Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΟΑΕΕ
Αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας των περικοπών

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού από ΠΑΣΕΒΕ, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ΑμΕΑ

Να δώσει άμεση λύση στο τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και ιδιαίτερα άνθρωποι με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες, καθώς απ' το Μάρτη στερούνται τις συντάξεις και τα επιδόματα αναπηρίας που δικαιούνται γιατί δε λειτουργούν οι υγειονομικές επιτροπές του ΟΑΕΕ, απαίτησαν χτες με παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΕ εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αττικής και Νήσων.

Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση οι εκπρόσωποι των αυτοαπασχολούμενων και αναπήρων, κατήγγειλαν ότι ο ΟΑΕΕ δεν πληρώνει τις συντάξεις αυτοαπασχολούμενων με αναπηρία, ενώ οι άνθρωποι αυτοί στερούνται και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Οι υγειονομικές επιτροπές του ΟΑΕΕ που κρίνουν τις συντάξεις και τα επιδόματα αναπηρίας λειτουργούσαν με συμβασιούχους γιατρούς των οποίων οι συμβάσεις έληξαν το Μάρτη του 2010. Εκτοτε δεν μπορούν να επανεξεταστούν οι συντάξεις και τα επιδόματα των ήδη δικαιούχων, ενώ δεν εξετάζονται και οι νέες αιτήσεις για σύνταξη και επιδόματα. Γενικότερα, το τελευταίο διάστημα λήγουν οι συμβάσεις γιατρών του ΟΑΕΕ, διαφόρων ειδικοτήτων, και δεν ανανεώνονται, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, να μην μπορούν να εγκριθούν φάρμακα και εξετάσεις που έχουν ανάγκη οι ασφαλισμένοι.

Δεν έχει πάρει σύνταξη για 8 μήνες!

Στην κινητοποίηση συμμετείχε συνταξιούχος αυτοαπασχολούμενος με ποσοστό αναπηρίας 67% που έπαιρνε σύνταξη απ' τον ΟΑΕΕ. Οπως κατήγγειλε, το Μάρτη, μετά από τρία χρόνια που έπαιρνε τη σύνταξη αναπηρίας έπρεπε να περάσει από επανεξέταση. Οταν κατάφερε να συγκεντρώσει όλες τις εξετάσεις που χρειαζόταν ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να εξεταστεί η περίπτωσή του γιατί δε λειτουργούν οι Επιτροπές, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, αφού δεν έχει πάρει σύνταξη για οκτώ μήνες. Ακόμα, συμμετείχε συνταξιούχος καρδιοπαθής που περιμένει ακόμα να επανεξεταστεί η περίπτωσή του για να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξη.

Οι φορείς των αναπήρων και γονιών κατήγγειλαν επίσης ότι με εγκύκλιο του ΟΑΕΕ τον Ιούλη κόπηκαν στο ένα τρίτο οι θεραπείες (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κ.λπ.) που καλύπτονταν απ' το Ταμείο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες. «Εχουμε μέλη που βρίσκονται στο Γολγοθά γιατί έχουν παιδί με ειδικές ανάγκες και επιπρόσθετα αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα με τις επιτροπές και τις περικοπές θεραπειών και περιμένουν μήνες για να πάρουν 300 και 400 ευρώ», τόνισαν εκπρόσωποι του Ενιαίου Συλλόγου. Και απαίτησαν την απόσυρση της απαράδεκτης εγκυκλίου.

Απ' το ΔΣ είπαν στους φορείς ότι δεν έχουν πρόβλημα μόνο οι ανάπηροι, αλλά όλοι οι ασφαλισμένοι(!), ότι συμπάσχουν, αλλά υπάρχουν και νόμοι που πρέπει να τηρηθούν. Ανέφεραν ότι μόλις χτες υπογράφηκε απ' το υπουργείο Εργασίας προκήρυξη για νέους συμβασιούχους γιατρούς και ελεγκτές στον ΟΑΕΕ και ότι το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί απ' το 2011. Στήριξη στον ΟΑΕΕ και την κυβέρνηση που προωθεί τις περικοπές πρόσφεραν και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕΒΕ και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Εξαίρεση αποτέλεσε ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων στο ΔΣ του ΟΑΕΕ που στήριξε τα αιτήματα των φορέων.

Οι εκπρόσωποι των αυτοαπασχολούμενων και αναπήρων ξεκαθάρισαν ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκες και δεν μπορούν να περιμένουν. Απαίτησαν να πληρώσει άμεσα ο ΟΑΕΕ τους δικαιούχους ασφαλισμένους του και προειδοποίησαν με δυναμικές κινητοποιήσεις αν δε λυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ