Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Τρεις μήνες απλήρωτοι οι εργάτες!

Κλίμα «υπομονής» καλλιεργεί η ηγεσία του σωματείου. Κάλεσμα οργάνωσης εδώ και τώρα ενάντια στην πολιτική που ξεπουλά τη ναυπηγική βιομηχανία απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις

Μπροστά στην οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενάντια στην πολιτική που καταδικάζει το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας και συνολικά τη ναυπηγική βιομηχανία σε δραστική συρρίκνωση και τους ίδιους στην ανεργία, για να θωρακιστούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, μπαίνει η αγωνιστική παράταξη «Εργοστασιακή Επιτροπή» (ΕΕΝΣ). Η αρχή έγινε χτες το πρωί με τη συγκέντρωση που διοργάνωσε η παράταξη μπροστά στα γραφεία του σωματείου. Στο κάλεσμά της έσπευσαν να ανταποκριθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι, παρά τις προσπάθειες των στελεχών της ΠΑΣΚΕ, που όργωναν τους χώρους δουλειάς για να πείσουν τους εργαζόμενους να «καθίσουν στα αυγά τους».

Οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου είναι επί 3 μήνες απλήρωτοι! Οι επί 18 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι του τμήματος τροχαίου υλικού αντιμετωπίζουν πλέον τον εφιάλτη της εξαθλίωσης! Αν θα καταβληθούν και πότε τα δεδουλευμένα των εργαζομένων του ναυπηγείου - για αυτούς του τροχαίου υλικού δε γίνεται καν κουβέντα - η αραβική πολυεθνική «ABM» και η γερμανική πολυεθνική «Thyssen», στις οποίες παραδόθηκε το ναυπηγείο, ξεκαθαρίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν τελικά κλείσει η οριστική συμφωνία με την «Ελληνική Δημοκρατία» και τους καταβληθεί από το Δημόσιο το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ ως προκαταβολή!

Στους εργαζόμενους μίλησε ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της διοίκησης του σωματείου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ο Θ. Κούτρας ανέφερε ότι οι εξελίξεις σε βάρος του ναυπηγείου έχουν αντίκτυπο συνολικά σε βάρος της ναυπηγικής βιομηχανίας και σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το φιρμάνι της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κλείσιμο του εμπορικού τμήματος του ναυπηγείου το οποίο έχει άμεσες βαριές επιπτώσεις και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Επισήμανε ότι οι πολυεθνικές που έχουν παραλάβει το ναυπηγείο το μόνο που επιδιώκουν είναι να αρπάξουν τα δισ. ευρώ από τις παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση μαζί τους δε διασφαλίζονται η λειτουργία του ναυπηγείου και οι θέσεις εργασίας. Κατήγγειλε τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό στη διοίκηση του σωματείου, ο οποίος, με πρωτεργάτη την ΠΑΣΚΕ, στηρίζει πλήρως τη διαλυτική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και προσπαθεί να αφοπλίσει τους εργαζόμενους.

Κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, την προστασία των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων τους, την επιστροφή των εργαζομένων του τροχαίου υλικού στο ναυπηγείο, αγώνας που πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πάλη για την επαναφορά του ναυπηγείου στον κρατικό έλεγχο με προοπτική το Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας. Ενώ υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους στη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις εκλογές να καταδικάσουν αυτούς που έφεραν το ναυπηγείο σε αυτή την κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ