Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Επί ποδός για την προετοιμασία της απεργίας

Επί ποδός βρίσκονται τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, οι δυνάμεις της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, για την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας την ερχόμενη Τρίτη, 23 Νοέμβρη, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ενάντια στην πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές, στο σύνολο των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, αποθρασυμένοι από την αντιλαϊκή πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ. Χτες, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γ. Διαμαντίδης, παραμονές της πανναυτεργατικής απεργίας, εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος των εφοπλιστών, προκαλώντας ανοιχτά τους ναυτεργάτες.

Σε συνάντηση που έγινε το μεσημέρι στο υπουργείο με δική του πρωτοβουλία, όπου συμμετείχαν η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ και η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) που εκπροσωπεί τους ακτοπλόους εφοπλιστές, ο υπουργός ανέφερε προς τους ναυτεργάτες ότι όπως έχουν αυτοί δικαίωμα στην απεργία, ανάλογο δικαίωμα έχουν και οι εφοπλιστές να ακινητοποιήσουν τα ακτοπλοϊκά πλοία, δηλαδή να προχωρήσουν σε λοκ άουτ! Η στάση του υπουργού όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, αλλά και άλλων συνδικαλιστών, με αποτέλεσμα να λήξει η συνάντηση.

Ο υπουργός, στη συνέχεια, με γραπτή του δήλωση, φρόντισε να εντείνει την πρόκληση, σημειώνοντας: «....το συμφέρον και των δύο πλευρών, τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, είναι κοινό σ' αυτή τη δύσκολη πορεία του τόπου μας, όταν συνταξιούχοι και μισθωτοί παίρνουν μηδέν αυξήσεις, δεν είναι δυνατόν κάποιοι να εκβιάζουν, να απειλούν και να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν σήμερα»!

Με άλλα λόγια, οι ναυτεργάτες, με βάση το μνημόνιο, δεν έχουν δικαίωμα να ζητάνε αυξήσεις, να διεκδικούν. Κι αυτό, όταν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ για το 2010, έχουν ήδη καταργήσει ντε φάκτο την υποχρεωτική 10μηνη δρομολόγηση των πλοίων, απαιτούν αύξηση των επιδοτήσεων, αξιώνουν την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ για την άρση του καμποτάζ, δηλαδή, όπως τα κρουαζιερόπλοια και τα ακτοπλοϊκά πλοία να ταξιδεύουν με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα και από πάνω, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΕΝ, ΑΠ. Βεντούρη στις 4 Νοέμβρη, ευθαρσώς υπερθεματίζουν για τη συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ