Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ακρωτηριασμοί στην Υγεία

Ενα ένα βγαίνουν τα «φασούλια» του ΠΑΣΟΚ για το ΙΚΑ και γενικότερα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή, τις υπηρεσίες Υγείας που αναζητούν τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης. Στις αρχές του Δεκέμβρη συντάχτηκε από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ ένα σχέδιο για την κατάργηση 59 περιφερειών του Ιδρύματος, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, ιδιαίτερα στην ανάγκη παροχής υπηρεσιών Υγείας. Και δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Προχώρησαν σε επιλεγμένους ακρωτηριασμούς. Κατάργησαν τα παραρτήματα του ΙΚΑ στα Λιμενάρια της Θάσου και την Πάτμο, στη Νέα Ζωή Περιστερίου, ενώ σειρά παίρνει το παράρτημα στην Καλογρέζα. Μετακινούν από κεντρικές περιοχές νομαρχιακές μονάδες του ΙΚΑ, όπως έγινε πρόσφατα στη Νέα Ιωνία και πριν από χρόνια στο Γαλάτσι, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η πρόσβαση των ασφαλισμένων.

Κι ύστερα οι κήνσορες του εξορθολογισμού των δαπανών της Υγείας έρχονται να μιλήσουν για αξιολόγηση της προσβασιμότητας των υπηρεσιών Υγείας και να προτείνουν ως μέσο τις συγχωνεύσεις. Δηλαδή, οι αβανταδόροι της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας σε όλα τα επίπεδα εμφανίζονται και ως προστάτες των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των παροχών των εργαζομένων. Των δικαιωμάτων που οι ίδιοι κατακρεούργησαν με τις πολιτικές τους, καταδικάζοντας το 13,3% των εργαζομένων σε ανεργία και επιτρέποντας στο 25% των επιχειρήσεων να μην ασφαλίζουν κανέναν εργάτη.

Κι αφού ξετίναξαν και τα αποθεματικά των Ταμείων στον τζόγο του χρηματιστηρίου, εμφανίζονται, θρηνώντας στα ερείπια των ασφαλιστικών ταμείων, να αναζητούν και νέους, όπως λένε, πόρους και πολιτικές για τις παροχές Υγείας. Ο σκληρός πυρήνας αυτής της πολιτικής περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε χτες βράδυ στη Βουλή. Προβλέπει έναν Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που θα αποτελέσει τον εγκέφαλο για τη δημιουργία ενός Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας μεταξύ δημόσιων, ιδιωτικών και δημοτικών φορέων με τη σύμπραξη των Μη Κυβερνητικών και Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων. Ειδικότερα για το ΙΚΑ, μελετάται να δημιουργηθούν κοινοπραξίες των γιατρών του Ιδρύματος με ιδιώτες γιατρούς, στις οποίες θα εκχωρηθούν τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, που κτίστηκαν με το αίμα και των ιδρώτα των ασφαλισμένων! Απελευθερώνουν και το επάγγελμα του φαρμακοποιού, υπογράφοντας τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του φαρμακείου της γειτονιάς, που ήταν το αποκούμπι των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, ετοιμάζουν ένα ελάχιστο πακέτο παροχών για τα λαϊκά στρώματα και από εκεί και πέρα να πληρώνουν από την τσέπη τους για τις βασικές ανάγκες. Κι ας πληρώνουν, ήδη, το 45% των συνολικών δαπανών Υγείας για υποβαθμισμένες υπηρεσίες σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Ηδη, αύξησαν το εισιτήριο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων σε 5 (από 3) ευρώ κι ετοιμάζονται να το επεκτείνουν και στα επείγοντα περιστατικά. Δηλαδή, κι αυτός που θα μεταφέρεται σε αφασία στο νοσοκομείο θα είναι υποχρεωμένος - όταν θα γίνει ο ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός - να τακτοποιεί πρώτα τις οικονομικές του υποχρεώσεις και μετά να μπαίνει στο νοσοκομείο!

Είναι φανερό πως η επίθεση της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της τρόικας δε θα αναχαιτιστεί παρά με την οργάνωση της πάλης των λαϊκών στρωμάτων, που θα διεκδικούν ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα σε αυτούς που έχουν ανάγκη.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ