Σάββατο 6 Γενάρη 2001 - Κυριακή 7 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές ιδέες
Για μεγάλες απολαύσεις

Τι λέτε; Εχετε διάθεση να κάνουμε μια πάπια με πορτοκάλι. Αν ναι, τότε πλύντε τα χέρια σας, σηκώστε τα μανίκια, φορέστε μια ποδιά και πάμε. Βράζουμε την πάπια τόσο ώστε ο ζωμός που θα γίνει να χρησιμοποιηθεί στο γλάσο. Επειτα πλένουμε καλά την πάπια και με ένα τσιμπιδάκι θα τις αφαιρέσουμε κάθε τρίχα από φτερά που ενδεχομένως να υπάρχει πάνω στο δέρμα της. Με ένα μεταλλικό σουβλάκι θα τρυπήσουμε το δέρμα της πάπιας σε όλη την επιφάνεια και θα την αφήσουμε να στραγγίσει. Την αλατοπιπερώνουμε στο εσωτερικό της. Επειτα θα ετοιμάσουμε τη γέμιση. Λιώνουμε το βούτυρο και το σοτάρουμε με κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τον κιμά (250 γραμμάρια) να εξατμιστεί το πολύ νερό και να μείνουν σχεδόν με το λίπος. Κατεβάζουμε τη φωτιά και προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Δηλαδή μια κουταλιά της σούπας τριμμένο σέλινο, 1/3 κούπας ρύζι, 1/2 ξινόμηλα σε κύβους, 1/4 κούπας καβουρντισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα. Γεμίζουμε ελαφρά το άνοιγμα του λαιμού, τραβάμε την πέτσα προς την πλάτη και τη ράβουμε. Το ίδιο κάνουμε και με την κοιλιά, αφού τη γεμίσουμε, τη ράβουμε. Επειτα βάζουμε την πάπια σε ένα ταψί με σχάρα με το στήθος προς τα επάνω και την αφήνουμε να ψηθεί επί δύο ώρες στους 175 βαθμούς. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε και τα αφήνουμε για ένα λεπτό: 1/2 ζωμό κρέατος ή της ίδιας της πάπιας, 1/2 χυμό πορτοκαλιού και 3 κουταλιές ξανθή ζάχαρη, καθώς και 1/4 κουταλάκι τζίντζερ. Βγάζουμε την πάπια από το φούρνο και αφαιρούμε τα ράμματα, αμέσως μετά ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και αφήνουμε για μισή ώρα ακόμη μέσα την πάπια να ψήνεται. Στο διάστημα αυτό, αλείφουμε με το γλάσο πολλές φορές το δέρμα ώστε να γίνει καστανό. Μετά θα τη βάλουμε σε μια πιατέλα και θα τη διατηρήσουμε ζεστή και στραγγίζουμε το λίπος. Μονάχα δυο κουταλιές της σούπας από το λίπος θα κρατήσουμε, ενώ θα βάλουμε σε μια κατσαρόλα τρεις κουταλιές ζάχαρη ξανθή και 1/4 ξίδι και θα το βράσουμε μέχρι να γίνει σιρόπι καραμέλας και τότε θα ρίξουμε το λίπος. Θα ρίξουμε λίγο κορν φλάουερ διαλυμένο σε νερό και μια κούπα ζωμό για να δέσει η σάλτσα. Θα τη βάλουμε σε μια πιατέλα ρίχνοντας δυο κουταλιές πορτό και μια κουταλιά χυμό λεμονιού. Θα τη στολίσουμε με πορτοκάλια. Καλή όρεξη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ