Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπροστά στην απεργία

Η επέλαση της κυβέρνησης απέναντι στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα ξετυλίγεται όλο και πιο άγρια. Ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας του μαύρου μπλοκ εργοδοσίας - κυβέρνησης - ΔΝΤ, μαζί με τους συμμάχους του, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και κόμματα του ευρωμονόδρομου, έχει φέρει σε απόγνωση τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις φτωχές λαϊκές οικογένειες. Η αύξηση του ΦΠΑ, η αντίστοιχη ξέφρενη αύξηση της ανεργίας που - με βάση τα υποτιμημένα επίσημα στοιχεία - φτάνει το 13,5% (684.047 άνεργοι), το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και η συνεχής εμπορευματοποίηση Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση όλο και περισσότερους. Ταυτόχρονα, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός σιγοντάρει - όπως στην περίπτωση της ΝΕΟΓΑΛ, του ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ - στη διεύρυνση της αντιλαϊκής, δίχως ημερομηνία λήξης, επίθεσης.

Απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση, είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, να απαντήσουν. Να εκφράσουν πιο αποφασιστικά και οργανωμένα τη λαϊκή αγωνιστική απειθαρχία και ανυπακοή. Η απεργία στις 10 Φλεβάρη, στην οποία καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και έχουν ήδη πάρει απόφαση συμμετοχής μια σειρά από ταξικές Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των αγώνων. Γι' αυτό και η προετοιμασία και η οργάνωση της απεργίας πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου. Με ενιαία δράση σε κάθε κλάδο, με αλληλοϋποστήριξη και αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους όλων των κλάδων, στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές, έτσι ώστε ν' ακουστεί η βροντερή απάντηση της εργατιάς στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Με σχέδιο μέσα από πρωτοβουλίες, συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις να αποφασίζεται συμμετοχή στην απεργία απ' τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Μόνο μέσα από την ένταση και κλιμάκωση των αγώνων, που θα διεκδικούν άμεσα μέτρα, αλλά που ταυτόχρονα θα δίνουν και προοπτική, μπορούν οι εργαζόμενοι να απαντήσουν στη συνεχή, ανελέητη αντιλαϊκή επίθεση. Σήμερα, κάθε εργάτης και εργάτρια, κάθε αυτοαπασχολούμενος και φτωχός αγρότης, κάθε νέος, κάθε γυναίκα πρέπει να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, στο πετρέλαιο θέρμανσης. Να παλέψουν για την κατάργηση όλων των διοδίων. Να δώσουν μάχη για να υπάρχουν σύγχρονες δημόσιες δωρεάν παροχές Υγείας - Πρόνοιας και να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, στο Φάρμακο, στην Παιδεία, στην Πρόνοια. Ολα αυτά είναι μερικά μόνο από τα αιτήματα που προτάσσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα οποία, όμως, δίνουν το στίγμα του αγώνα, έτσι ώστε να υπάρξει ριζική αλλαγή συσχετισμού δύναμης μέσα στο λαό. Από τα πρωταρχικά ζητήματα είναι η πάλη για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων, η πάλη για προστασία των ανέργων.

Το ΠΑΜΕ, μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ μπορούν να προσδώσουν τη δυναμική που απαιτούν οι σύγχρονοι καιροί. Αλλωστε, η απεργία στις 10 Φλεβάρη δεν είναι η κορύφωση του αγώνα, αλλά το ξεκίνημά του, με στόχο την κλιμάκωση. Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, μπορούν να δώσουν δυναμική απάντηση, μπορούν και πρέπει να μην πληρώσουν τις συνέπειες μιας κρίσης που δεν είναι δική τους, αλλά του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης. Μπορούν και πρέπει να παλέψουν για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες των μονοπωλίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ