Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΡΑΚΗ
Το μνημόνιο διαρκείας κλείνει τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Η Επιτροπή Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να παλέψει ενάντια στην υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσε τα όσα έγραψε χτες ο «Ρ», σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη και την προοπτική να μπουν λουκέτα και στα άλλα περιφερειακά στρατιωτικά νοσοκομεία. Στο μεταξύ, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, επισημαίνει ότι το κλείσιμο των δύο νοσοκομείων γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής του διαρκούς μνημονίου της ΕΕ και της τρόικας για την περικοπή «δαπανών» του Δημοσίου και καλεί το λαό της περιοχής να αντιδράσει.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από το υπουργείο Αμυνας επιχειρείται υποβάθμιση του θέματος και παραπέμπεται το όλο ζήτημα στην κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Αμυνας και Υγείας, σύμφωνα με την οποία «τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων θα μετασχηματιστούν σε Κέντρα Υγείας και έδρες υγειονομικών επιτροπών για την εξυπηρέτηση της στρατιωτικής υπηρεσίας, το δε ιατρικό και νοσηλευτικό τους προσωπικό θα διασυνδεθεί με πανεπιστημιακά ή νομαρχιακά νοσοκομεία που υπάρχουν στην ίδια πόλη». Αναφέρεται ακόμα ότι «το μέτρο θα δοκιμαστεί για ένα μήνα πιλοτικά στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα και να ρυθμιστούν οι αναγκαίες τεχνικές λεπτομέρειες, για την όσο γίνεται πιο επιτυχή και άμεση εφαρμογή του».

Σημειώνεται ότι στο ήδη «φορτωμένο» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να προστεθούν τώρα και τα 200 περίπου περιστατικά που αντιμετώπιζε καθημερινά το στρατιωτικό νοσοκομείο, με συνέπεια τη γενική υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή της Θράκης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τις 102 «κλειστές» κλίνες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, οι 60 θα διατεθούν για τις ανάγκες που κάλυπτε το Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Παράλληλα, αναζητούνται επειγόντως χώροι στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, για να γίνει δυνατή η εγκατάσταση των διαφόρων άλλων υπηρεσιών του Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ήταν επιτακτική η ανάγκη να αναπτυχθεί πρώτα το ίδιο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Συνολικά, μόνο στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης απασχολούνταν 300 περίπου εργαζόμενοι.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης κλείνουν. Το πρόσχημα είναι ότι οι εγκαταστάσεις τους είναι άθλιες, γεγονός όμως που διαψεύδεται από την περίπτωση της Ξάνθης.

Το προσωπικό θα μεταφερθεί στα αντίστοιχα κρατικά Νοσοκομεία, από τα οποία θα παρέχονται πλέον οι υπηρεσίες Υγείας στο στρατιωτικό προσωπικό και τις οικογένειές τους.

Ενα μέρος του προσωπικού, οι συμβασιούχοι, κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις τους.

Κρίσιμο όμως ζήτημα είναι και το γεγονός ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας, από τα ήδη επιβαρυμένα κρατικά νοσοκομεία, θα είναι πιο υποβαθμισμένες.

Η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της σε αυτούς τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους συμφωνούν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Το κλείσιμο των δυο νοσοκομείων γίνεται στο πλαίσια της πολιτικής του διαρκούς μνημονίου της ΕΕ και της τρόικας για την περικοπή «δαπανών» του Δημοσίου. Θυσιάζουν την Υγεία και αφήνουν ανέγγιχτες τις δαπάνες για τα διάφορα εκστρατευτικά σώματα σε Κόσσοβο, Αφγανιστάν και αλλού, για την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων αναγκαία, για το ΝΑΤΟ και όχι τις αμυντικές δαπάνες της χώρας μας.

Καλούμε το λαό της Περιοχής μας με τους φορείς και τα σωματεία του να αντιδράσει, να πει «όχι» στην επιχειρούμενη υποβάθμιση της υγείας του. Να απαιτήσει σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, που θα παρέχονται δημόσια, δωρεάν και ενιαία για όλους τους εργαζόμενους.

Να διεκδικήσουμε την πλήρωση όλων των νοσοκομείων με προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό.

Να παλέψουμε, ώστε να μη γίνει καμιά απόλυση.

Να θέσουμε στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων την ανάγκη σύγχρονων εγκαταστάσεων και τεχνολογικού εξοπλισμού για όλες τις δομές Υγείας και ιδίως για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.

Να γυρίσουν οι Ελληνες στρατιωτικοί και φαντάροι στη χώρα μας από Κόσσοβο, Αφγανιστάν και αλλού, που βρίσκονται στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του ΝΑΤΟ. Να βροντοφωνάξουμε και να απαιτήσουμε την κατάργηση των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δαπανών, που κάνει η χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ