Εμείς θα φροντίσουμε να σας επισημάνουμε τα οφέλη μερικών τροφών, καθώς και τις προστατευτικές και ζωτικής σημασίας ιδιότητές τους για τον οργανισμό.
Το ψωμί, αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής μας. Οι περισσότεροι επιλέγουν το άσπρο. Εμείς όμως θα σας προτείνουμε να το αντικαταστήσετε με το μαύρο ψωμί ολικής αλέσεως, γιατί ακόμα και μια φέτα να προσθέσετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, μπορεί να σας γλιτώσει από ένα ανεπιθύμητο εγκεφαλικό επεισόδιο. Το ψωμί ολικής αλέσεως, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, πολλές ίνες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου, βιταμίνη Ε, κάλιο και φολικό οξύ, στοιχεία απαραίτητα που εμποδίζουν τη σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών, που σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγούσαν κάποιον σε έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το ψάρι είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην καλή όραση. Ομως υπάρχουν ορισμένοι που δεν τρώνε καθόλου ψάρι, είτε επειδή τους απωθεί η μυρωδιά, είτε γιατί είναι αλλεργικοί. Ομως ακόμα και μια σαλάτα, όπως αυτή που θα σας προτείνουμε, με τόνο ή σολομό αναμεμειγμένη με μαρούλι, αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο, λίγο άνηθο και ελαιόλαδο, μπορεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα στοιχεία, φώσφορο, φολικό οξύ κ.ά., εξασφαλίζοντας καλή όραση ακόμα και σε εκείνους που απεχθάνονται τα ψάρια.
Το μπρόκολο είναι εξίσου ένα παρεξηγημένο τρόφιμο. Πολλοί το αποφεύγουν λόγο της πικρής του γεύσης ή ακόμα και της μυρωδιάς στο μαγείρεμα. Ομως σίγουρα θα σας φαινόταν απίθανο, αν σας λέγαμε, ότι λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα κατά του καρκίνου του πνεύμονα.
Το γιαούρτι, είναι πολύ πλουσιότερο σε περιεκτικότητα ασβεστίου από το γάλα, και βοηθά στη θωράκιση των οστών από την οστεοπώρωση, την καλή λειτουργία του εντέρου και την τόνωση του οργανισμού. Το γιαούρτι, πρόβειο, αγελαδινό, ή όποιο εσείς προτιμάτε από την τεράστια γκάμα γιαουρτιού που κυκλοφορεί στην αγορά, μπορεί κάλλιστα να συνοδέψει όλα τα λαδερά λαχανικά και να συνδυαστεί ποικιλοτρόπως.