Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χτυπούν εργαζόμενους και γέροντες

Γρηγοριάδης Κώστας

Πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια των κεφαλαιοκρατών για τη διάλυση του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων και όχι μόνο των μισθών, αποδεικνύονται από τις πρώτες κιόλας μέρες εφαρμογής του αντεργατικού νόμου οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι οι ισχυρισμοί των κυβερνώντων περί διάσωσης θέσεων εργασίας ήταν συνειδητά ψέματα. Τρανό παράδειγμα η επιχειρησιακή σύμβαση που παρουσίασε στο σύλλογο των εργαζομένων η εταιρεία που διοικεί το Γηροκομείο Αθηνών, όπου δε ζητά μόνο μείωση των μισθών μέχρι τα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, αλλά και εκ περιτροπής εργασία και διαθεσιμότητα για ένα απροσδιόριστο αριθμό των εργαζομένων! Εφαρμόζοντας πιστά το νόμο, το ΔΣ του Γηροκομείου βάζει το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων να αποδεχθούν «εθελούσια» τη σφαγή των δικαιωμάτων τους και τον εξανδραποδισμό τους, διαφορετικά, όπως υπογραμμίζεται στην πρόσκληση, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο «μονομερούς προσφυγής σε ομαδικές απολύσεις». Ολα τα παραπάνω έχουν αρνητικότατες επιπτώσεις βάζοντας σε κίνδυνο γέροντες ανθρώπους που έχουν την ανάγκη παροχής των υπηρεσιών του Γηροκομείου, αλλά φαίνεται πως δεν τους αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους. Οι εργαζόμενοι γενικότερα δεν μπορούν να σκύψουν το κεφάλι και να αποδεχθούν τη μετατροπή τους σε σύγχρονους σκλάβους. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν υπάρχει «επάνοδος στην προηγούμενη κατάσταση» και κάθε δικαίωμα που χάνουν δεν πρόκειται να επιστραφεί αργότερα.

Ευρω-μνημόνιο διαρκείας

Μια σαφή πρόγευση για το περιεχόμενο της περιβόητης «συνολικής λύσης» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ΕΕ έδωσε χτες η Α. Μέρκελ, τινάζοντας στον αέρα τις ψευδαισθήσεις που συνειδητά καλλιεργούν οι εδώ κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια τους ότι τάχα πρόκειται για «σωτηρία» και άλλα παρόμοια. Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι στο στόχαστρο θα βρεθούν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ δε δίστασε για πρώτη φορά να θέσει και το ζήτημα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά σκληρές αντεργατικές ανατροπές. «Αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερος συντονισμός πολιτικών σε θέματα φορολογίας και κοινωνικά ζητήματα, όσον αφορά την εργατική νομοθεσία και τις εξελίξεις σε σχέση με τους μισθούς στο δημόσιο τομέα», είπε μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Stern», καθιστώντας σαφές ότι ο συντονισμός αφορά την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή του πολέμου των ευρωμονοπωλίων κατά της εργατικής τάξης και των λαών. Προς επίρρωση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε συμπλήρωσε ότι «πρέπει να καταστήσουμε πιο αποτελεσματικό το Σύμφωνο Σταθερότητας και να βελτιώσουμε την οικονομική συνεργασία προωθώντας την ανταγωνιστικότητα σε όλες τις χώρες» διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι η συνολική και πλήρης απάντηση που προωθείται στο όνομα της αντιμετώπισης της «κρίσης χρέους» της ΕΕ. Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται ότι η κρίση χρέους είναι το πιστόλι στον κρόταφο των λαών της ΕΕ για να περάσει το ευρω-μνημόνιο διαρκείας, που στέλνει στον Καιάδα τους εργαζόμενους, όπως και το ΠΑΣΟΚ για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Προκρούστης δικαιωμάτων το ΛΑ.Ο.Σ.

Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι όλοι όσοι ξιφουλκούν κατά της «ανομίας» δεν έχουν τίποτα άλλο στο μυαλό τους από το πώς θα πείσουν το λαό να κάτσει φρόνιμα και να δέχεται αδιαμαρτύρητα μια «νομιμότητα» που διαλύει τη ζωή του. Ανάμεσά τους ο ΛΑ.Ο.Σ. που απ' την ανακοίνωση που εξέδωσε χτες για τη μαύρη εργασία εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι υπάρχουν μορφές «ανομίας» που τις δέχεται ευχαρίστως, αρκεί να συνδράμουν το κεφάλαιο στην προσπάθειά του να δρασκελίσει την κρίση με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες στα κέρδη και στην ανταγωνιστικότητά του. Ετσι λοιπόν ο ΛΑ.Ο.Σ. αθωώνει πλήρως τις επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργάτες με το αιτιολογικό ότι προσπαθούν οι έρμες να σωθούν απ' την ύφεση που όσο αυξάνεται - λέει - τόσο θα αυξάνεται και η ανασφάλιστη εργασία. Και προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην επιδείξει αυστηρότητα απέναντί τους γιατί το μόνο που θα καταφέρει είναι «να αυξήσει τα λουκέτα». Προφανώς δεν αναφέρεται στις μικρές επιχειρήσεις που φυτοζωούν, το λουκέτο γι' αυτές είναι δεδομένο, καθώς δέχονται ίδιας σφοδρότητας πλήγματα με αυτά των εργατοϋπαλλήλων, άλλωστε η πορεία τους είναι συνδεδεμένη. Αναφέρεται στις άλλες για τις οποίες η κρίση είναι χρυσή ευκαιρία για περισσότερα κέρδη, που λειτουργούν κατά το «τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε - έξι», με την ευκαιρία δηλαδή της κρίσης και με αυτή για πρόσχημα να ξεμπερδέψουν οριστικά με δικαιώματα των εργαζομένων όπως είναι και η ασφάλιση.

Ακρωτηριασμοί στην Υγεία

Ενα ένα βγαίνουν τα «φασούλια» του ΠΑΣΟΚ για το ΙΚΑ και γενικότερα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή, τις υπηρεσίες Υγείας που αναζητούν τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης. Στις αρχές του Δεκέμβρη συντάχτηκε από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ ένα σχέδιο για την κατάργηση 59 περιφερειών του Ιδρύματος, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, ιδιαίτερα στην ανάγκη παροχής υπηρεσιών Υγείας. Και δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Προχώρησαν σε επιλεγμένους ακρωτηριασμούς. Κατάργησαν τα παραρτήματα του ΙΚΑ στα Λιμενάρια της Θάσου και την Πάτμο, στη Νέα Ζωή Περιστερίου, ενώ σειρά παίρνει το παράρτημα στην Καλογρέζα. Μετακινούν από κεντρικές περιοχές νομαρχιακές μονάδες του ΙΚΑ, όπως έγινε πρόσφατα στη Νέα Ιωνία και πριν από χρόνια στο Γαλάτσι, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η πρόσβαση των ασφαλισμένων.

Κι ύστερα οι κήνσορες του εξορθολογισμού των δαπανών της Υγείας έρχονται να μιλήσουν για αξιολόγηση της προσβασιμότητας των υπηρεσιών Υγείας και να προτείνουν ως μέσο τις συγχωνεύσεις. Δηλαδή, οι αβανταδόροι της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας σε όλα τα επίπεδα εμφανίζονται και ως προστάτες των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των παροχών των εργαζομένων. Των δικαιωμάτων που οι ίδιοι κατακρεούργησαν με τις πολιτικές τους, καταδικάζοντας το 13,3% των εργαζομένων σε ανεργία και επιτρέποντας στο 25% των επιχειρήσεων να μην ασφαλίζουν κανέναν εργάτη.

Κι αφού ξετίναξαν και τα αποθεματικά των Ταμείων στον τζόγο του χρηματιστηρίου, εμφανίζονται, θρηνώντας στα ερείπια των ασφαλιστικών ταμείων, να αναζητούν και νέους, όπως λένε, πόρους και πολιτικές για τις παροχές Υγείας. Ο σκληρός πυρήνας αυτής της πολιτικής περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε χτες βράδυ στη Βουλή. Προβλέπει έναν Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που θα αποτελέσει τον εγκέφαλο για τη δημιουργία ενός Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας μεταξύ δημόσιων, ιδιωτικών και δημοτικών φορέων με τη σύμπραξη των Μη Κυβερνητικών και Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων. Ειδικότερα για το ΙΚΑ, μελετάται να δημιουργηθούν κοινοπραξίες των γιατρών του Ιδρύματος με ιδιώτες γιατρούς, στις οποίες θα εκχωρηθούν τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, που κτίστηκαν με το αίμα και των ιδρώτα των ασφαλισμένων! Απελευθερώνουν και το επάγγελμα του φαρμακοποιού, υπογράφοντας τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του φαρμακείου της γειτονιάς, που ήταν το αποκούμπι των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, ετοιμάζουν ένα ελάχιστο πακέτο παροχών για τα λαϊκά στρώματα και από εκεί και πέρα να πληρώνουν από την τσέπη τους για τις βασικές ανάγκες. Κι ας πληρώνουν, ήδη, το 45% των συνολικών δαπανών Υγείας για υποβαθμισμένες υπηρεσίες σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Ηδη, αύξησαν το εισιτήριο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων σε 5 (από 3) ευρώ κι ετοιμάζονται να το επεκτείνουν και στα επείγοντα περιστατικά. Δηλαδή, κι αυτός που θα μεταφέρεται σε αφασία στο νοσοκομείο θα είναι υποχρεωμένος - όταν θα γίνει ο ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός - να τακτοποιεί πρώτα τις οικονομικές του υποχρεώσεις και μετά να μπαίνει στο νοσοκομείο!

Είναι φανερό πως η επίθεση της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της τρόικας δε θα αναχαιτιστεί παρά με την οργάνωση της πάλης των λαϊκών στρωμάτων, που θα διεκδικούν ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα σε αυτούς που έχουν ανάγκη.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Πελάτες για νοσοκομεία

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ, όμως, μερικές φορές! Προφανώς, δεν αρέσει στην κυβέρνηση να μιλάει για μείωση των νοσοκομείων και συρρίκνωση του (εναπομείναντος) ΕΣΥ, οπότε ο Α. Λοβέρδος μας ξεφούρνισε τα περί «συγχώνευσης» νοσοκομείων!

Μόνο που συγχωνεύσεις συνήθως ακούμε για τις ...Τράπεζες, όπου συνασπίζονται, γίνονται πιο δυνατές για να ξεζουμίζουν με καλύτερους όρους τον κόσμο και να εκμεταλλεύονται την ανέχεια.

Κάπως έτσι, δυστυχώς, θα γίνουν και τα πράγματα στο χώρο της Υγείας! Με μια μικρή διαφορά: Εδώ στόχος είναι να ...αυξηθεί η πελατεία των ιδιωτικών νοσοκομείων και παρεμπιπτόντως να μπαίνει και κάτι στα ταμεία του κράτους, αν τυχόν και αρρωστήσουμε.

Σιγά μην άφηναν απέξω μια τέτοια πηγή εσόδων. Εχει ...ψωμί για όλους τους.

Τώρα για το πόσο πείθει με αυτά που λέει ο Α. Λοβέρδος με τα περί αναβάθμισης της δημόσιας υγείας, τι να συζητάμε. Μιλάμε για τον άνθρωπο που μας έλεγε ότι δε θα θιγούν ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις.

ΒΡΕ, ΒΡΕ, ΠΑΡΟΛΙΓΟ να το ξεχάσουμε το ...«φιλολαϊκό ΠΑΣΟΚ»! Κι όμως είναι εδώ, και, μάλιστα, βουλευτές που το απαρτίζουν θα πάρουν, λέει, πρωτοβουλία για να ζητήσουν να υπάρξει «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», ψίχουλα δηλαδή για να μην πεθάνουν, για τους άνεργους και τους άπορους.

Δε φτάνει, δηλαδή, που παίρνουν τη δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ (που ως γνωστόν προτείνει τέτοιες λύσεις ...φιλανθρωπίας), μας δουλεύουν κι από πάνω. Πρέπει, άραγε, να προσπεράσουμε ότι οι ίδιοι βουλευτές έχουν ψηφίσει και το Μνημόνιο και τον προϋπολογισμό που δημιουργεί άπορους;

Το ότι φρόντισαν νωρίτερα να κάνουν διαρροές σε Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με το πόσο ...δυστυχισμένοι είναι για την πολιτική που στηρίζουν θεωρούν ότι τους αθωώνει;

Αν το νομίζουν, τους βεβαιώνουμε ότι λαθεύουν, γιατί ο κόσμος δεν τρώει τόσο πολύ κουτόχορτο.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Απελευθερωμένα» παραμύθια

Γρηγοριάδης Κώστας

Καθαρά προσχηματικές και ψηφοθηρικές οι δικαιολογίες που ψελλίζει η ηγεσία της ΝΔ για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και γι' αυτό το μόνο που καταφέρνουν είναι να τη γελοιοποιούν ακόμα και στα μάτια των ψηφοφόρων της. Ενώ εδώ και καιρό ασκεί πιέσεις και πλειοδοτεί για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τώρα στην προσπάθειά της να προσεταιριστεί και εγκλωβίσει την οργή και δυσαρέσκεια των χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων που πλήττονται από την προωθούμενη φιλομονοπωλιακή «μεταρρύθμιση», διατυπώνει ορισμένες αστείες επιφυλάξεις του τύπου ότι «η κυβέρνηση προχωρά πρόχειρα και με αντιφατικές ρυθμίσεις» και ακόμα πως - άκουσον άκουσον! - «ουσιαστικά η κυβέρνηση λέει όχι σε αυτή τη μεταρρύθμιση»(!). Επιχειρώντας να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες η ηγεσία της ΝΔ στη σχετική ανακοίνωση επιχειρεί να πείσει ότι τάχα υπάρχει και «καλή» απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων «αρκεί να θεσπιστούν εποπτικοί μηχανισμοί για να αποτραπούν περιπτώσεις συγκέντρωσης ή και μείωσης του ανταγωνισμού και να διασφαλιστούν η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων και η προστασία του πολίτη». Ας αφήσουν τα παραμύθια που δεν τα πιστεύουν πλέον ούτε τα μικρά παιδιά. Η μόνη απελευθέρωση που μπορεί να υπάρξει είναι αυτή που ανοίγει το δρόμο για τα μονοπώλια και τα καρτέλ στα «κλειστά επαγγέλματα» κατεδαφίζοντας τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροεπιχειρηματίες και τους εργαζόμενους. Αυτή ακριβώς την απελευθέρωση προωθούν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα και αυτή στηρίζει και με την ψήφο του νομοσχεδίου η ηγεσία της ΝΔ.

Ο πόνος των δήθεν προστατών της φύσης...

Στην πρώτη σελίδα, η χτεσινή «ΑΥΓΗ» αναφέρει ότι το ΚΚΕ μαζί με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. σιγόνταραν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντέδρασαν στην πρόταση της υπουργού Περιβάλλοντος να απαγορευθεί η δόμηση στις περιοχές NATURA σε οικόπεδα κάτω των 10 στρεμμάτων. Θέμα που θίχτηκε στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για τη Βιοποικιλότητα. Μάλιστα, αναφέρει ότι στο πλευρό των οικοπεδοφάγων του ΠΑΣΟΚ «στάθηκε και το ΚΚΕ, το οποίο» - όπως γράφει η ΑΥΓΗ - «ανακάλυψε ότι πέφτει η αξία των μικροϊδιοκτησιών». Πέρα από το προφανές του πράγματος, ότι δηλαδή για άλλη μια φορά υπάρχει διαστρέβλωση των θέσεων και όσων λέει το ΚΚΕ, ας πάμε λίγο παραπέρα.

Εχουμε και λέμε:

Σήμερα, αυτό που ισχύει στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι το εξής: Οποιος έχει ιδιοκτησία μέχρι 4 στρέμματα σε περιοχή NATURA μπορεί να χτίσει, ενώ με διάφορες παρεκκλίσεις που προβλέπουν οι νόμοι που έφτιαξαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να χτίσει και στα 750 ή στα 500 τ.μ. Το ΚΚΕ λέει να μη χτίσει κανείς ανεξάρτητα από το πόσα στρέμματα κατέχει. Να απαγορευθεί πλήρως δηλαδή η οικοδόμηση και η τσιμεντοποίηση σε περιοχές NATURA.

Η κυβέρνηση τώρα αυξάνει αυτό το όριο και το πηγαίνει στα 10 στρέμματα. Πάνω σε αυτό το ζήτημα, υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αξία της γης όσων έχουν 4 στρέμματα και κάτω θα πέσει κατακόρυφα και κατά συνέπεια μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι real estate και άλλοι θα αγοράζουν κοψοχρονιά τέτοια οικόπεδα για να μπορούν να χτίσουν εκεί ό,τι θέλουν; Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση κατεβάζει την αξία της γης για να την πάρουν στα χέρια τους λίγοι, να υποβάλουν επενδυτικά σχέδια και στη συνέχεια να ανέβει κατακόρυφα;

Γεννήματά τους είναι...

Ναζιστικός χαιρετισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας από το σύμβουλο της «Χρυσής Αυγής». Το γεγονός της περασμένης Δευτέρας δε συνέβη τυχαία. Η ένταση της κρατικής κατασταλτικής βίας για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής και η προβοκατόρικη χρησιμοποίηση παρακρατικών μηχανισμών ενάντια στο κίνημα, η στοχοποίηση των μεταναστών ως εχθρών με την καλλιέργεια του ρατσισμού και του εθνικισμού, από το κράτος, η τακτική του «κοινωνικού αυτοματισμού», που συμβάλλει στην εμφάνιση φαινομένων τραμπουκισμού από ακροδεξιούς στυλοβάτες του συστήματος, φτάνει σε φαινόμενα εμφάνισης και εκδήλωσης νοσταλγών του Χίτλερ, έστω και περιθωριακά, αλλά χρήσιμα στο κράτος και στο κεφάλαιο. Γεννήματά τους είναι. Που θα παραμένουν περιθωριακά, θα μπουν στο καβούκι τους, όσο το λαϊκό κίνημα παλεύει κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπροστά στην απεργία

Η επέλαση της κυβέρνησης απέναντι στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα ξετυλίγεται όλο και πιο άγρια. Ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας του μαύρου μπλοκ εργοδοσίας - κυβέρνησης - ΔΝΤ, μαζί με τους συμμάχους του, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και κόμματα του ευρωμονόδρομου, έχει φέρει σε απόγνωση τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις φτωχές λαϊκές οικογένειες. Η αύξηση του ΦΠΑ, η αντίστοιχη ξέφρενη αύξηση της ανεργίας που - με βάση τα υποτιμημένα επίσημα στοιχεία - φτάνει το 13,5% (684.047 άνεργοι), το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και η συνεχής εμπορευματοποίηση Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση όλο και περισσότερους. Ταυτόχρονα, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός σιγοντάρει - όπως στην περίπτωση της ΝΕΟΓΑΛ, του ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ - στη διεύρυνση της αντιλαϊκής, δίχως ημερομηνία λήξης, επίθεσης.

Απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση, είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, να απαντήσουν. Να εκφράσουν πιο αποφασιστικά και οργανωμένα τη λαϊκή αγωνιστική απειθαρχία και ανυπακοή. Η απεργία στις 10 Φλεβάρη, στην οποία καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και έχουν ήδη πάρει απόφαση συμμετοχής μια σειρά από ταξικές Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των αγώνων. Γι' αυτό και η προετοιμασία και η οργάνωση της απεργίας πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου. Με ενιαία δράση σε κάθε κλάδο, με αλληλοϋποστήριξη και αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους όλων των κλάδων, στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές, έτσι ώστε ν' ακουστεί η βροντερή απάντηση της εργατιάς στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Με σχέδιο μέσα από πρωτοβουλίες, συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις να αποφασίζεται συμμετοχή στην απεργία απ' τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Μόνο μέσα από την ένταση και κλιμάκωση των αγώνων, που θα διεκδικούν άμεσα μέτρα, αλλά που ταυτόχρονα θα δίνουν και προοπτική, μπορούν οι εργαζόμενοι να απαντήσουν στη συνεχή, ανελέητη αντιλαϊκή επίθεση. Σήμερα, κάθε εργάτης και εργάτρια, κάθε αυτοαπασχολούμενος και φτωχός αγρότης, κάθε νέος, κάθε γυναίκα πρέπει να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, στο πετρέλαιο θέρμανσης. Να παλέψουν για την κατάργηση όλων των διοδίων. Να δώσουν μάχη για να υπάρχουν σύγχρονες δημόσιες δωρεάν παροχές Υγείας - Πρόνοιας και να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, στο Φάρμακο, στην Παιδεία, στην Πρόνοια. Ολα αυτά είναι μερικά μόνο από τα αιτήματα που προτάσσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα οποία, όμως, δίνουν το στίγμα του αγώνα, έτσι ώστε να υπάρξει ριζική αλλαγή συσχετισμού δύναμης μέσα στο λαό. Από τα πρωταρχικά ζητήματα είναι η πάλη για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων, η πάλη για προστασία των ανέργων.

Το ΠΑΜΕ, μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ μπορούν να προσδώσουν τη δυναμική που απαιτούν οι σύγχρονοι καιροί. Αλλωστε, η απεργία στις 10 Φλεβάρη δεν είναι η κορύφωση του αγώνα, αλλά το ξεκίνημά του, με στόχο την κλιμάκωση. Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, μπορούν να δώσουν δυναμική απάντηση, μπορούν και πρέπει να μην πληρώσουν τις συνέπειες μιας κρίσης που δεν είναι δική τους, αλλά του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης. Μπορούν και πρέπει να παλέψουν για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες των μονοπωλίων.

... και η αντιΚΚΕ τύφλωσή τους

Τι ακριβώς κάνουν όσοι υπερασπίζονται ότι μπορεί να χτίσει κάποιος μόνο στα 10 στρέμματα και όχι στα 4; Συμφωνούν λοιπόν να κτιστούν μεγάλες κατασκευές, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τύπου Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), από διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες, στις, κατά τα άλλα, προστατευόμενες περιοχές NATURA, αλλά όχι ένα κοτέτσι ενός κτηνοτρόφου ή το σπίτι ενός φτωχού αγρότη! Τόσο πολύ τους νοιάζει η προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, που υπερθεματίζουν στην εμπορευματοποίησή τους...

Οσον αφορά στο πώς η ΑΥΓΗ παρουσιάζει την παρέμβαση του ΚΚΕ, δε χρειάζονται πολλά σχόλια. Αρκεί - για να καταλάβουν πόσο εκτίθενται - να διαβάσουν καλύτερα την παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ προχτές, όταν συζητιόταν το θέμα στη Βουλή και να ρίξουν και μια ματιά στην ανακοίνωση του ΚΚΕ για το ίδιο θέμα. Να απαγορευθεί πλήρως, δηλαδή, η οικοδόμηση και η τσιμεντοποίηση σε περιοχές NATURA. Αν και δεν πιστεύουμε ότι ακόμη κι έτσι θα θεραπευτούν από τον πολιτικό στραβισμό που τους διακατέχει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ