Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Από το Γενάρη μέχρι τέλη του Σεπτέμβρη στην Ονδούρα 83 αγωνιστές μέλη και στελέχη της αντίστασης και συνδικαλιστές έχουν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σικάγο η Μπέρτα Ολίβα, στέλεχος του FNRP και επικεφαλής της COFADEH.

ΛΙΜΑ.-- Τον Εντγκαρ Μεχία, γνωστό ως «Ισούλα», κορυφαίο στέλεχος της αντάρτικης οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι» συνέλαβε η αστυνομία, σε επιχείρηση στην περιοχή Ουαγιάγκα, κατά την οποία βρήκαν το θάνατο δύο μαχητές της, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ του Περού.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Συνεχώς ψαλιδίζεται η διαφορά της υποψήφιας του κυβερνώντος κόμματος στις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία, Ντίλμα Ρουσέφ, καθώς διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Ζουζέ Σέρα, αλλά η διαφορά τους έχει μειωθεί. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Ibope», η Ρουσέφ διατηρεί προβάδισμα 6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Vox Populi» 8% και 7% κατά τη δημοσκόπηση της «Datafolha» που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται την 31η Οκτώβρη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε ισχύ παραμένει η ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για την Ευρώπη σχετικά με το ενδεχόμενο εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη βρετανική πρωτεύουσα ο συντονιστής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντάνιελ Μπέντζαμιν καθώς δηλώνει ότι η φερόμενη τρομοκρατική συνωμοσία παραμένει «ενεργή».

MANAMA.-- Με τις κατηγορίες της τρομοκρατίας και της συνωμοσίας με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου στις 28 Οκτώβρη, οι 23 προσωπικότητες της σιιτικής κοινότητας που συνελήφθησαν τις τελευταίες βδομάδες. Η όλη υπόθεση λαμβάνει χώρα 11 μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Στο Μπαχρέιν αν και το 70% του πληθυσμού είναι σιίτες, η εξουσία και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία βρίσκεται στα χέρια της σουνιτικής μειοψηφίας.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Την προεδρία του ΟΠΕΚ για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια αναλαμβάνει το 2011 μετά από ψηφοφορία μεταξύ των 12 μελών του το Ιράν, σε μια απόφαση που προκάλεσε έκπληξη εκτός ΟΠΕΚ, αλλά όχι αντιδράσεις.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Παραλίγο θύμα βομβιστικής επίθεσης θα ήταν σημαίνων στέλεχος της σουνιτικής συμμαχίας «αλ Ιρακίγια» καθώς η αυτοκινητοπομπή του διέσχιζε τη Νότια Βαγδάτη. Από την επίθεση σκοτώθηκαν τρεις πολίτες και ένας σωματοφύλακας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, με έκθεσή τους, υποστηρίζουν ότι, με βάση τους δικούς τους υπολογισμούς, από το 2004 μέχρι τα μέσα του 2008 σκοτώθηκαν μόνο 77.000 Ιρακινοί και όχι οι εκατοντάδες χιλιάδες που υποστηρίζουν ανεξάρτητες καταμετρήσεις.

ΚΙΕΒΟ.-- Τα μέλη της πρώην κυβέρνησης της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο - γνωστή για την συμμετοχή της στην λεγόμενη «Πορτοκαλί Επανάσταση» στην Ουκρανία - εμπλέκονται σε υπεξαίρεση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με μελέτη δύο νομικών εταιρειών, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα για λογαριασμό της κυβέρνησης του Προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ