Κυριακή 31 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Αναχώματα των μονοπωλίων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ΚΚΕ έχει επισημάνει εδώ και πολλά χρόνια ότι τα αστικά επιτελεία έχουν στα συρτάρια τους διάφορα σχέδια μασκαρέματος του πολιτικού συστήματος. Από τη μια, τον κλασικό δικομματισμό, δηλαδή τις μονοκομματικές κυβερνήσεις - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εναλλάξ - και, από την άλλη, σενάρια «εθνικής συναίνεσης», καθώς και τα λεγόμενα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά.

Δίχτυα, πολλά δίχτυα, για να πιάνεται ο λαός, για να αποκόπτεται κάθε δίοδος που οδηγεί στον απεγκλωβισμό του από την πολιτική της πλουτοκρατίας και τα κόμματά της.

Αυτά τα σενάρια έγιναν πολύ πιο φανερά εδώ και ένα διάστημα, από τότε που ενέσκηψε η μετεκλογική αντιλαϊκή θύελλα, από τότε που μεγάλα τμήματα του λαού εκδηλώνουν αγανάκτηση και κατά του ΠΑΣΟΚ και κατά της ΝΔ. Τμήματα της πλουτοκρατίας και εκπρόσωποί της εργάζονται δραστήρια, για να ποδοπατήσουν το λαό μέσω της «εθνικής κυβέρνησης» (Κ. Μητσοτάκης, Γ. Καρατζαφέρης, Ντ. Μπακογιάννη κ.ά.). Αλλοι (ηγεσίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) επιμένουν για την ώρα στον κλασικό δικομματισμό. Και άλλοι έβγαλαν στο κλαρί κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς φορείς, στο πλαίσιο των εκλογών της 7ηςτου Νοέμβρη.

Στους παραδοσιακούς της κεντροαριστεράς (Κουβέλη - Τσίπρα- Αλαβάνο) προστέθηκε τώρα το «νέο» σχήμα υπό τον Α. Μητρόπουλο, δηλαδή ο ΣΥΝ και μερικοί του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, ο Γ. Δημαράς επικεφαλής ενός συνδυασμού διαφόρων χρωμάτων.

Ολοι τους εμφανίζονται αντίθετοι με το μνημόνιο, αλλά υπέρ της ΕΕ! Δηλαδή, κοροϊδεύουν τον κόσμο. Ολοι τους καλλιεργούν την αυταπάτη ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει φιλολαϊκό! Δηλαδή, κοροϊδεύουν δύο φορές τον κόσμο. Και βεβαίως όλοι τους στέκονται με σεβασμό απέναντι στην καπιταλιστική ιδιοκτησία. Λένε ότι και τα μονοπώλια μπορεί να είναι χορτάτα και ο λαός να ευτυχεί, για την ακρίβεια να βρίσκεται πάνω από αυτά...

Μαζί με την ιδεολογική τρομοκρατία, την εξαγορά συνειδήσεων και τους εκβιασμούς, προωθούνται και τα σενάρια...

Υπάρχει η διεθνής πείρα, πολύ χρήσιμη για να βγουν συμπεράσματα. Γιατί το φαινόμενο το γνωρίσαμε στην κοντινή μας Ιταλία: Την κυβέρνηση της κεντροαριστεράς, που είχε αντικαταστήσει την κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, που με τη σειρά της είχε αντικαταστήσει μία προηγούμενη της κεντροαριστεράς και πάει λέγοντας, όλες μαζί δημιουργήματα της υπόθεσης «καθαρά χέρια», αυτή λοιπόν την κυβέρνηση (Πρόντι) αντικατέστησε και πάλι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Το κλοτσοσκούφι της μιας και της άλλης πλευράς, δηλαδή η τέτοια μεταχείριση που έχουν οι εργαζόμενοι και από τους δύο αστικούς πόλους, καλά κρατεί. Και θα κρατεί, με πιθανές παραλλαγές, όσο η εργατική τάξη της Ιταλίας δεν θα έχει πού να ακουμπήσει, όσο θα λείπει ο οδηγητής της πάλης και της ιστορικής αποστολής της, ένα πραγματικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Τι έκανε η κυβέρνηση Πρόντι στην Ιταλία;

Διατήρησε όλους τους νόμους που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Υποσχέθηκε ότι θα αποσύρει τον ιταλικό στρατό από το Αφγανιστάν, αλλά τον διατήρησε εκεί.

Αύξησε κατά δύο χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσε τις συντάξεις. Μάλιστα, διενέργησε και δημοψήφισμα, στο οποίο με εκβιαστικά διλήμματα έβαλαν τους εργάτες να ψηφίσουν υπέρ!!

Τάχθηκε υπέρ της «ευρωσυνθήκης», δηλαδή υπέρ της παραπέρα θωράκισης του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού.

Και όταν η κυβέρνηση Πρόντι έπεσε, βάλανε στη θέση του τον Βελτρόνι, πρώην κομμουνιστή, μήπως και ξελασπώσουν. Στο μεταξύ, μάζες Ιταλών μετακινήθηκαν προς τον Μπερλουσκόνι. Οπως είχε γίνει και στη Γαλλία, που έφυγαν από την κυβέρνηση Ζοσπέν και πήγαν στον Σιράκ και στον Λεπέν. Η φιλελεύθερη και η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση επί το έργον...

Μέσα στην τελευταία και οι πρώην κομμουνιστές της «ανανέωσης», που (αυτό είναι το πιο βασικό) επέφεραν παραπέρα χτύπημα στην πολιτική συνείδηση εκατομμυρίων εργαζομένων.

Είναι αυτά τα κόμματα που επέλεξαν την πολιτική του εφικτού, όπως έλεγαν και λένε! Που δεν μπορούν να περιμένουν τον μελλοντικό παράδεισο, αλλά ζητάνε λύσεις εδώ και τώρα!!

Είναι αυτά τα κόμματα που χαρακτηρίζουν ως σεχταρισμό τη μη συνεργασία με την παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία!

Είναι αυτά τα κόμματα που λένε ότι συμμαχώντας με τα σοσιαλδημοκρατικά, θα τα πιέσουν να πάρουν φιλολαϊκά μέτρα, αλλά και να έρθουν στον προοδευτικό χώρο! Να αλλάξουν!...

Ιδού τα αποτελέσματα του «ρεαλισμού» και των «ανοικτών οριζόντων»...

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Πρόντι έπεσε εν μέσω γενικευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας. Αναμενόμενο, με τη βεβαιότητα της νομοτέλειας ότι θα συνέβαινε αυτό. Γιατί, η κυβέρνηση Πρόντι, ένα ιμπεριαλιστικό τσακάλι, μπορεί να ανατράπηκε στη Γερουσία από τους κεντροδεξιούς συνεταίρους της, αλλά έτσι και αλλιώς είχε χάσει πολύ νωρίτερα τη λαϊκή υποστήριξη. Και αυτό, μέσα σε 20 μήνες διακυβέρνησης.

Η ίδια λαϊκή αποστροφή είχε εκφραστεί εκλογικά πριν από χρόνια και προς την άλλη γαλλική κυβέρνηση της κεντροαριστεράς, εκείνη του Ζοσπέν, που κατά τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε πρότυπο και έκφραση ανανεωτικής πολιτικής, γιατί έφερνε την αριστερά στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων, μακριά από το δογματισμό (!) και την απομόνωση! Θα αντιμετώπιζε κι αυτή (έτσι έλεγαν) εδώ και τώρα τα λαϊκά προβλήματα και όχι στη μετά θάνατον ζωή!..

Και τα ...αντιμετώπισαν. Και οι δύο αυτές κυβερνήσεις. Οπως και η τρίτη της κεντροαριστεράς: Του Ντ' Αλέμα, ο οποίος, εκτός των άλλων «φιλολαϊκών», βομβάρδισε και τη Γιουγκοσλαβία, μαζί με τους άλλους «σύγχρονους», τους Πράσινους της Γερμανίας, που συμμετείχαν κι αυτοί στην κυβέρνηση με υπουργό Εξωτερικών τον πρόεδρό τους Γιόσκα Φίσερ. Ηταν η κυβέρνηση Ντ' Αλέμα, στην οποία επιδαψίλευε λόγια συμπάθειας και τιμής ο Ανιέλι, ο ιδιοκτήτης της Φίατ: «Τι να τις κάνουμε τις κυβερνήσεις της δεξιάς, όταν έχουμε τέτοιες της αριστεράς», αναφωνούσε ο μακαρίτης!

Και να σημειωθεί ότι αυτά γίνονταν πριν από το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Ηταν η περίοδος που η καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα έτρεχε με ρυθμούς 4% και πάνω, αλλά παρ' όλα αυτά οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ υπέγραφαν με τον ΣΕΒ αύξηση 77 λεπτά στο μεροκάματο, ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ για προβολή μαξιμαλιστικών αιτημάτων, όπως αυτό της αύξησης του κατώτερου μισθού στα 1.400 ευρώ μεικτά, καθώς και για διάσπαση του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, επειδή το ΠΑΜΕ δε συμμετείχε και τότε στις ρεζίλικες συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Επίσης, ήταν η περίοδος που οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης) καθιερώνονταν και στην Τοπική Διοίκηση με ομόφωνη θέση Νεοδημοκρατών, ΠΑΣΟΚτζήδων και ΣΥΝασπισμένων δημάρχων, νομαρχών και συμβούλων. Ακόμα, ήταν η περίοδος που ο Γ. Δημαράς, αν και είχε φύγει από το ΠΑΣΟΚ και συμμετείχε στο ΔΗΚΚΙ, ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα το ΔΗΚΚΙ συνεργαζόταν με το ΚΚΕ στην Υπερνομαρχία της Αθήνας. Και αφού πήρε το ποσοστό του, ξαναγύρισε στο ΠΑΣΟΚ για να γίνει βουλευτής του. Η αποστασιοποίηση από το ΠΑΣΟΚ είχε κρατήσει πολύ λίγο... Ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πριν από λίγες μέρες ότι ο ΣΥΝ θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Δημαρά, αν ο τελευταίος δεν είχε στο ψηφοδέλτιό του τον Χρ. Κουρούση, υποψήφιο της Ντ. Μπακογιάννη! Επόμενο, αφού όπως δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας:

«Ελπίδα και προοπτική μπορεί να δώσει στο λαό αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανασύνταξης των συσχετισμών στο πολιτικό, κοινωνικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει μία κυβέρνηση που θα είναι προοδευτική, σοσιαλιστική...».

Αυτή ήταν η απάντηση στην ερώτηση δημοσιογράφου, αν «η συνάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς με το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ παραμένει ως στόχος». Με τι πρόγραμμα; Ανάμεσα στα άλλα και η περιβόητη αναδιαπραγμάτευση του χρέους! Μία θέση που υποστηρίζεται και από τμήματα της ελληνικής άρχουσας τάξης. Μία θέση από την οποία ζημιωμένος θα βγει και πάλι ο λαός.

Εκφραση αυτών των δυνάμεων είναι το ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Αλ. Μητρόπουλο. Ο οποίος Αλ. Μητρόπουλος, στα χρόνια που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιτίθονταν στους εργαζόμενους, εκείνος (μέχρι και τελευταία) περιφερόταν στις TV για να... συμπάσχει με τους αναξιοπαθούντες, όντας στο μεταξύ στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ...

Στα σενάρια εγκλωβισμού και τσαλαπατήματος των λαϊκών μαζών, στα σενάρια αναχαίτισης των θετικών διεργασιών, καθώς και στο δικομματισμό, μία είναι η απάντηση: Ισχυρό ΚΚΕ, αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κοινωνικοπολιτική συμμαχία, πάλη για τη λαϊκή εξουσία. Στις εκλογές της επόμενης Κυριακής μόνο η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» αποτελεί μαχητική απάντηση και πιάνει τόπο. Οταν ο ταξικός αντίπαλος προβάλλει τα περί χρεοκοπίας, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιπαραθέσουν το μέτωπο της δικής τους αντεπίθεσης.


M. M.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ