Κυριακή 31 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Φουλ» συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική

Καταγγέλλει στα λόγια το μνημόνιο, ψηφίζει τα μέτρα που περιέχονται σ' αυτό και στηρίζει στο ακέραιο τη στρατηγική που το επιβάλλει

Αρραγές μέτωπο με την κυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην «ανάπτυξη» που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και σαρώνει τα δικαιώματα και τη ζωή του λαού, έχει συγκροτήσει η ηγεσία της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι οι κοκορομαχίες και οι αντιμνημονιακές κορόνες έχουν ως μοναδικό στόχο τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς από τις Βρυξέλλες ομολόγησε ότι στηρίζει την κυβέρνηση να περάσει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έχει ψηφίσει τα 30 από τα 60 νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Η ΝΔ έχει στηρίξει αποφασιστικά μέτρα και ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές για την επίτευξη της απαιτούμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας», τόνισε χαρακτηριστικά μετά τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θέλοντας να δώσει το μέτρο της συνέπειας του κόμματός του στην υλοποίηση της στρατηγικής της πλουτοκρατίας.

«Πλάτες» σε όλα τα μέτωπα

Η ηγεσία της ΝΔ κινείται ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα για να στηρίξει αυτήν τη στρατηγική:

1. Ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για «αδράνεια» και «καθυστέρηση» στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και τη μη λήψη μέτρων τόνωσης της αγοράς, δηλαδή μέτρων που προσφέρουν ζεστό χρήμα ή εγγυήσεις στο κεφάλαιο. Αποδέκτης αυτής της κριτικής δεν είναι η κυβέρνηση, που έτσι και αλλιώς κάνει πράξη τις αντιδραστικές αλλαγές, αλλά τα λαϊκά στρώματα, που πρέπει να αποδεχθούν ως μονόδρομο την αντιλαϊκή στρατηγική. Οταν για παράδειγμα ο Α. Σαμαράς φωνάζει ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία στα επιχειρηματικά κέρδη στα επίπεδα των γειτονικών χωρών, δηλαδή στο 10%, δεν το κάνει για να πείσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ήδη εξήγγειλε μείωση των συντελεστών στο 20% (από 24%) και δεσμεύτηκε ότι θα τους κατεβάσει κι άλλο στην πρώτη ευκαιρία, αλλά για να ποτίσει τις λαϊκές συνειδήσεις με το αντιδραστικό ιδεολόγημα ότι η διέξοδος βρίσκεται στην προστασία των επιχειρηματικών κερδών. Το ίδιο ισχύει βέβαια και με την πρόταση για τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών «ώστε να ανθίσει και πάλι η επιχειρηματικότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στην Κέρκυρα ο πρόεδρος της ΝΔ.

2. Βάζει πλάτες και ψηφίζει τα νομοσχέδια που υλοποιούν τις αντιλαϊκές ανατροπές, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στοχοπροσήλωσή της στη συναίνεση υπέρ της στρατηγικής της πλουτοκρατίας. Εχει υπερψηφίσει τα μισά από τα περίπου 50 νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου, ενώ τις τελευταίες μέρες ξεχώρισε η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και την απελευθέρωση των χερσαίων μεταφορών. Ομως δε μένει μόνο σε αυτό. Πλειοδοτεί ταυτόχρονα υπέρ της ανάγκης για ακόμα πιο μεγάλες διαρθρωτικές φιλομονοπωλιακές αλλαγές, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να τις προωθήσει. «Σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν προωθεί μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», διαπιστώνει προκλητικά ο Α. Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι «οι πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές είναι αυτά που δεν μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ». Ως τέτοιες αλλαγές έχει αναφέρει τη δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη και τη μείωση του «εξωγενούς κόστους των επιχειρήσεων», δηλαδή των εργοδοτικών εισφορών.

3. Ταυτόχρονα, έχει ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και στο πλαίσιο αυτό «ευλόγησε» την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την απελευθέρωση των απολύσεων, στο όνομα πάντα της ανταγωνιστικότητας. Καιρό τώρα έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη δραστική μείωση των δαπανών του Δημοσίου, που οδηγεί αναπόφευκτα σε κατάργηση υπηρεσιών και απολύσεις εργαζομένων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι σιγοντάρει τη συκοφαντική εκστρατεία κατά των ΔΕΚΟ και ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στα αντιλαϊκά σχέδιά της. «Οι μεγάλες αλλαγές γίνονται στις κοινωνίες με τη θέλησή τους και με τη συναίνεσή τους», τόνισε σε προηγούμενη συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή» ο Α. Σαμαράς και η αλήθεια είναι πως ο ίδιος και το κόμμα του έχουν συγκροτήσει ένα μέτωπο μπετόν αρμέ με την κυβέρνηση για την υλοποίηση των πιο μεγάλων αντιδραστικών αλλαγών.

4. Καταδικάζει κάθε απεργιακή κινητοποίηση που αντιστρατεύεται τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου και συνάμα πλειοδοτεί υπέρ των μέτρων καταστολής. Τελευταία παραδείγματα η πολιτική κάλυψη που πρόσφερε στη χρήση αστυνομικής βίας στην Ακρόπολη σε βάρος των συμβασιούχων. Από θέση αρχής η ηγεσία της ΝΔ στέκεται σταθερά απέναντι σε κάθε ταξικό αγώνα, επιδιώκοντας να αποθαρρύνει λαϊκές κινητοποιήσεις που έχουν στόχο την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.

Εχθρός των λαϊκών συμφερόντων

Εύκολα γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω ότι η ΝΔ προεκλογικά οξύνει την κούφια ρητορική κατά του μνημονίου, πρώτα απ' όλα για να ασκήσει πίεση ώστε να υλοποιηθεί άμεσα η δέσμη των φιλομονοπωλιακών μέτρων εντός και εκτός μνημονίου και δεύτερον για να παγιδεύσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στις κάλπες.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Α. Σαμαράς για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ξεκαθάρισε ότι το «όχι» στο μνημόνιο αποσκοπούσε να υψώσει αναχώματα προκειμένου να μην κατευθυνθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια προς «το πεζοδρόμιο», δηλαδή προς το ΚΚΕ και τους ριζοσπαστικούς αγώνες. «Αν ταυτιζόμασταν με το μνημόνιο, θα αφήναμε επί χρόνια τον ελληνικό λαό με μόνο καταφύγιο το πεζοδρόμιο! Εκτός από αδιέξοδη, η πολιτική αυτή είναι και αποσταθεροποιητική για τη δημοκρατία και την κοινωνία», έλεγε στην ίδια συνέντευξη.

Είναι ολοφάνερο ότι η ενδυνάμωση της δικομματικής συναίνεσης, προκειμένου να θωρακιστεί η αντιλαϊκή στρατηγική της πλουτοκρατίας, παραμένει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της τακτικής της ΝΔ. Αποτελεί, κατά συνέπεια, θρασύτατη πρόκληση να ζητά την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων γιατί αλλιώς «η κυβέρνηση του μνημονίου θα πάρει χειρότερα μέτρα την επομένη των εκλογών» του Νοέμβρη. Τα χειρότερα θα αποφευχθούν, μόνο αν βυθιστεί η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα ενισχυθεί αποφασιστικά η «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζει το ΚΚΕ.


Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεσμεύσεις και θεατρινισμοί(2011-11-10 00:00:00.0)
Κουτοπόνηρες τακτικές(2011-01-04 00:00:00.0)
Συνεργός στην εγκληματική πολιτική(2010-12-24 00:00:00.0)
Αρωγός σε βιομήχανους και κυβέρνηση(2010-12-03 00:00:00.0)
Συστράτευση με κυβέρνηση στο όνομα της «ανάπτυξης»(2010-11-26 00:00:00.0)
«Βουλωμένο γράμμα» διαβάζει(2010-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ