα επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι η αντεργατική, αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης, το κεφάλαιο δε χορταίνει με τίποτα, η κυβέρνηση και όσοι τη στηρίζουν είναι αδίστακτοι.

Μετά τη μείωση μισθών, μετά το «πάγωμα» και επί της ουσίας μείωση και των συντάξεων, μετά τη φορολεηλασία που αποτυπώθηκε και στο φορολογικό νομοσχέδιο, οι ανατροπές σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη. Η κυβέρνηση, με σχέδιο και αξιοσημείωτη στοχοπροσήλωση, ετοιμάζει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Μέτρα για τη σωτηρία και μακροημέρευση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή η εργατική λαϊκή οικογένεια βιώνει το Γολγοθά της ακρίβειας και των καθημερινών ανατιμήσεων, της μείωσης του εργατικού εισοδήματος, την ανεργία και την υποαπασχόληση, το φόβο των απολύσεων, τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας υπό την υψηλή προστασία της κυβέρνησης.

Ολοκληρωτικός ο πόλεμος που κήρυξαν η κυβέρνηση, το κεφάλαιο με τους μηχανισμούς του και τα κόμματά του στο λαό. Και σε αυτόν τον πόλεμο μπορεί να δοθεί μόνο μια απάντηση: Γενική επιστράτευση όλων των δυνάμεων, οργάνωση της ταξικής πάλης, πόλεμος στον πόλεμο της πλουτοκρατίας. Οι εργάτες δεν πρέπει να δείξουν καμιά ανοχή στα παραμύθια της πλουτοκρατίας, καμιά εμπιστοσύνη στις έωλες υποσχέσεις ότι η κατάσταση δήθεν θα καλυτερέψει αν περάσουμε τον «κάβο» της κρίσης. Το αύριο θα είναι ακόμα χειρότερο από το σήμερα, αν τώρα δεν ξεσηκωθεί η εργατική τάξη, αν τα λαϊκά στρώματα δε βγούνε στο προσκήνιο.

Να, γιατί η 48ωρη απεργία στις 21 και 22 του Απρίλη είναι μια μάχη για την επιβίωση του εργάτη και της εργάτριας, μια μάχη για το σήμερα και το αύριο της εργατικής τάξης. Και αυτήν τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα. Με εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας, με επιμονή για το ξεπέρασμα των υπαρκτών δυσκολιών. Τώρα, την ώρα που προετοιμάζεται αυτή η μάχη, δε χωρά καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή. Με μπροστάρηδες τα ταξικά συνδικάτα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το κάλεσμα της απεργίας πρέπει να φτάσει παντού: Στις φάμπρικες και στα γραφεία, στα γιαπιά και στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες και στις γειτονιές. Τώρα είναι ώρα προσωπικής ευθύνης κάθε εργάτη, κάθε συνδικαλιστή, κάθε σωματείου. Δε χωράνε μισόλογα ούτε υπεκφυγές. Είναι ώρα δράσης και αποφάσεων. 'Η ο λαός θα σηκώσει το ανάστημά του ή θα συντριβεί κάτω από τη σιδερένια φτέρνα της πλουτοκρατίας. 'Η ο λαός ή τα μονοπώλια. Μέση λύση δεν υπάρχει.

Σε αυτή τη μάχη μεγάλες είναι οι ευθύνες των κομμουνιστών, των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Αυτοί πρέπει να μπούνε στην πρώτη γραμμή, να δώσουν το παράδειγμα με την προσφορά τους. Αυτοί πρέπει πρώτοι απ' όλους να σηκώσουν το βάρος και αυτής της ταξικής αναμέτρησης. Με αυτοθυσία, με αυταπάρνηση, πρωτοβουλίες και σχέδιο, στη διαφώτιση και την οργάνωση της μάχης, μπορούμε να συσπειρώσουμε ευρύτερα στρώματα, να τραβήξουμε και νέες δυνάμεις. Με εμπιστοσύνη στους ανθρώπους του μόχθου, με τη συσσωρευμένη εμπειρία, μπορούμε να ανοίξουμε δρόμους στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ