Σάββατο 6 Γενάρη 2001 - Κυριακή 7 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα «παράθυρα» η Ελλάδα... αναστενάζει

Αδιαφάνεια, δικομματισμός, σκανδαλολογία, εικονική πραγματικότητα, εκτόπιση μεγάλων προβλημάτων του λαού «συνθέτουν» το τηλεοπτικό τοπίο

Βυθισμένο στην αιθαλομίχλη της αδιαφάνειας, της ασυδοσίας και της ανομίας, σκόπιμα συντηρούμενο από την κυβέρνηση για να μπορεί να ελέγχει το προσκήνιο και να συναλλάσσεται στο παρασκήνιο, παρέμεινε για μία ακόμη χρονιά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μία απεικόνιση της καθημερινής ζωής, από τη μικρή οθόνη, εντελώς παραμορφωμένη, που για κανόνες της είχε: Την άνευ όρων παράδοση στην αβάσταχτη ελαφρότητα του δραματοποιημένου θεάματος. Την υποκατάσταση της πολιτικής από τη σκανδαλοθηρία και της ενημέρωσης από τον εφήμερο και ανούσιο εντυπωσιασμό. Την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και τον ευτελισμό των αξιών στο όνομα της θεαματικότητας. Και κοντά σε αυτά ένα «παρασκήνιο», όπου κυριάρχησαν οι διαπλοκές, οι πιέσεις, οι σκοτεινές συναλλαγές και οι συνεχείς ανακατατάξεις στο πλαίσιο ενός αμείλικτου πολέμου των μεγαλο-ιδιοκτητών για το ποιος θα κυριαρχήσει στη νέα ψηφιακή εποχή.

Τα δελτία ειδήσεων και οι «ενημερωτικές» εκπομπές μεταλλάχτηκαν πλήρως σε παράθυρα-θερμοκήπια, όπου άνθησαν τα εγκλήματα, τα ροζ σκάνδαλα, οι νονοί και οι διάττοντες αστέρες της νύχτας, τα ανέκδοτα του κ. Χριστόδουλου και οι πολιτικές παρεμβάσεις του από τον άμβωνα. Δελτία ειδήσεων, στα οποία δημοσιογράφοι-κήνσορες αναλάμβαναν αυτοκλήτως άλλοτε το ρόλο αστυνόμου, άλλοτε το ρόλο εισαγγελέα και άλλοτε το ρόλο δικαστή.

Μεγάλα προβλήματα του τόπου, όπως η ανεργία, οι εργασιακές σχέσεις, η υγεία, η παιδεία, το ασφαλιστικό, εκτοπίστηκαν και πάλι από τις μικρές οθόνες, που μετατράπηκαν σε λάιφ-στάιλ σκανδαλοθηρικά «περιοδικά». Από τα όσα συνέβαιναν στην πολιτική ζωή οι κάμερες «έβλεπαν» μόνο την επίπλαστη αντιπαράθεση μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων και τη μετέτρεπαν σε κοκορομαχίες τηλε-περιφερόμενων μαϊντανών, ευτελίζοντας την έννοια του δημόσιου διαλόγου και απαξιώνοντας την πολιτική. Την εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέλαβαν, σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα, αστέρες νυχτερινών κέντρων και σταρ καλλιστείων, ενώ ώρες ατέλειωτες σπαταλήθηκαν για να «υπάρχει» ο Καζαντζίδης. Μια χρονιά κατά την οποία τα ΜΜΕ «έστρωσαν το χαλί» για να εμφανιστούν «Μεσσίες» τύπου Δ. Αβραμόπουλου.

Ο αποκλεισμός των λεγόμενων μικρών κομμάτων - ιδιαίτερα του ΚΚΕ - έγινε μόνιμο καθεστώς, το οποίο εκδηλώθηκε προκλητικά ακόμα και κατά την προεκλογική περίοδο, που επικράτησε πλήρως το δικομματικό παιχνίδι, κατά παράβαση και αυτών ακόμα των ρυθμίσεων της Διακομματικής Επιτροπής. Και αυτό δε συνέβη μόνο στην ιδιωτική τηλεόραση αλλά και στην κρατική, η οποία εξακολουθεί να παίζει το ρόλο του προπαγανδιστή του κυβερνητικού έργου. Ισως γι' αυτό και ο πρόεδρός της, κ. Παναγιώτης Παναγιώτου, προτιμά να επαίρεται για τα πεπραγμένα της ΕΡΤ σε τηλεοπτικές εκπομπές, αντί να ενημερώνει - ως όφειλε και οφείλει - τους τηλεοπτικούς συντάκτες.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στο προσκήνιο, η διαπλοκή ζει και βασιλεύει στο παρασκήνιο. Τη χρονιά που πέρασε, οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, αν και δημόσιο αγαθό, βγήκαν σε πλειστηριασμό. Με ανεξέλεγκτες αγοραπωλησίες, ο επιχειρηματικός όμιλος του ALPHA , βρέθηκε ιδιοκτήτης τριών ραδιοσταθμών και του τηλεοπτικού σταθμού ΤΗΛΕΤΩΡΑ. Ο ΑΝΤΕΝΝΑ απέκτησε το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤV και επεκτάθηκε και στη Βουλγαρία. Ο Νίκος Αθανασούλης μπήκε στο χώρο της τηλεόρασης αγοράζοντας το ALTER από τον Γ. Κουρή, ο οποίος μετακόμισε στο ΚΑΝΑΛΙ 67 (EXTRA), που αγόρασε από τον B. Λεβέντη. Στο χώρο της τηλεόρασης εισέρχεται και ο Σ. Κόκκαλης αποκτώντας το TV MAGIC και μεγάλο αριθμό τοπικών τηλεοπτικών σταθμών της επαρχίας, αλλά στο τέλος της χρονιάς ανακοινώνει πως ο «Φλας TV» παίρνει το χρώμα του «θρύλου» και γίνεται αθλητικό κανάλι.

Μέσα σε αυτή τη ραδιοτηλεοπτική ζούγκλα, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επιχείρησε να επιβάλει κάποια στοιχειώδη τάξη, με πρόστιμα και παρεμβάσεις σε τηλεοπτικά κανάλια για πασιφανείς παραβιάσεις των νόμων, ενώ, το τελευταίο διάστημα, έκανε και ένα πρώτο βήμα να ρίξει φως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των καναλιών και στο ασυμβίβαστο με προμήθειες έργων του δημοσίου, επιβάλλοντας στο MEGA πρόστιμο 100 εκατ., ενώ ξεκινούν και κυρωτικές διαδικασίες για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Ο υπουργός Τύπου επιχείρησε και πάλι να υπονομεύσει τη θεσμική ανεξαρτησία του ΕΣΡ. Πολλές από τις πρωτοβουλίες του ΕΣΡ και ιδιαίτερα το θέμα της χορήγησης ραδιοφωνικών αδειών στο Νομό Αττικής, αποτέλεσαν αγκάθι στις σχέσεις του ΕΣΡ με το υπουργείο Τύπου. Οι τριβές αυτές, που είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται ήδη από την περσινή χρονιά, οδήγησαν την κυβέρνηση σε μεθοδεύσεις για ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο του ΕΣΡ, καρπός των οποίων ήταν και η ψήφιση το Νοέμβρη νέου νόμου για την αλλαγή της σύνθεσης του ΕΣΡ και την κατάργηση της εκπροσώπησης όλων των κομμάτων της Βουλής σε αυτό.

Ας ανοίξουμε τα «παράθυρα» στις πιο «σημαντικές» ειδήσεις του 2000:

ΓΕΝΑΡΗΣ

Η εκλογολογία και οι δημοσκοπήσεις έχουν ξεκινήσει μετά την ανακοίνωση του Κ. Καραμανλή ότι θα υποστηρίξει τον Κ. Στεφανόπουλο ως Πρόεδρο Δημοκρατίας. Τα δελτία ειδήσεων συμπληρώνουν τα θέματά τους με την αυτοκτονία νεαρού που σε αυτοκινητικό ατύχημα σκοτώθηκαν οι δύο φίλοι του και ένιωθε υπεύθυνος, με το θάνατο 16χρονου μαθητή σε γήπεδο, με τους 45 Γιάννηδες του ΠΑΣΟΚ που γιορτάζουν και οι κάμερες επισκέπτονται τα σπίτια τους για ν' απαθανατίσουν τα ζεμπέκικα που «ρίχνουν». Στις 13 του μηνός πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΡ υπό την προεδρία του νέου προέδρου Βασίλη Λαμπρίδη. Σίριαλ στα «σοβαρά» δελτία γίνεται ένας 19χρονος που σκότωσε τον πατέρα του, ενώ στο «βωμό» της θεαματικότητας με παραβίαση στοιχειωδών κανόνων δεοντολογίας πέφτει ένα 10χρονο αγόρι ρουμανικής καταγωγής με την «κατηγορία» ότι έχει ΕΪΤΖ, που του το μετέδωσε ένας 15χρονος μαθητής ο οποίος τον... βίασε. Το αδιέξοδο στις σχέσεις του ΕΣΡ με το υπουργείο Τύπου συνεχίζεται, αφού μετέωρη παραμένει η θεσμική ανεξαρτησία του. Καρεκλοπόδαρα πέφτουν στο συνέδριο της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και η μόνη που δεν τα «βλέπει» είναι η ΕΡΤ . Ψυχανάλυση μπροστά στις κάμερες κάνει ο Ανδρέας Μικρούτσικος περιφερόμενος από εκπομπή σε εκπομπή, μιλώντας για τη ζωή και το χωρισμό του από τη Φωτεινή Γεωργαντά. Οι ροζ ιστορίες στρέφονται στη δίκη ιερέα που ασελγούσε σε νεαρά κορίτσια. Η α-πολιτικοποίηση των δελτίων ειδήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο του ΕΣΡ, που αποφάσισε να καλέσει τους διευθυντές των καναλιών. Από τις 28 του μηνός έως τις 30 τηλεοπτικός προεκλογικός γιορτασμός για το μετρό. Κύρια είδηση στις 30 του μηνός ο χορός που σέρνει ο «αντάρτης» Ε. Γιαννόπουλος σε συνεστίαση αντιστασιακών. Ο Στάθης Τσοτσορός του ALPHA αγοράζει το «Τηλετώρα».

ΦΛΕΒΑΡΗΣ

Τα κανάλια πηγαίνουν σε μάγισσες και χαρτορίχτρες μεταδίδοντας ρεπορτάζ για μέντιουμ που εξαπατούσε τους «πελάτες» της. Η προσπάθεια χειραγώγησης του ΕΣΡ από την κυβέρνηση συνεχίζεται και μέλη, που υποδείχτηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης, καταγγέλλουν την προσπάθεια της κυβέρνησης το ΕΣΡ να γίνει «παραμάγαζο» της Ζαλοκώστα. Στην Κρήτη αυτοκτονεί ο 29χρονος αστυφύλακας Μανώλης Κουκουράκης, καταγγέλλοντας σε σημείωμά του τα ΜΜΕ για διαπόμπευση και διασυρμό, επειδή θεωρήθηκε ύποπτος για το θάνατο της γυναίκας του. Το ΣτΕ μετά την προσφυγή που είχε κάνει το ΔΗΚΚΙ κρίνει συνταγματικό τον τρόπο συγκρότησης του ΕΣΡ. Στις 4 του μηνός ο Κ. Σημίτης εξαγγέλλει την ημερομηνία των εκλογών και το «δικομματικό» παιχνίδι ξεκινά πιο δυναμικά, ενώ η ΕΡΤ προβάλλει τα κυβερνητικά «έργα πνοής» έστω και αν τα περισσότερα είναι σε... μακέτες. Στις 8 του μηνός ανακοινώνεται η συμφωνία για ψηφιακή πλατφόρμα ΟΤΕ , ΕΡΤ και ALPHA . Το σίριαλ που έχει ξεκινήσει με το κατεβαίνει δεν κατεβαίνει υποψήφιος με τη ΝΔ στις εκλογές ο Δ. Αβραμόπουλος παίρνει τέλος με «διάγγελμά» του μέσω της ΕΡΤ . Οι «σοβαρές» ειδήσεις στα ιδιωτικά κανάλια συνεχίζονται με τον νέο έρωτα του Γιάννη Πάριου, με τον Τόλη Βοσκόπουλο, που για την αγάπη της Αντζελας μπαίνει σε αεροπλάνο, με τον Πρόεδρο του Τουρκμενιστάν που ερωτεύεται χορεύτρια από την Τουρκία, με αίματα σατανιστών κλπ. Το ΕΣΡ βάζει πρόστιμο στον ALPHA για τις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου που αφορούσαν στις ροζ ιστορίες για τους Στέφανο Κορκολή και Μιχάλη Ασλάνη. Ο ALPHA αναστέλλει τις εκπομπές του Τριανταφυλλόπουλου. Ο Λευτέρης Πανταζής «πρωταγωνιστεί» στα δελτία ειδήσεων αφού επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα ροζ σκάνδαλα συνεχίζονται με το διασυρμό αυτή τη φορά του σχεδιαστή Φιλήμονα και των τραγουδιστών Γ. Μαζωνάκη και Δ. Κόκκοτα. Τα δύο μεγάλα κόμματα ερίζουν για τις ψήφους των αγροτών και ο υπουργός Γεωργίας έχει κύριο λόγο στα δελτία ειδήσεων. Ο δικομματισμός σε όλο του το μεγαλείο αφού «εξαφανίζουν» τα λεγόμενα μικρά κόμματα από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές. Αντίθετα, δυναμικά στον προεκλογικό αγώνα μπαίνουν οι δραστηριότητες της Δάφνης Σημίτη και της Νατάσας Παζαΐτη. Στις 22 του μηνός στην εκπομπή «8 στον αέρα» ο Ε. Γιαννόπουλος, υπουργός Δικαιοσύνης, για άλλη μια φορά δίνει ρεσιτάλ «ήθους» αποκαλώντας «πατσαβούρα» τη Λιάνα Κανέλλη.

ΜΑΡΤΗΣ

Με ροζ σκάνδαλα ξεκινά ο μήνας και σκηνές απείρου κάλλους στην εκπομπή «8 στον αέρα» μεταξύ του Νάσου Αθανασίου και του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, με αφορμή δήλωση του Αρη Σπηλιωτόπουλου για σκάνδαλο και κασέτα, σύμφωνα με την οποία εμπλέκονται πολιτευτής της ΝΔ και πολιτικός του ΠΑΣΟΚ. Το ανθρώπινο προφίλ εκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων επιχειρούν να δώσουν με συγκινητικές οικογενειακές στιγμές ενημερωτικές εκπομπές, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό, τον Γιάννο Παπαντωνίου, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κώστα Λαλιώτη. 14 του μηνός, έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου. Αποκαλυπτικά για το δικομματικό παιχνίδι των ιδιωτικών καναλιών τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το ΕΣΡ για το διάστημα από 21 του Φλεβάρη έως 5 του Μάρτη. Στα λεγόμενα μικρά κόμματα αφιέρωσαν λιγότερο από το 10% του χρόνου, ενώ η ΕΡΤ δεν έχει αποβάλει το «αμαρτωλό» παρελθόν της, διαθέτοντας χρόνο πάνω από 50% στο κυβερνών κόμμα. «Τιμητική» θέση στα δελτία ειδήσεων παίρνει το «χάπενινγκ» της Δ. Βανδή, που κλείνει τη Σταδίου. Προεκλογικές σκηνές του Ανδρέα Παπανδρέου επανέρχονται στη μικρή οθόνη με τον Κ. Σημίτη να φτάνει με πλοιάριο στη Χαλκίδα ή να επισκέπτεται νησιά και να τον καλωσορίζουν τα ψαροκάικα με σφυρίγματα. Και τα νέα στοιχεία του ΕΣΡ από τις 21 του Φλεβάρη έως τις 19 του Μάρτη αποκαλύπτουν το «θρίαμβο» του δικομματισμού από τις τηλεοπτικές οθόνες.

ΑΠΡΙΛΗΣ

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές και εκτός από τους δύο «μονομάχους» και τον προκλητικό αποκλεισμό των άλλων κομμάτων, χρόνος δίνεται στον Βεργή και στις γυμνόστηθες που τον ακολουθούν. Ο Τ. Μπιρσίμ «σκηνοθετεί» τον Κ. Σημίτη και ο Στέφανος Σαρντίνι αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία στο «έργο» Κ. Καραμανλής με μουσική υπόκρουση του Σπανουδάκη. Ο Κ. Λαλιώτης με μια θεατρική κίνηση προσφέρει τριαντάφυλλα στους πολιτικούς του αντιπάλους. 9 του μηνός, μέρα εκλογών, και τα τηλεοπτικά κανάλια ρίχνονται στη μάχη των exit polls. Μετά τις εκλογές και τη μη συμμετοχή του Ε. Βενιζέλου στην κυβέρνηση, δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου με αιχμές κατά του προκατόχου του στο υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια σίριαλ δηλώσεων και από τις δυο πλευρές. Από την Ελλάδα στην Αίγυπτο τρέχουν οι κάμερες των καναλιών αναζητώντας το παιδί που το κρατά «όμηρο» ο πατέρας μιας Αιγύπτιας που παντρεύτηκε Ελληνα. «Κλειστά» την ίδια ώρα μένουν τα «παράθυρα» στον Χάρολντ Πίντερ που έγινε επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στις 20 του μήνα το ΕΣΡ επιβάλλει πρόστιμα και ηθικές κυρώσεις για τη ροζ ενημέρωση και την υπόθεση Γ. Μαζωνάκη, Δ. Κόκκοτα και Φιλήμονα, 20 εκατ. στον ALPHA και από 10 εκατ. στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANTENNA, STAR και ALTER 5.

ΜΑΗΣ

Πρωτομαγιά και η κάμερα ακολουθεί το ζεύγος Σημίτη στις διακοπές στην Κέρκυρα, τη Νατάσα Παζαΐτη να πλέκει μαγιάτικα στεφάνια. Τραγελαφικός πόλεμος μεταξύ των καναλιών για την «κασέτα» της άφιξης από την Αίγυπτο του παιδιού που «απελευθερώθηκε» από τον παππού. Χαράς ευαγγέλια για τα κανάλια η άφιξη του Καρόλου και της Καμίλα, ενώ το «καρέ» των ειδήσεων συμπληρώνουν δολοφονίες και βιασμοί, αλλά και ο Σάκης Ρουβάς που μπαίνει στο νοσοκομείο και οι ρεπόρτερ αναλώνονται με ρεπορτάζ για το φαγητό του και τις επισκέψεις που δέχεται. Το χορό της «Σαλώμης» χορεύει η ΝΔ με τη συνέντευξη του Γ. Καρατζαφέρη. Μια υπόθεση που θα μετατρέψει για ένα μεγάλο διάστημα την πολιτική σε «ροζ» φόντο, ενώ ρέστα στο θέμα αυτό δίνουν ο Θέμος Αναστασιάδης και ο Βαγγέλης Περρής από τη συχνότητα του «Φλας». Στις 17 του μηνός ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει στο ΕΣΡ και στην ΕΣΗΕΑ τον αποκλεισμό του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ. Ενα ακόμη ανθρώπινο δράμα η αυτοκτονία του γιου του Β. Μαλούχου γίνεται θέμα από τα δελτία ειδήσεων και τις «κίτρινες» εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Στις 25 του μήνα το ΕΣΡ ομόφωνα αποφασίζει να στείλει στα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια επιστολή-σύσταση για την άνιση μεταχείριση των λεγομένων μικρών κομμάτων, κατά τη διάρκεια της επίσημης προεκλογικής περιόδου.

ΙΟΥΝΗΣ

Πρωτομηνιά με κύρια είδηση τη φωτογράφιση του Αρη Σπηλιωτόπουλου στο περιοδικό «Γυναίκα». Ηδη έχει ξεκινήσει ο πόλεμος των μεγαλοϊδιοκτητών της εταιρίας «Τηλέτυπος», για «μερίδια» της Multichoice, αλλά και ανοιχτές επιθέσεις των Χρ. Τεγόπουλου και Σωκράτη Κόκκαλη. Δίνεται στη δημοσιότητα κείμενο διαμαρτυρίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, και του Δ. Τσοβόλα από το ΔΗΚΚΙ για την προσπάθεια φίμωσης και αποκλεισμού των δύο κομμάτων από τα ΜΜΕ. Το ΕΣΡ επιβάλλει το ανώτατο πρόστιμο για ραδιοφωνικούς σταθμούς, που ανέρχεται σε 10 εκατ., στον «Φλας» για τις εκπομπές του Θέμου Αναστασιάδη και του Ν. Κακαουνάκη για τη ροζ ενημέρωση γύρω από το πρόσωπο του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Αρη Σπηλιωτόπουλου. Τη σύμφωνη γνώμη του για άδεια ψηφιακής τηλεόρασης διατυπώνει το ΕΣΡ για τον ALPHA . Η θητεία του ΕΣΡ λήγει στις 19, αλλά ανανεώνεται με την ίδια σύνθεση. Ελληνες «παπαράτσι» τρέχουν και δε φθάνουν για να βρουν τα ίχνη αστέρων της έβδομης τέχνης στα νησιά του Ιονίου.

ΙΟΥΛΗΣ

Για μια βδομάδα η Σάμος φλέγεται και οι πυρκαγιές στο πρώτο «πλάνο» των ειδήσεων. Οι φωτιές ξεχάστηκαν και στο προσκήνιο ήρθαν η δολοφονία Γρηγοράκου και οι νονοί της νύχτας, αλλά και η Αννα Βίσση που επανήλθε «ανανεωμένη». Η Αντζελα Δημητρίου αποθεώνεται στην Τουρκία, ενώ η ελληνικής καταγωγής Μις Τουρκία βρίσκεται στη χώρα μας και τα «σοβαρά» κανάλια απαθανατίζουν τα τσιφτετέλια της «σουλτάνας της Μυκόνου». Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοινώνει τα αντεργατικά της μέτρα, αλλά φυσικά αυτό δεν αποτελεί είδηση.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Το υπουργείο Τύπου ήδη έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για το ΕΣΡ, προκειμένου να έχει τον πλήρη έλεγχό του. Ο Κώστας Ρηγόπουλος «διασωληνωμένος» στο νοσοκομείο και οι ρεπόρτερ για άλλη μια φορά αποδεικνύουν τις ιατρικές τους γνώσεις και οι υπεύθυνοι των καναλιών την ασέβειά τους στο δράμα του ηθοποιού και της οικογένειάς του. Οι ειδήσεις γεμίζουν με εγκλήματα, απαγωγές, νονούς, κατοικίδια ζώα, καμήλες σε ναρκοπέδια, ενώ επί μία βδομάδα η μις Τουρκία '97 γίνεται καθημερινό σίριαλ. Ο ψαράς Ανδρέας και πάλι στο προσκήνιο αφού το ζεύγος Σημίτη βρίσκεται στη Σίφνο. Η κάμερα, ανελέητη και αδυσώπητη, καταγράφει τις προσωπικές τραγικές στιγμές της οικογένειας που αποχαιρετά για πάντα τον πιλότο που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο. Ο Καρβέλας και οι μπράβοι του ξυλοκοπούν τον Μάριο Φραγκούλη και άλλο που δεν ήθελαν τα κανάλια.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Φοβερές και τρομερές ειδήσεις, όπως ότι η Αντζελα Δημητρίου έγινε γιαγιά και η Γιαγκούση τραγουδάει συντροφιά μ' ένα φίδι. Σπάει η συμφωνία για ψηφιακή πλατφόρμα ΟΤΕ , ΕΡΤ , ALPHA , με την αποχώρηση του ΟΤΕ . Σίριαλ οι αποκαλύψεις για το παιδί της Μαρίας Κάλλας και του Ωνάση. Το ΕΣΡ επιβάλλει πρόστιμα 100 εκατ. στον ΑΝΤΕΝΝΑ και 100 εκατ. στο MEGA για μετάδοση συγκεκαλυμμένης διαφήμισης. Τα «παράθυρα» ανοίγουν στις κοτερολογίες, ενώ στις 26 του μηνός αρχίζει η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΕΣΡ στη Βουλή. Το βράδυ της ίδιας μέρας βυθίζεται το «Σαμίνα» και η ανθρώπινη τραγωδία αρχίζει. Οι δημοσιογράφοι και οι καλεσμένοι στα «παράθυρα» γίνονται εισαγγελείς και βγάζουν τα αποτελέσματα της ανάκρισης.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

Τα «παράθυρα» με τους πάσης φύσεως δικηγόρους και ανακριτές συνεχίζουν να είναι ανοιχτά στο «θέαμα» του τραγικού ναυαγίου. Πανηγυρισμοί για τη νίκη Κοστούνιτσα στη Γιουγκοσλαβία, ενώ ουδείς αναφέρεται στις επεμβάσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας. Στις 12 του μηνός ισραηλινή επίθεση κατά του παλαιστινιακού λαού, αλλά τα κανάλια περί άλλα τυρβάζουν, αφού υπάρχει ο Σαλαλές, ο Κοσκωτάς που βρέθηκε εκτός φυλακής και ο Βιετναμέζος βελονιστής. Με το μεγάλο θέμα της διαπλοκής αρχίζει ν' ασχολείται το ΕΣΡ και ανοίγει τα ασυμβίβαστα «χαρτιά» του ΔΟΛ, μετόχου του MEGA. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος από τις εκπομπές του σπιλώνει τον βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη, με αφορμή ένα ατύχημα. Η γνωστή Λουκά επανέρχεται δριμύτερη με αφορμή τη δίκη του Τζίμη Πανούση. Σε σημαντικό θέμα ανάγεται και το διαζύγιο του Θόδωρου και της Σοφίας Κατσανέβα, ενώ τα κανάλια υψώνουν και την ελληνική σημαία με τις κάμερες στραμμένες στον Αλβανό αριστούχο μαθητή Οδυσσέα.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος συμβάλλει στο αίσιο τέλος της πειρατείας πούλμαν με Ιάπωνες τουρίστες, αφού ο δράστης έδειξε την εμπιστοσύνη του στον τηλεοπτικό αστέρα των αδικημένων. Στις 8 του μηνός το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει στη Βουλή το νέο νόμο για το ΕΣΡ. Στις ειδήσεις πρωταγωνιστούν ο Στέλιος Καζαντζίδης και ονόματα του λαϊκού τραγουδιού που εμπλέκονται στις ροζ αποχρώσεις του βιβλίου του Β. Βασιλικού, ο Μπάρκουλης που οδηγήθηκε στη φυλακή, το στριπτίζ σε πάρτι της ΠΑΣΠ, μια γυναίκα που ρίχνει καυτό λάδι στον αγαπημένο της, ο πρωθυπουργός που με τη σύζυγό του κάνει βόλτες στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο Κ. Καραμανλής που «εργάζεται» σκληρά ρίχνοντας από ένα δέντρο... μια ελιά. Μήνας εξαιρετικά αφιερωμένος στον Γλύξμπουργκ που παρελαύνει μέσα από τις οθόνες ζητώντας τα «σπιτάκια» του στην Ελλάδα. Ο Δ. Ρέππας πιέζει το ΕΣΡ να κάνει αποδεκτές όλες τις παρατηρήσεις του για τις ραδιοφωνικές άδειες του Νομού Αττικής. Η ΕΤ-1 διαφημίζει ακόμη και μέσα από τα δελτία ειδήσεων το αφιέρωμα της Ρένας Θεολογίδου στο Πολυτεχνείο, ένα αφιέρωμα με «οδηγό» τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου! Οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο εξαφανίστηκαν από τα κανάλια, γιατί δε δόθηκε η «ευκαιρία» ν' ασχοληθούν με αυτές αφού δεν έγιναν... επεισόδια. Οι κάμερες όμως είναι στραμμένες στη Γιάννα Αγγελοπούλου που με τον Κώστα Λαλιώτη πετούν στα «σύννεφα» των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη βίλα της Αγράμπελης που είναι προς πώληση, στην Αντζελα Δημητρίου που για άλλη μια φορά αναλαμβάνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ η ΕΡΤ δε χάνει την ευκαιρία να μεταδώσει απευθείας τα εγκαίνια της νέας γραμμής του μετρό, αφού παρών ήταν και ο πρωθυπουργός. Η αυτοκτονία του Παντελή Σφηνιά ανέβασε τις θεαματικότητες, αφού στήθηκαν «παράθυρα» με δικηγόρους και ψυχαναλυτές, με δημοσιογράφους-εισαγγελείς και με τον Ν. Ευαγγελάτο να καλεί τους προσκεκλημένους του να περιγράψουν το «φιλμ της αυτοκτονίας».

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

Η κηδεία του Παντελή Σφηνιά, κύριο θέμα και οι κάμερες ακολουθούν την πορεία της πομπής μέχρι και την τελευταία του κατοικία. Οι αδικοχαμένοι του «Σαμίνα» στο Αιγαίο και η αυτοκτονία του Π. Σφηνιά σύντομα θα ριχτούν στις τηλεοπτικές αποθήκες, αφού τα δελτία ειδήσεων μετατρέπονται σε «πίστες» νυχτερινών κέντρων με τις ακροβατικές εμφανίσεις της Αννας Βίσση, της Δέσποινας Βανδή και του Σάκη Ρουβά. Η διαφθορά αστυνομικών στα Τρίκαλα δίνει την ευκαιρία και για μετάδοση «στριπτίζ» σκηνών. Συγχρόνως ανοίγεται μέσα από την ειδησεογραφία και τα γκάλοπ ο δρόμος για τον Δ. Αβραμόπουλο που αναγγέλλει την ίδρυση του κόμματός του. Το σίριαλ Αβραμόπουλου έχει καθημερινά επεισόδια. Την ίδια ώρα και ενώ στις τουρκικές «λευκές» φυλακές δύο μήνες οι πολιτικοί κρατούμενοι κάνουν απεργία πείνας για τις απάνθρωπες συνθήκες, τα κανάλια σιωπούν. Επρεπε να χυθεί αίμα για να γίνει είδηση η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποκορύφωμά της ήταν η βάρβαρη επίθεση των τουρκικών αρχών. Η χρονιά και ο αιώνας κλείνουν με μια σημαντική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που κάνει τα πρώτα του βήματα στη διαφάνεια του διαπλεκόμενου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, επιβάλλοντας πρόστιμο στο MEGA για το ασυμβίβαστο του ΔΟΛ και ανοίγοντας συγχρόνως τους φακέλους όλων των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ