Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ
Μόνιμη, σταθερή δουλειά και προστασία των ανέργων

Διαδήλωση χτες το μεσημέρι στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Πειραιά
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Πειραιά
Με νέα διαδήλωση χτες το μεσημέρι, αυτή τη φορά στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά και στη συνέχεια έξω από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑ) και έχοντας στο πλευρό τους ταξικά συνδικάτα στεριάς και θάλασσας, που έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους ύστερα από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης διατράνωσαν την απόφασή τους, να αγωνιστούν για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, διεκδικώντας ταυτόχρονα την ουσιαστική προστασία των ανέργων του κλάδου. Παράλληλα, οι εργάτες προβάλλουν συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Ζώνης και συνολικά της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

Με τον αγώνα τους, οι εργάτες της Ζώνης παλεύουν ενάντια συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική που για τα κέρδη των εφοπλιστών και των μονοπωλίων, τους καταδικάζει στην ανεργία και την ανέχεια. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, την ίδια ώρα που συρρικνώνει τη Ζώνη και όλα τα ναυπηγεία της χώρας μέσω της παράδοσής τους στα σαγόνια των πολυεθνικών, κλείνει συμφωνίες για την ενίσχυση των εφοπλιστών με 5 δισ., προκειμένου να κατασκευάσουν πλοία στην Κίνα.

Οι εργάτες της Ζώνης, συγκεντρώθηκαν στις 3 το μεσημέρι στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά, στο πλαίσιο παύσης εργασιών. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Νίκος Ξουράφης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι «αυτό που χρειάζεται από εδώ και πέρα είναι η καλύτερη οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα, ο συντονισμός όλων των σωματείων του Πειραιά, της Αθήνας και γενικότερα της Ελλάδας», ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ανοίγοντας το δρόμο για την ανατροπή της, «διεκδικώντας επιτέλους τον πλούτο που παράγουμε, την εξουσία που ανήκει σε εμάς». Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου.

Με κυρίαρχο σύνθημα «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», οι εργάτες έκαναν μαζική πορεία στο κέντρο του Πειραιά, καλώντας μέσα από την ντουντούκα τους και την ανακοίνωση που μοίραζαν παντού, τους εργαζόμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, σε ενιαίο μέτωπο ενάντια στην πολιτική που πλήττει όλους τους ανθρώπους του μόχθου και σε ό,τι αφορά τον Πειραιά διαλύει το μοναδικό παραγωγικό του πνεύμονα, τη Ζώνη.

Η πορεία κατέληξε στο ΥΘΥΝΑ, όπου αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον υπουργό Γ. Διαμαντίδη, από τον οποίο απέσπασαν γραπτή δέσμευση για την άμεση έκδοση «κάρτας» σε όλους τους ανέργους, ώστε να μην τους κόβονται το ρεύμα και το νερό και με την οποία θα έχουν απεριόριστες διαδρομές στα μέσα μεταφοράς και για το σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων, για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οσον αφορά το αίτημα των εργατών να ανοίξει το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που με απόφαση της ΕΕ έκλεισε για 15 χρόνια με σοβαρότατες συνέπειες για τη Ζώνη, θα γίνει συνάντηση του υπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλο. Οι εργάτες διαμήνυσαν ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί, ενώ το επόμενο αγωνιστικό πρόγραμμα θα καθοριστεί μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων της Ζώνης που θα γίνουν την ερχόμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ