Συνεχίζουν να διαδηλώνουν οι Τυνήσιοι, ζητώντας να απομακρυνθούν από τον κρατικό μηχανισμό όλοι όσοι πρόσκεινται ή συνεργάστηκαν με το κόμμα του Μπεν Αλί |
Κατά χιλιάδες διαδήλωσαν, και χθες, στους δρόμους της Τύνιδας, αλλά και πολλών άλλων πόλεων οι Τυνήσιοι, ζητώντας απομάκρυνση όλων όσοι σχετίζονται με το καθεστώς Μπεν Αλί από κυβερνητικές - κρατικές θέσεις και διάλυση του κόμματός του, Δημοκρατική Συνταγματική Συγκέντρωση. Για πρώτη φορά, δε σημειώθηκαν επεισόδια. Εντούτοις, ο απολογισμός των νεκρών των, μέχρι σήμερα, διαδηλώσεων, εκτοξεύεται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε περισσότερους από 100, παρά το ότι το τυνησιακό υπουργείο Εσωτερικών επιμένει στις 78 απώλειες.
Την ίδια ώρα, η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» υπό τον πρωθυπουργό Μουχάμαντ Γκανούσι, παρά τους αλλεπάλληλους ελιγμούς, καρκινοβατεί. Μετά τις παραιτήσεις των τριών υπουργών που προέρχονται από τη Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών και του εκπροσώπου του Κόμματος Δημοκρατικό Φόρουμ για την Εργασία και Ελευθερία (που ήταν νόμιμο και επί Μπεν Αλί), χθες, ακυρώθηκε και η πρώτη προγραμματισμένη κυβερνητική σύνοδος. Οι παραιτήσεις του Γκανούσι και του εκτελούντος χρέη Προέδρου, Μεμπάζαα, από το κόμμα του Μπεν Αλί δε φαίνεται να πείθουν τον τυνησιακό λαό.
Υπό τη λαϊκή πίεση, η τυνησιακή Δικαιοσύνη άρχισε έρευνα για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων της ευρύτερης οικογένειας Μπεν Αλί εκτός χώρας (καταθέσεις, ακίνητα, μετοχές), ενώ η ελβετική κυβέρνηση γνωστοποίησε την απόφασή της «να παγώσει» κάθε περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας που βρίσκεται στα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα.
Ταυτόχρονα, ολοένα και πιο ανοιχτά διάφορες δυνάμεις αποπειρώνται να «αξιοποιήσουν» προς όφελός τους τις εξελίξεις. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τυνησία έπλεξε το «εγκώμιο της λαϊκής εξέγερσης που είναι σε εξέλιξη» και σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον «παρακολουθεί αυτό το νέο φαινόμενο». Ο Πρόεδρος Ομπάμα συζήτησε τις εξελίξεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Ο, δε, Ιρανός Πρόεδρος έσπευσε να οικειοποιηθεί την τυνησιακή έκρηξη, μιλώντας για «στροφή στο δρόμο του Ισλάμ και της πίστης»!
Αντίθετα, στη Γαλλία, το θέμα προκαλεί τριγμούς. Το σύνολο του Τύπου επιτίθεται στην κυβέρνηση - το κάνει, βεβαίως, τώρα και όχι πριν - για τις σχέσεις με τον τύραννο.