Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
«Κοινωφελείς» πιέσεις επιχειρηματικών επιδιώξεων

Εκφραση της άγριας διαπάλης των επιχειρηματιών για «μερίδια αγοράς» στο χώρο της Υγείας αποτελεί η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του «Ερυθρού Σταυρού» - και ταυτοχρόνως προέδρου του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» - Ανδρέα Μαρτίνη, με την οποία πίεσε την κυβέρνηση να έχει την ίδια περίπου μεταχείριση με τους μεγάλους ιδιοκτήτες υγειονομικών μονάδων, όπως έγινε προχτές σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Το νοσηλευτικό ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και λειτουργεί υπό την εποπτεία του «Ερυθρού Σταυρού» (ΕΣ). Μέσα από ευεργετικές διατάξεις - τόσο για το ίδιο όσο και για τον «Ερυθρό Σταυρό» - λειτουργεί ως «κοινωφελές ίδρυμα», αλλά και ως επιχείρηση με πληρωμές απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, με όρους των συμβάσεων μεταξύ των Ταμείων και των ιδιωτικών κλινικών. Απ' τη μια μεριά επωφελείται απ' την αντιμετώπιση της υγείας ως εμπορεύματος, ενώ απ' την άλλη «παραπονείται», γιατί είναι υποχρεωμένο να εισπράττει απ' τα ασφαλιστικά ταμεία 55% του δημόσιου τιμολογίου για νοσηλείες, όπως κάνουν και οι ιδιωτικές κλινικές. Ετσι και ένα - υποτίθεται κοινωφελές ίδρυμα - συντάσσεται με τις επιχειρηματικές επιδιώξεις που εκφράστηκαν προχτές στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας και στην οποία αξίωσαν την εξίσωση των λεγόμενων «πακέτων» με το δημόσιο τομέα.

Κατά τα άλλα, ο Α. Μαρτίνης πίεσε προς την κατεύθυνση ότι θα διεκδικήσει διαφυγόντα έσοδα - π.χ. 16 εκ. ευρώ για το ΙΚΑ - για την περίοδο που το νοσοκομείο δεν είχε ασθενείς, επειδή, όπως είπε, το υπουργείο Υγείας δεν του είχε χορηγήσει πιστοποιητικό καλής λειτουργίας, καθώς εκκρεμεί η τελική απόφαση του Συμβουλίου του Κράτους για τις συμπράξεις του «Ερρίκος Ντυνάν», με επιχειρηματίες όσον αφορά τη λειτουργία του μαιευτικού τμήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ