Κυριακή 31 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ψηφίστε και γυναίκες»...

Με το σύνθημα «ψηφίστε και γυναίκες» και την πεποίθηση ότι η προώθηση των γυναικείων υποψηφιοτήτων στις επικείμενες εκλογές είναι σημαντική, γιατί έτσι θ' ανατραπούν τα χαμηλά ποσοστά εκλεγμένων γυναικών στις περιφέρειες, η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ εντείνει τη δράση της για τον εγκλωβισμό της ψήφου των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων. Γιατί, προσπάθεια εγκλωβισμού είναι το να καλείς τις εργάτριες να ψηφίσουν με βάση το φύλο των υποψηφίων και όχι την πολιτική του ταυτότητα, δηλαδή όχι το αν αυτά που στηρίζει και προωθεί ευνοούν τα μονοπώλια ή το λαό.

Ούτε λίγο - ούτε πολύ λένε στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας να ξεχάσουν ποιες πολιτικές δυνάμεις πρωτοστατούν στην εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας, της Υγείας, της Παιδείας και οδηγούν, όχι μόνο στο φόρτωμα της λαϊκής οικογένειας με δυσβάστακτα οικονομικά βάρη, αλλά και στην ένταση της γυναικείας ανισοτιμίας. Εκμηδενίζει τον ελεύθερο χρόνο της εργαζόμενης μητέρας, τη δυνατότητά της να συμμετέχει στο κίνημα, στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Αυξάνει, επομένως, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εργάτριες, οι αγρότισσες, οι αυτοαπασχολούμενες, συνολικά οι γυναίκες που κατάγονται από τα λαϊκά στρώματα, να παίρνουν μέρος και σε μάχες όπως αυτές των επικείμενων εκλογών για τα τοπικά όργανα διοίκησης.

... για να μην καταψηφίσετε τους αντιπάλους σας

Αυτά τα εμπόδια η ΝΔ (όπως και το ΠΑΣΟΚ κ.τ.λ.) κάνουν πως δε τα βλέπουν. Γιατί δεν επιδιώκουν πραγματικά τη στήριξη των γυναικών, ώστε να παίρνουν μέρος στην πολιτική δράση. Οπως, βέβαια, δεν έχουν και καμιά σχέση με την πολιτική δράση και τοποθέτηση που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες αυτών των γυναικών. Αυτό που εξυπηρετούν είναι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας συνολικά, ανδρών και γυναικών που ανήκουν σ' αυτή. Κανένα κέρδος δεν είχαν / έχουν οι γυναίκες του λαού, όταν οι κυβερνήσεις καθοδηγούνται από γυναίκες της πλουτοκρατίας. Ισα - ίσα. Την κατάργηση της πενταετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση ανδρών - γυναικών την έχουν στηρίξει εξίσου δυναμικά με άνδρες συναδέλφους τους και γυναίκες υπουργοί και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τις απολύσεις μανάδων, την έλλειψη ολοκληρωμένης προστασίας της μητρότητας τις «δικαιολογούν» εξίσου και άνδρες και γυναίκες υπουργοί, υπερθεματίζοντας για την ανάγκη προστασίας της ανταγωνιστικότητας. Αυτό που πολύ καλά κάνουν οι γυναίκες πολιτικοί της αστικής τάξης είναι να «θολώνουν τα νερά» πως δήθεν εκπροσωπούν όλες τις γυναίκες και όχι την τάξη τους.

Ομως, για να προστατεύσουν οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων τα δικαιώματά τους πρέπει πάνω απ' όλα να στρέψουν τα βέλη τους ενάντια στα μονοπώλια και όσους τα υπηρετούν. Σ' αυτήν την κατεύθυνση να αξιοποιήσουν και την ψήφο τους στις 7 Νοέμβρη, στηρίζοντας «Λαϊκή Συσπείρωση». Ενισχύοντας το ΚΚΕ, ενισχύοντας τον αντιμονοπωλιακό αγώνα που άνδρες και γυναίκες του λαού μόνο ενωμένοι μπορούν να νικήσουν. Να μη δεχτούν να πέσουν στις παγίδες που τους στήνουν, ώστε να μην καταψηφίσουν τους αντιπάλους τους, δηλαδή όλους τους άλλους συνδυασμούς που με τον έναν ή άλλο τρόπο μεγαλώνουν τα βάσανα του λαού.

«Ρήξη και ενσωμάτωση»

Συμβολή στην Ιστορία του εργατικού - κομμουνιστικού κινήματος του Μεσοπολέμου (1918 - 1936)

Γιατί ορισμένα τμήματα της εργατικής τάξης υιοθετούν ριζοσπαστικές μορφές σκέψης και πάλης, ενώ άλλα όχι; Πώς διαμορφώνεται η ταξική συνείδηση; Τι μεθόδους ενσωμάτωσης επιστρατεύουν αστικό κράτος και εργοδότες, προκειμένου να ευνουχίσουν ιδεολογικά και πολιτικά το κίνημα των εργατών; Τι άμυνες αναπτύσσει και αντιπαρατάσσει το Κόμμα της εργατικής τάξης - το Κομμουνιστικό Κόμμα - και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα; Πώς περνούν στην αντεπίθεση, στην πάλη τους για χειραφέτηση της εργατικής τάξης και επαναστατική ρήξη με το υπάρχον εκμεταλλευτικό καθεστώς.

Πρόκειται μόνο για ορισμένα από τα ερωτήματα που θέτει το βιβλίο του Αναστάση Γκίκα «ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ - Συμβολή στην Ιστορία του εργατικού / κομμουνιστικού κινήματος του Μεσοπολέμου (1918 - 1936)», ανατρέχοντας σε μια σχετικά ανεξερεύνητη ιστοριογραφικά περίοδο, όπως αυτή της Ελλάδας του Μεσοπολέμου. Θεμελιωμένο σε έναν πραγματικό πλούτο πρωτογενών και δευτερογενών πηγών, εμβαθύνει στην πορεία διαμόρφωσης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας κατά τα πρώτα του βήματα. Οι αναλογίες και τα συμπεράσματα για το σήμερα κάνουν τη μελέτη της περιόδου επίκαιρη όσο ποτέ. Κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο 61χρονος Πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο θα καταγραφεί στα μελλοντικά βιβλία Ιστορίας ως ο πρώτος ηγέτης της χώρας του που εξελέγη άμεσα (τον Οκτώβρη του 2004) από το λαό. Θα καταγραφεί όμως και ως ο Πρόεδρος των δύο τσουνάμι (ένα το 2004 και ένα το 2010) που ανέδειξαν τη βαρβαρότητα, τις ανισότητες και τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και υπηρεσίες που προκαλεί η καπιταλιστική ανάπτυξη...

Αλλωστε, ο Γιουντχογιόνο, ε.α. στρατηγός, δεν έκρυψε ποτέ ποιο σύστημα θέλησε να υπηρετήσει. Ομως, αυτό που προσπάθησε να κρύψει, παραπλανώντας το λαό της χώρας του (το 52% του οποίου ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και το 60% ίσα που καταφέρνει να τελειώσει το δημοτικό) είναι η πικρή αλήθεια ότι η ανάπτυξη υπέρ του μεγάλου (ξένου και ντόπιου) κεφαλαίου δε λύνει κανένα πρόβλημα... Ισα - ίσα πολλαπλασιάζει και οξύνει τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες. Πράγμα που αποδείχτηκε τραγικά, την περασμένη Δευτέρα, με το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ και το παρεπόμενο τσουνάμι στη δυτική Σουμάτρα με τους εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους.

Ο λαός, και το 2004 και τώρα, ζει στο πετσί του την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Οι υποσχέσεις για δημιουργία υποδομών προστασίας από το πρώτο τσουνάμι έμειναν υποσχέσεις...


Δ.Ο.

Ποια «αντισυστημική ψήφος»;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Από διάφορα συγκροτήματα του Τύπου και τα αστικά ΜΜΕ, προβάλλεται το επιχείρημα ότι η ψήφος στα διάφορα αναχώματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι τάχα «αντισυστημική ψήφος». Μάλιστα, οικοδομούν ένα προφίλ για τους Δημαρά, Μητρόπουλο κ.τ.λ., ότι έχουν τάχα άλλη ηθική και αντίληψη από αυτή του ξεπερασμένου και χρεοκοπημένου δικομματικού συστήματος, ότι είναι πρόσωπα που φέρνουν το καινούργιο.

Οχι μόνο δεν πρόκειται για αντισυστημική ψήφο. αλλά ίσα ίσα για ψήφο στήριξης και διάσωσης του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος. Εξάλλου. όλοι αυτοί είναι γνωστές εφεδρείες του συστήματος, που μπαινοβγαίνουν στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα του κεφαλαίου για να μπερδεύουν, να ξεγελάνε και να εγκλωβίζουν το λαό. Η γραμμή τους είναι γραμμή διαχείρισης του συστήματος. Στήριξαν και στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ, στήριξαν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα (το Μάαστριχτ, τη Λισαβόνα, το ασφαλιστικό κ.ο.κ.) κι ας κλαίνε τάχα για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Δηλώνουν ότι τάχα είναι ενάντια στο μνημόνιο. αλλά στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου που οδηγεί στα μνημόνια ενάντια στο λαό και που υπήρχαν και πριν την καπιταλιστική κρίση. Τώρα ξαναπροσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα: για να ανακόψουν θετικές διεργασίες και τη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών στρωμάτων, για να μη στραφούν οι εργαζόμενοι στο ΚΚΕ, αναλαμβάνουν με εντολή την αποστολή των αναχωμάτων της λαϊκής δυσαρέσκειας. Παίζουν στο σχέδιο αναδιάταξης του αστικού πολιτικού συστήματος, των στημένων κεντροαριστερών και κεντροδεξιών σεναρίων για να ξαναβρεθεί ο λαός δεμένος χειροπόδαρα.

Για εσωτερική κατανάλωση

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως το κόμμα του στηρίζει τα «μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης» και τις «διαρθρωτικές αλλαγές» για την επίτευξη της δημοσιονομική πειθαρχίας.

Στην αντίδραση της κυβέρνησης, που τον κατηγόρησε για «απροκάλυπτη διγλωσσία» και «ακραίο εμπαιγμό του ελληνικού λαού», απάντησε ότι «μέσα σε ένα χρόνο η ΝΔ έχει ήδη ψηφίσει 30 από τα 60 νομοσχέδια που μπήκαν στη Βουλή, όταν το ΠΑΣΟΚ 5,5 χρόνια είχε ψηφίσει μόνον επτά», ότι η ΝΔ «είπε "ναι" σε χρηματοπιστωτικά μέτρα, στις ενέσεις ρευστότητας για τις τράπεζες, στο Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας, σε διαρθρωτικά μέτρα, όπως είναι η νέα Εθνική Στατιστική Αρχή, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η απελευθέρωση των μεταφορών, το τεράστιο πρόβλημα του ΟΣΕ, το Fast Τrack». Επανέλαβε την αντίθεση της ΝΔ στο «μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής» που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Αποδεικνύεται πως η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ είναι για «εσωτερική κατανάλωση», εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες, στόχο έχει να εγκλωβίζει το λαό εντός των τειχών του δικομματισμού. Είτε το ομολογούν ανοιχτά, είτε προσπαθούν να το συγκαλύψουν, η ουσία είναι πως ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ υπάρχει στρατηγική σύμπλευση. Είναι και τα δύο κόμματα του κεφαλαίου, δεσμεύονται στην προώθηση της στρατηγικής του. Η μόνη ελπίδα για το λαό είναι η αποδυνάμωσή τους και η ενίσχυση του ΚΚΕ που βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής αυτής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ